Γέννημα -θρέμμα Ληξουριώτης
Αντώνης Αρδαβάνης ένας ιδιαίτερος ζαχαροπλάστης
Κοινωνία
21/12/2017 | 11:18

Του Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού

Ο Αντώνης Αρδαβάνης  γεννήθηκε στο Ληξούρι και ήταν γόνος της μεγάλης αρχοντικής οικογένειας  Αρδαβάνη, που έπειτα εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη του νησιού, ιδίως στην Λειβαθώ, Αργοστόλι και Έρυσσο.

Ο Αντώνης ήταν ένας ανήσυχος άνθρωπος, ελεύθερος και δημιουργικός έχοντας μέσα του το σαράκι της καλλιτεχνίας. Ασχολήθηκε με καλλιτεχνικές κατασκευές από κόντρα-πλακέ, πρωτίστως  κατασκευές με τη ζάχαρη και τη σοκολάτα, εφόσον ήταν εξαιρετικός ζαχαροπλάστης.

Βαθύς γνώστης της ζαχαροπλαστικής, λεπτολόγος στην εμφάνιση των γλυκών αλλά και της γεύσης,  έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις και επάξια διακρίθηκε, ιδίως στον τομέα διακοσμητική γλυπτική  με γλυκά και με τα συστατικά τους,  ζάχαρη και σοκολάτα. Ο Αντώνης Αρδαβάνης είχε το ίδιο οικογενειακό γονίδιο με τον συγγενή του παλιό σιδηρουργό Σπυρογιάννη  Αρδαβάνη (Έρυσσος)  που κι εκείνος μας άφησε παρόμοια  υπέροχα γλυπτά με τη σιδηρουργική  τέχνη του.

Ο Αντώνης Αρδαβάνης έμενε στην Αθήνα,   ερχόταν στο Ληξούρι σε τακτά χρονικά διαστήματα, λόγω της κουμπαριάς του  με τον άλλο παλιό ονομαστό ζαχαροπλάστη Χαράλαμπο  Μαυροειδή. Στο ζαχαροπλαστείο του Μαυροειδή τον γνώρισα και έμαθα γι’ αυτόν και την οικογένειά του από συζητήσεις που είχα με τον ίδιον.  Έφυγε από τη ζωή γύρω στα 2011 αφήνοντάς  εικόνες  γλυπτικής  με τη ζάχαρή και τη σοκολάτα, καθώς και με άλλα  «ζαχαροπλαστικά»  υλικά. Κάθε που έρχονταν οι γιορτές όλο και ποζάριζαν οι δημιουργίες του σε μαγαζιά των Αθηνών και κάπου κάπου και στο Ληξούρι. Ας είναι γλυκές και όμορφες οι στιγμές της ψυχής του,  ωσάν τις εξαιρετικές δημιουργίες του,  εκεί που βρίσκεται!

Το κείμενο είναι μέρος από παλιά συνέντευξη με αυτόν τον Καλλιτέχνη –Ζαχαροπλάστη

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer