Η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα ενώ και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξει και νέα συνάντηση.
Τετ τα τετ Παριση – Γερουλάνου
Πολιτική
26/01/2012 | 22:48

«Επί τάπητος» έθεσε ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης όλα τα προβλήματα του Δήμου μας που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Υπουργό Παύλο Γερουλάνο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα ενώ και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξει και νέα συνάντηση προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος των θεμάτων που αφορούν στον Δήμο Κεφαλλονιάς.
Ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς παρέδωσε στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού το κάτωθι υπόμνημα αναφορικά με τα ζητήματα του Δήμου μας:
 
Προς
Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού
κ. Παύλο Γερουλάνο
Αγαπητέ Υπουργέ,

Σε συνέχεια των όσων έχουμε συζητήσει στο παρελθόν, αλλά και των επιστολών που σας έχουμε στείλει κατά καιρούς, θα θέλαμε να σας θέσουμε με την παρούσα μερικά θέματα τα οποία θεωρούμε ότι χρήζουν άμεσης επίλυσης. Είναι θέματα εξαιρετικής σημασίας για το νησί μας και η συμβολή σας στην θετική για εμάς διεκπεραίωσή τους, είναι καθοριστική:

1.  Αξιοποίηση Μαρίνας Αργοστολίου: Το επί 15 χρόνια αναξιοποίητο έργο της Μαρίνας Αργοστολίου, σήμερα αποτελεί μνημείο εγκατάλειψης.
Με το αρ. πρωτ. 10978 έγγραφό μας το οποίο σας αποστείλαμε στις 4.04.2011, ο Δήμος μας ζητάει την παραχώρηση της μαρίνας για διάστημα 50 ετών. Η σύναψη της ανωτέρω προγραμματικής σύμβασης είναι πρώτης προτεραιότητας για το Δήμο μας και παρακαλούμε για άμεση προώθηση του.

2.  Παραχώρηση ακινήτου (πρώην Ξενοδοχείο Ξενία). Με τα υπ’ αριθμ. 723/10.1.2011 και 51031/30.11.2011 έγγραφα του Δήμου Κεφαλλονιάς, ζητάμε να δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα της παραχώρησης του κτιρίου (πρώην) Ξενία στο Δήμο μας για 30 έτη.
Όπως γνωρίζεται ήδη από 20ετίας το κτίριο συντηρείται και χρησιμοποιείται από το Δήμο μας για τη στέγαση των υπηρεσιών του.

Σήμερα με τις υπάρχουσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες και με δεδομένη την αδυναμία του Δήμου Κεφαλλονιάς για την ενοικίαση νέων χώρων για τις ανάγκες του, είναι επιβεβλημένη και αναγκαία η άμεση επίλυση του θέματος. Σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για το θέμα αυτό άμεσα.

3.  Παραχώρηση ακινήτων ιδιοκτησίας ΕΟΤ ή ΕΤΑ στο Δήμο Κεφαλλονιάς. Η ανακοίνωση για την παραχώρηση των ακινήτων του νησιού μας, ιδιοκτησίας του ΕΟΤ και της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια, έχει προκαλέσει όπως γνωρίζεται θύελλα αντιδράσεων τόσο στον πολιτικό χώρο όσο και στους πολίτες του νησιού μας. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη αφού ο ενιαίος Καλλικρατικός Δήμος Κεφαλλονιάς αποτελεί πλέον τον κοντινότερο στους πολίτες θεσμό και φαίνεται σε όλους αυτονόητο η αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας να περάσει στη δικαιοδοσία του.
Εξάλλου η πλειοψηφία των ακινήτων αυτών (τα τέσσερα από τα πέντε) είναι ήδη παραχωρημένα ως προς τη χρήση τους στο Δήμο. Είναι λοιπόν φυσικό επακόλουθο να δοθούν σε αυτόν και κατά την κυριότητά τους. Τα ακίνητα στα οποία αναφερόμαστε είναι τα εξής:
• Ο Θαλασσόμυλος Αργοστολίου
• Ο Πλατύς Γιαλός στο Αργοστόλι
• Το ξενοδοχείο Ξενία στο Αργοστόλι
• Το Τουριστικό Αγκυροβόλιο Αγίας Ευφημίας
Εξαίρεση αποτελεί το Τουριστικό Περίπτερο Αίνου (κτίριο Μεταξά) το οποίο έχει δοθεί προς χρήση στην πρώην Νομαρχία και νυν Περιφέρεια.
Οι δηλώσεις σας για την επανεξέταση του θέματος μας χαροποιούν ιδιαιτέρως και ευελπιστούμε στην θετική για εμάς εξέλιξη του θέματος.
Όμως, δεν σας κρύβουμε ότι θεωρούμε αδιανόητο να μην συμπεριληφθούν στο περιβόητο «πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου» και τα υπόλοιπα ακίνητα του ΕΟΤ ή της ΕΤΑ. Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως, το γεγονός αυτό, αφού πολλά λέγονται για την τύχη της δημόσιας περιουσίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Ζητάμε λοιπόν επιτακτικά, να συμπεριληφθούν στο εν λόγω νομοσχέδιο και τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου:
• Εδαφική έκταση στην περιοχή «Καραβάδος» Αγίου Θωμά
• Δασική έκταση στην περιοχή Καταβόθρες Αργοστολίου
• Εδαφική έκταση στη θέση «Μακρύς Γυαλός» στη περιοχή Λάσσης Αργοστολίου
• Εδαφική έκταση στην περιοχή Τραπεζάκι
• 3 ακίνητα στο Φισκάρδο Ερίσου
• Η Μαρίνα Αργοστολίου
Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου από το Δήμο δίνει νέες αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή, τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάκαμψης του Δήμου και άμεσο προσδοκώμενο την οικονομική αυτοτέλειά του. Είναι κρίσιμη λοιπόν η δική σας βοήθεια ως Υπουργός Τουρισμού άλλα και ως Κεφαλλονίτης.
4.  Χρηματική ενίσχυση Δήμου Κεφαλλονιάς. Ο Δήμος Κεφαλλονιάς όπως γνωρίζετε, βρίσκετε σε δεινή οικονομική θέση από τα τεράστια χρέη που παρέλαβε και που η αφετηρία τους είναι οι προηγούμενες δεκαετίες από τους πρώην Δήμους τους νησιού μας.
Αυτή η οικονομική του θέση δεν του επιτρέπει να λύσει σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πραγματοποίηση έργων, συντήρησης, αξιοποίησης και λειτουργίας θυλάκων πολιτισμού και αθλητισμού στον τόπο μας, καθώς και στην προώθηση της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού μας.

Για τους παρακάτω λόγους σας παρακαλούμε να διερευνήσετε τη δυνατότητα να επιχορηγηθεί ο Δήμος μας:

Α) για την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρήζουν άμεσης παρέμβασης προκειμένου να εναρμονιστούν με την ισχύουσα νομοθεσία και τελικώς να αδειοδοτηθούν ώστε να λειτουργούν νόμιμα,

Β) για τη συντήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων του νησιού μας.

Γ) για την τουριστική προβολή του νησιού μας και την συμμετοχή της Κεφαλλονιάς σε όλα τα διαφημιστικά έντυπα του ΕΟΤ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε, σε αντίθεση με άλλα νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας. Ιδιαίτερη έμφαση μπορεί να δοθεί στο νησί μας ως εναλλακτικός προορισμός αφού υπάρχουν αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Συγκεκριμένα μπορούν να προωθηθούν:

 Ο Θρησκευτικός τουρισμός: υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διατηρητέα ναών και μνημείων που μπορούν να αναδειχτούν και να καταστούν επισκέψιμα.
 Ο Τουρισμός Υγρού Στοιχείου: για τους λάτρεις του είδους στο νησί μας μπορούν να επισκεφθούν ακτές και μοναδικές παραλίες, λίμνες, ποτάμια, σπήλαια, λιμνοσπήλαια, νερόμυλους, καταρράκτες κ.λπ.
 Ο Οινοτουρισμός: η δυναμική παρουσία της Κεφαλονιάς στον οινοτουρισμό είναι αδιαμφισβήτητη (πέντε τουλάχιστον επισκέψιμα οινοποιεία, οίνοι ΟΠΑΠ και ΠΓΕ)
Δ)  για την κατασκευή τουριστικού περιπτέρου και την χρηματοδότηση της εγκατάστασης του σε μόνιμα εκθεσιακά κέντρα της Ευρώπης (π.χ. Μόσχα, Βαρκελώνη κλπ) με στόχο της προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στο νησί μας,

Ε) για την ενίσχυση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει τόσο ο Δήμος όσο και ολόκληρη η χώρα, έχουμε χρέος να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα και να την διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενεές. Υπάρχουν πολιτιστικοί θεσμοί που είτε έχουν καταργηθεί είτε υλοποιούνται με πολύ δυσκολία λόγω έλλειψης πόρων. Ζητάμε την άμεση συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού ώστε να αναβιώσουν έθιμα που έχουν καταργηθεί ή να διοργανωθούν νέα.  Μέσα από τις ενέργειες αυτές επιδιώκεται εμμέσως και η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Μερικές προτάσεις είναι:

 Αναβίωση του Χορωδιακού φεστιβάλ υλοποιούνταν στο παρελθόν με τεράστια επιτυχία και συνεχίζεται σήμερα σε πολύ μικρότερη κλίμακα.
 Διοργάνωση Αθλητικών αγώνων είτε αναβιώνοντας του Παραιόνιους αθλητικούς αγώνες είτε διοργανώνοντας νέους όπως το Κεφαλλονίτικο δέκαθλο: διάπλουν Αργοστόλι – Ληξούρι, κωπηλατικοί αγώνες, ποδηλατικοί αγώνες, μαραθώνιοι, beach volley, tennis, canoeing kayak, tae kwon do, 5×5, αγώνας δρόμου για ΑΜΕΑ κλπ.
5. Δημιουργία Ανοικτού θεάτρου στο Άλσος Λαυράγκα. Η δημιουργία ανοιχτού Θεάτρου στην Κεφαλονιά είναι επιτακτική ανάγκη αφού δεν υπάρχει αξιόλογος χώρος για την φιλοξενία των καλοκαιρινών εκδηλώσεων. Η τοποθεσία που έχει επιλεγεί για να υλοποιηθεί η δράση αυτή είναι μοναδικής ομορφιάς και πρόκειται για το Άλσος Λαυράγκα στα Ραζάτα. Για το εν λόγω έργο υπάρχει τεχνική μελέτη η οποία χρήζει επικαιροποίησης και τροποποίησης μετά τις παρατηρήσεις της αρμόδιας εφορείας πολιτισμού, η οποία ζητά ως προϋπόθεση για την έγκριση εργασιών, εκτός από ορισμένες αλλαγές στη μελέτη, την αποκατάσταση του διατηρητέου κτίσματος – οικία Λαυράγκα. Θεωρούμε επιβεβλημένη τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Δήμο για την εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης του εν λόγω μνημείου αλλά και για τη χρηματοδότηση του συνολικού έργου.
6. Ανάδειξη και αξιοποίηση Σπηλαιολογικού Πάρκου Κεφαλλονιάς. Ο Δήμος Σάμης έχει ήδη εκπονήσει προμελέτη για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Σπηλαιολογικού πάρκου στην περιοχή της Σάμης. Το έργο αυτό κρίνεται ζωτικής σημασίας για το Δήμο, αφού αναδεικνύετε μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους, ελάχιστα γνωστή ακόμη και στους ντόπιους κατοίκους. Επίσης το έργο αυτό πρόκειται να ενισχύσει τον εναλλακτικό τουρισμό του νησιού μας και να εξασφαλίσει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του.
Για το λόγο αυτό ζητάμε να διερευνήσετε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της Οριστικής μελέτης και της μελέτης Εφαρμογής του έργου αλλά της υλοποίησης του.

7. Διασφάλιση επισκεψιμότητας Κάστρου Αγίου Γεωργίου και  Φρουρίου Άσσου. Είναι πολύ σημαντικό για την εικόνα  του νησιού να διασφαλιστεί επισκεψιμότητα του κάστρου του Αγίου Γεωργίου και του Φρούριου της Άσσου αφού πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι χώροι αυτοί να είναι κλειστοί και παραλυμένοι εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του γίνονται συχνά δέκτες παραπόνων από τους επισκέπτες για το λόγο αυτό. Νομίζουμε ότι η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Δήμο για το σκοπό αυτό είναι  απαραίτητη και περιμένουμε τις προτάσεις σας για την επίλυση του θέματος.
8. Εξασφάλιση λειτουργίας Κοργιαλένειου βιβλιοθήκης και Κοργιαλένειου Ιστορικού και Λαογραφικού μουσείου Αργοστολίου. Οι δύο αυτοί χώροι αποτελούν ένα κόσμημα όχι μόνο για το νησί μας αλλά και για όλο το Ιόνιο. Η επιθυμία όλων μας είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργίας τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει κατά τη γνώμη μας το Υπουργείο Πολιτισμού να εξασφαλίσει την απαραίτητη σταθερή οικονομική ενίσχυση του.
Εκτός από τα παραπάνω θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές σας, παρακαλούμε επίσης για την βοήθειά σας στα παρακάτω σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο μας:

1. Παραχώρηση χρήσης κτιρίων, ιδιοκτησίας 6ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Με τα υπ’ αριθμ. 1132/14.1.2011 και 31479/26.7.2011 έγγραφα του Δήμου Κεφαλλονιάς, ζητάμε από την αρμόδια Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας, την παραχώρηση χρήσης των κτιρίων επί της οδού Χαρακόπου στο Αργοστόλι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου μας. Παράλληλα θεωρούμε ότι η συντήρηση των εν λόγω κτιρίων είναι πια επιβεβλημένη αφού λόγω της πλήρης εγκατάλειψή τους αποτελούν σήμερα εστία μόλυνσης, ενώ έχει υποβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή.
2. Παραχώρηση χρήσης του οικήματος του στρατολογικού γραφείο και φρουραρχείου Ν. Κεφαλληνίας. Με το υπ’ αριθμ. 34030/11.8.2011 έγγραφο του Δήμου Κεφαλλονιάς, ζητάμε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Μπεγλίτη, την παραχώρηση του  οικήματος του στρατολογικού γραφείο και φρουραρχείου Ν. Κεφαλληνίας προκειμένου να στεγάσουμε τη Δ/νση των Κ.Ε.Π. αφού αρκετές από τις Υπηρεσίες που προσφέρει το Στρατολ. Γραφείο θα διεκπεραιώνονται πλέον από τα Κ.Ε.Π.. Το εν λόγω αίτημα έχει αποσταλεί εκ νέου και στο νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Δημ. Αβραμόπουλο.
3. Επανεξέταση και απόσυρση της απένταξης του έργου «Βιολογικός Σ κάλας» από την ΕΔΕΛ. Όπως γνωρίζετε μετά τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο του έργου: Βιολογικός Καθαρισμός Σκαλας από την ΕΔΕΛ, η εν λόγω ελεγκτική αρχή εισηγείται στην έκθεσή της (με αρ. πρωτ. 247/0051/23-02-2011) την οριστική απένταξη του έργου. Ο Δήμος Κεφαλλονιάς έχει ήδη προσφύγει κατά της ανωτέρω απόφασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατάργησή της.
Θεωρούμε ότι η όποια συμβολή σας προς σε αυτή την κατεύθυνση είναι καίριας σημασίας για το Δήμο μας, αφού σε αντίθετη περίπτωση, ο Δήμος Κεφαλλονιάς θα κλιθεί να επιστρέψει εντόκως 4.500.000€, τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί από το Φορέα χρηματοδότησης, αλλά και να καταβάλλει το υπόλοιπο ποσό, το οποίο ανέρχεται στο 1.400.000€ για την αποπληρωμή του έργου. Το γεγονός αυτό καταλαβαίνετε ότι θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση του Δήμου μας.

4. Αύξηση Δημόσιας Δαπάνης τοπικού προγράμματος προσέγγισης Leader Ζακύνθου & Κεφαλλονιάς. Είναι πλέον γνωστό ότι η Κεφαλλονιάς σε ότι αφορά τον Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πραγματικά αδικηθεί από τις ηγεσίες του αρμόδιου Υπουργείου. Συγκεκριμένα σε ότι αφορά το τοπικό πρόγραμμα Leader έχει πιστωθεί ποσό Δημόσιας Δαπάνης για τους δύο Νομούς (Κεφαλλήνιας και Ζακύνθου) ίσο με αυτό που έχει δοθεί σε άλλα τοπικά προγράμματα που αφορούν ένα μόνο Νομό (π.χ. Λευκάδα). Υπάρχουν δεσμεύσεις προφορικές από τον Ειδικό Γραμματέα. Ευαγ. Διβάρη ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί έτσι ώστε να ενταχθούν όσον το δυνατόν περισσότερο προτάσεις και έργα στο νησί μας. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι το γεγονός αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της οικοδομικής δραστηριότητας του νησιού μας. Ζητάμε από εσάς να γίνετε αρωγός αυτής της προσπάθειας.

Κύριε Υπουργέ, είναι ιστορική η περίοδος αυτή για το νησί μας, όπου ένας Κεφαλλονίτης βρίσκεται στη θέση του Υπουργού Πολιτισμού – Τουρισμού. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η μοναδική ευκαιρία να γίνουν ενέργειες από μέρους μας, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να αλλάξει ουσιαστικά η εικόνα του νησιού στους δυο αυτούς τομείς, στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό.

Ευελπιστούμε στην άμεση ενεργοποίησή σας για τα παραπάνω.

 

Με εκτίμηση

​   Ο Δήμαρχος  


Αλέξανδρος Παρίσης
 
 
Punctuation with parenthetical phrasingpunctuation with parenthetical phrasing by mark nichol parenthetical phrasing is writemyessay4me.org/ often punctuated incorrectly, as shown in the following examples, each of which is followed by a discussion and a revision

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer