Φλαν σοκολάτας: Για τους λάτρεις του γλυκού
Μαγειρική
10/09/2024 | 17:35
Συστατικά
Για την καραμέλα
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 120 γρ. νερό
Για το φλαν
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 800 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 250 γρ. γάλα, 3,5%
- 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 αβγά, μέτρια
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σερβίρισμα
- φύλλα δυόσμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την καραμέλα
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό.
- Μεταφέρουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να χρυσαφίσει η καραμέλα.
- Αδειάζουμε την καραμέλα σε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα διαμέτρου 26 εκ.
Για το φλαν
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα πυρίμαχο μπολ.
- Βάζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση.
- Μεταφέρουμε το μπολ στην κατσαρόλα προσέχοντας να μην ακουμπάει ο πάτος του μπολ στο νερό. Δημιουργούμε ένα μπεν μαρί.
- Αφήνουμε για λίγα λεπτά να λιώσει η κουβερτούρα.
- Αφαιρούμε το μπολ από το μπεν μαρί και σκουπίζουμε με μια πετσέτα το νερό από τον πάτο του μπολ.
- Βάζουμε σε ένα μπλέντερ το ζαχαρούχο γάλα, το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας και τη λιωμένη κουβερτούρα.
- Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από την καραμέλα και με ένα φλόγιστρο αφαιρούμε τις φουσκάλες που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνεια του μείγματος.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο την επιφάνεια της φόρμας και προσέχουμε να μην ακουμπάει το αλουμινόχαρτο στο μείγμα.
- Βάζουμε τη φόρμα μέσα σε μια μεγαλύτερη φόρμα ή ένα ταψί και γεμίζουμε μέχρι τη μέση του ύψους της φόρμας ή του ταψιού με καυτό νερό. Δημιουργούμε δηλαδή ένα ζεστό μπεν μαρί.
- Μεταφέρουμε με προσοχή τις φόρμες στον φούρνο και ψήνουμε για 90 λεπτά.
- Αφαιρούμε τις φόρμες από τον φούρνο, μεταφέρουμε τη φόρμα με το φλαν πάνω σε μια σχάρα, και το αφήνουμε να κρυώσει για 40 λεπτά.
- Βάζουμε το φλαν στο ψυγείο για 2 ώρες ώστε να κρυώσει εντελώς.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ξεφορμάρουμε το γλυκό.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.
Πηγή: akispetretzikis.com
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
09:19