Σπιτικές Μάντολες στο πι και φι –Αυτή είναι η παραδοσιακή Κεφαλονίτικη συνταγή
Μαγειρική
10/09/2024 | 18:00

Η μικρή ζαχαρωτή λιχουδιά με το κόκκινο χρώμα που αρέσει σε όλους, πήρε το όνομά της από την ιταλική λέξη ”mandorla” που σημαίνει αμύγδαλο. Η ζάχαρη ήταν πανάκριβη, αλλά και σπάνια κατά τη διάρκεια της βενετσιάνικης διοίκησης – κατοχής.

Οι πρώτες προσπάθειες κατασκευής μάντολας είχαν γίνει με το λιβανιστήρι – το θυμιατό. Οι νοικοκυρές της εποχής έριχναν αμύγδαλο μαζί με ελάχιστη ζάχαρη μέσα στο λιβανιστήρι και έτσι το πρώτο μείγμα αμυγδάλου με τη καβουρδισμένη ζάχαρη ήταν γεγονός. Στην εξέλιση του γλυκού εδέσματος οι κατασκευαστές του πρόσθεσαν και λίγο χρώμα – εξού και το σημερινό κόκκινο χρώμα της μάντολας. Στις μέρες μας 2 είναι τα είδη που παρασκευάζονται. Το κλασσικό κόκκινο – με το καραμελόχρωμα και το καφέ, με γεύση μελιού. Η μάντολα μαζί με το μαντολάτο, το παστοκύδωνο και το παστέλι αποτελούν παραδοσιακά γλυκά – προιοντα της Κεφαλονιάς.

Οδηγίες για τη παρασκευή μάντολας

Υλικά: 250 γρ. Αμύγδαλα – ¼ κ. του γλυκού σκόνη κανέλας – 3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου & 250 γρ. ζάχαρη.

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα με 6 κουταλιές της σούπας νερό μέχρι να λιώσει. Κατόπιν ρίχνουμε την εσάνς, τα αμύγδαλα και τη κανέλα και τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καραμελώσει το μείγμα. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα, αφού την έχουμε αλείψει λίγο με λάδι. Χωρίζουμε το μείγμα σε μικρά κομμάτια, τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε λίγη ώρα οι πρώτες σας Μαντολες θα είναι γεγονός.

Πηγή: kefaloniaview.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ