Γράφει η Ελένη Βαλλιανάτου
Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί για τους επισκέπτες της Μεγάλης Βρεταννίας η πολυτελής γυάλινη μινιατούρα με λικέρ πικρομάντολα, δημιούργημα της οικογένειας Πολυκαλά από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς . Η ονομασία της προέρχεται από τις λέξεις Πικρό & Μάντολα η οποία σημαίνει αμύγδαλο στα ιταλικά .Με έντονη γεύση πικραμύγδαλου αλλά και πολλά μυστικά του ποτοποιού είναι ένα εύγεστο ποτό που πίνεται παγωμένο με τριμμένο πάγο και χυμό πορτοκάλι ή μέσα στο γαλλικό καφέ και την ζεστή σοκολάτα και φαίνεται να ενθουσιάζει τους vip πελάτες του ξενοδοχείου.
Από το Ληξούρι στην Αθήνα -Ο δαιμόνιος Κεφαλλονίτης Βασίλης Πολυκαλάς
Το 1910 τον βρίσκει στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Με τις συνταγές των σπιτικών παραδοσιακών λικέρ, καθώς και με τα ξηρά και γλυκά κρασιά που φέρνει απ’ όλη την Ελλάδα, ο Βασίλης Πολυκαλάς γίνεται γνωστός και αποκτά μεγάλη πελατεία. Η φήμη των προϊόντων του καλόκαρδου Κεφαλλονίτη εξαπλώνεται γρήγορα στην Αθήνα και το μαγαζί του δεν αργεί να αναδειχθεί σε σημείο συνάντησης για τα πιο γνωστά ονόματα της τότε πολιτικής και κοινωνικής σκηνής. Όλοι μαζευόντουσαν στο ποτοποιείο για να πιούνε το ποτό ή το κρασί τους απευθείας από τα βαρέλια και να συζητήσουνε τα προβλήματα που απασχολούσαν την χώρα.
Μπορεί η πολιτική και κοινωνική ζωή να διαμορφωνόταν στο Σύνταγμα, αλλά το εμπόριο βασίλευε αλλού. Κάτω, στην αγορά της Αθηνάς και της Αιόλου. Η γειτονιά των ποτοποιείων ήταν η Κλεισθένους , στον αριθμό 4 της οποίας δεν άργησε να εγκατασταθεί η κάβα με τη μικρή παραγωγική της μονάδα, κάπου στο 1918.Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους κρασιού στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι ανάγκες του επαγγέλματός του τον έκαναν να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Όπου πήγαινε, του άρεσε να δοκιμάζει τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα που έφτιαχναν οι νοικοκυρές, ενώ μάζευε με πάθος όλες τις συνταγές ποτών που του άρεσαν, από σπίτια και μοναστήρια. Μελετώντας προσεκτικά τα συστατικά τους, βρήκε τρόπους ώστε να τις κάνει ακόμα καλύτερες τρόπους που, φυσικά, κατέγραφε σχολαστικά στα μυστικά του συνταγολόγια. Όπως ήταν φυσικό, γρήγορα το συλλεκτικό του πάθος και το μεράκι τον οδήγησαν από την εμπορία του κρασιού στην παραγωγή αυτών των ποτών.
Έτσι ξεκίνησε η ποτοποιίατο 1897. Με μια ξεχωριστή παραγωγή λικέρ, στηριγμένη σε παλιές παραδοσιακές συνταγές γεμάτες γεύσεις, αρώματα και μια άλλη Ελλάδα, που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί σήμερα. Τα προϊόντα του έγιναν γρήγορα γνωστά για την εξαιρετική ποιότητά τους και η ποτοποιία απέκτησε μεγάλη κίνηση, γεγονός που τον οδήγησε στη μεταφορά της επιχείρησης στην Αθήνα.
Με τα χρόνια ο διαχωρισμός εμπορίας και παραγωγής μορφοποιείται χωροταξικά, με την παραγωγή να μετακινείται διαδοχικά σε όλο και σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις: Περιστέρι, Αργυρούπολη, Βοτανικός, σήμερα πια Κερατέα. Η τρίτη γενιά, στο πρόσωπο του κυρίου Γιώργου Πολυκαλά παίρνει τη σκυτάλη και το νέο αίμα δεν υπολείπεται του πατέρα και του παππού.