Νέο άρθρο παρέμβαση
Κατσίγιαννης για το νέο Πολεοδομικό χωροταξικό νομοσχέδιο: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας
Οικολογία
04/12/2020 | 14:58

Γράφει ο Αντώνης Κατσίγιαννης*

Ψηφίζεται στη Βουλή και θα γίνει νόμος του κράτους το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Πολοεοδομικής και Χωροταξικής Νομοθεσίας».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, αποτελεί ένα ορόσημο που θα υπενθυμίζει σε όλους ότι χάθηκε για άλλη μία φορά για τη χώρα, η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί η γη, ως το κύριο αναπτυξιακό εργαλείο. Πως αποδεικνύεται αυτό; Μα είναι πρόδηλο.

Ακόμη κι αν το νομοσχέδιο αυτό, δεν « ακουμπούσε » την εκτός σχεδίου δόμηση, είτε ακόμη εάν θέλετε, δεν υπήρχαν οι συντονισμένες επιστημονικές αντιδράσεις για το επίμαχο Κεφάλαιο (Γ) αυτού, δηλαδή εάν δεχτούμε θεωρητικά και για την οικονομία της συζήτησης ότι είναι απόλυτα μειοψηφικές οι επιστημονικές απόψεις που αντέδρασαν στο νομοσχέδιο αυτό, ακόμη κι έτσι είναι ένα πολύ κακό νομοθέτημα.

Ευσταθεί το επιχείρημα του εκσυγχρονισμού της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας, όταν παραμένουν σε ισχύ έστω και τροποποιημένοι οι : Ν.4447/16 για την χωροταξία, ο Ν.4546/18 για την θαλάσσια χωροταξία , ο Ν.4495/17 για το δομημένο περιβάλλον και ο Ν.4067/12 (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός), το ΠΔ (ΦΕΚ 270Δ) της εκτός σχεδίου δόμησης, το ΝΔ του 1923 (πλησιάζει τα εκατό χρόνια σε ισχύ), σκόρπιες διατάξεις όπως το άρθρο 8 του Ν.2971/2001 ; O νόμος για τη Βιοποικοιλότητα ; Και πόσες ακόμη διατάξεις αλήθεια ;

Πως εκσυγχρονίζεται η πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία όταν  προστίθεται ένας ακόμα νόμος στους ήδη υπάρχοντες για την δόμηση ενώ παράλληλα σε αυτούς τους νόμους εμπεριέχονται διατάξεις από άλλους νόμους που σχετίζονται με τη δόμηση, το περιβάλλον και την ανάπτυξη ;

Για όλους τους παραπάνω λόγους , αλλά και για άλλους που δεν είναι της παρούσας στιγμής να αναλυθούν, το νομοθέτημα αυτό είναι κακό.  Είναι κακό διότι,  ο τίτλος του είναι παραπλανητικός. Δεν εκσυγχρονίζει την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία. Δεν ακολουθεί βέλτιστες ευρωπαικές πρακτικές στον ίδιο τομέα. Το νομοσχέδιο αυτό, είναι ο ορισμός της « ελληνικής πατέντας ». Εν κατακλείδι, το νομοσχέδιο αυτό , δεν ανταποκρίνεται σε καμμία από τις  δέκα (10) προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

 

Ο Αντώνης Κατσίγιαννης είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, τ. Πρόεδρος ΝΟΔΕ

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ