Το παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Κεφαλονιάς για το αστεροσκοπείο “Εύδοξος” στον Αίνο
Κοινωνία
21/12/2017 | 11:44

Προς:   Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

Βουλευτή Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Δήμαρχο Κεφαλονιάς

Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου

(προςενημέρωση όλων των παρατάξεων του Π.Σ.)

ΘΕΜΑ: Το παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για το Ινστιτούτο Κεφαλληνιακής Έρευνας «Εύδοξος» (αστεροσκοπείο Αίνου)

Το Δ.Σ. του παραρτήματος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών του νομού μας συνεδρίασε την Πέμπτη 7/12/2017 με θέμα τις εξελίξεις όσον αφορά το Ι.Κ.Ε. «Εύδοξος»ομόφωνα αποφάσισε τις παρακάτω διαπιστώσεις και  προτάσεις.

Η προτεινόμενη από την επιτροπή για την συγχώνευσης Ιονίου Παν. και ΤΕΙ Ιονίου σύνδεσή του με ετερογενείς επιστημονικές δραστηριότητες με παράλληλη μεταφορά της έδρας του, μας ανησυχεί ιδιαίτερα για την περαιτέρω υποβάθμισή του.

Το Ι.Κ.Ε. «Εύδοξος» ανήκει στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Διοικείται από Δ.Σ. με πρόεδρο τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, οποίος επιμελείται τη στελέχωσή του έχοντας πάντα ένα μέλος από το παράρτημα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών του νομού μας.

Είναι αλήθεια ότι η λειτουργία του «Ευδόξου» τα τελευταία χρόνια, κάθε άλλο παρά εύρυθμη είναι. Το παράρτημά μας συμμετέχει και διαχρονικά επισημαίνει προφορικά και εγγράφως τη στήριξή του στις δραστηριότητες και τη σωστή λειτουργία του, όπως επίσης επισημαίνει και τα προβλήματα που προκύπτουν.

Πριν 5 χρόνια φάνηκε να δίνεται βιώσιμη λύση με την ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, για συγκεκριμένη και μόνιμη χρηματοδότηση του «Ευδόξου» που θα του εξασφάλιζε προσωπικό που θα εγγυόταν την ασφάλεια και τη λειτουργία του, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε. Από τότε ο «Εύδοξος» περιήλθε σε νέα περίοδο εγκατάλειψης που συνοδεύτηκε και με υποψίες κλοπών και έκθεσης σε κίνδυνο των πολύτιμων εγκαταστάσεών του που παραμένουν τόσα χρόνια αδρανείς.

Το παράρτημα της ΕΕΦ στο νησί μας, τόσο μέσω του εκπροσώπου του στο Δ.Σ. του «Ευδόξου», μέσω της γενικής του συνέλευσης, όπως και μέσω της ολομέλειας του Δ.Σ. του, επίσημα και τακτικά επισημαίνει στους αρμόδιους φορείς τα προβλήματα και τις ευθύνες που προκύπτουν. Σαν ύστατο μέσο πίεσης μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια, αποφάσισε να μη μετέχει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του «Ευδόξου».

Ζητάμε να δοθεί επιτέλους μια βιώσιμη λύση στο ΙΚΕ «Εύδοξος». Αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει με εγγυημένη τακτική και ικανή χρηματοδότηση. Η πρόταση της επιτροπής για την ένταξη του «Ευδόξου» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί η αλλαγή του φορέα διαχείρισης – αν πραγματοποιηθεί – θα πρέπει να προσδιορίζει συγκεκριμένες προδιαγραφές – χαρακτηριστικά στο νέο φορέα. Αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι:

  • Επιστημονική συνάφεια με το αντικείμενο (αστεροσκοπείο)
  • Τεχνογνωσία
  • Κύρος
  • Εξασφάλιση μη απεμπλοκήςτης τοπικής εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας
  • Αξιοποίηση του πανάκριβου εξοπλισμού του αντί να κινδυνεύει καθημερινά να λεηλατηθεί.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΗΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Πρόεδρος                                Ο Εκπρόσωπος στο ΔΣ του Ευδόξου        Ο Γραμματέας

Αντώνης Κατάνιας                                         Αντώνης Καλλιβωκάς                               Γιάννης Βαρβάρας

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer