Η υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα να προτείνει ολοκληρωμένη Κοινοτική νομοθεσία που θα καλύπτει όλο το φάσμα του ασφαλούς σχεδιασμού και λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών.
«Stress tests» για τα ευρωπαϊκά πυρηνικά ζήτησε η Τίνα
Οικολογία
22/03/2011 | 06:00

Τα «stress tests» για την αντοχή των πυρηνικών αντιδραστήρων πρέπει να αφορούν τόσο υπάρχουσες όσο και μελλοντικές εγκαταστάσεις και οι χώρες που τις διαθέτουν πρέπει να δεσμευτούν πολιτικά ότι θα ξεκινήσουν αυτά τα τεστ άμεσα, επεσήμανε σήμερα η υπουργός…

 Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πυρηνικούς σταθμούς της Βουλγαρίας και της Τουρκίας τονίζοντας ότι: “Δεδομένου του διασυνοριακού χαρακτήρα της πυρηνικής ενέργειας θεωρούμε σημαντικό στη συζήτηση που αναπτύσσεται να συμμετάσχουν γειτονικές χώρες, στις οποίες λειτουργούν ή προγραμματίζονται πυρηνικοί σταθμοί. Σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να λάβουν μέρος μαζί με τις χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας και του G20 και οι γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία που φιλοδοξούν να καταστούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Το Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλες, με αντικείμενο τις επιπτώσεις της καταστροφής στην Ιαπωνία, καθώς και της πρόσφατης κρίσης στη Λιβύη.

Η κα Μπιρμπίλη ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο της εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής η ΕΕ θα πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί ότι οι γειτονικές χώρες:

-θα προσχωρήσουν στην Κοινή Σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων (Βιέννη, 1997).

-θα διαβουλεύονται με την EURATOM και με τις χώρες που συνορεύουν, αναφορικά με τα σχέδια τους να εγκαταστήσουν πυρηνικούς σταθμούς, σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια (Βιέννη 1994).

-θα εξασφαλίσουν την πλήρη εναρμόνιση με την Οδηγία 85/337 περί εκτίμησης επιπτώσεων ορισμένων δημόσιων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον (EIA Directive), η οποία προβλέπει ότι για την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων πρέπει να προηγείται η εκπόνηση σχετικής έκθεσης που θα αξιολογεί τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις, από την υλοποίηση τους, στο περιβάλλον συμπεριλαμβανομένων των σεισμικών κινδύνων.

Η υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα να προτείνει ολοκληρωμένη Κοινοτική νομοθεσία που θα καλύπτει όλο το φάσμα του ασφαλούς σχεδιασμού και λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών, καθώς και τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων.

Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόθεση της Επιτροπής να επικεντρώσει τη συζήτηση στη θέσπιση κοινών κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης ιδιαιτέρως της σεισμικής επικινδυνότητας των περιοχών όπου υφίστανται ή πρόκειται να κατασκευασθούν πυρηνικές μονάδες και την ηλικία εγκαταστάσεων, αλλά διαφωνεί με το να δοθεί έμφαση στην πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αναφορικά εξάλλου με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή η κα Μπιρμπίλη αναφέρθηκε στις οικονομικές συνέπειες, “οι οποίες υπενθυμίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η εξάρτηση από το πετρέλαιο και αποδεικνύουν, όπως άλλωστε και στην περίπτωση των πυρηνικών, την ανάγκη να υιοθετήσουμε στην Ευρώπη ένα νέο ευρύτερο αναπτυξιακό μοντέλο, αυτό της πράσινης ανάπτυξης”. Όπως τόνισε “η Στρατηγική 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη των στόχων μας αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την υιοθέτηση δεσμευτικού στόχου για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Ξανατονίζουμε ότι για εμάς οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν σημαντικό τομέα για να βγούμε από την κρίση, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer