Τι έδειξε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τα Αιολικά Πάρκα της Κεφαλονιάς είχαν μηδενικές επιπτώσεις στις πρόσφατες καταστροφές του Ιανού
Οικολογία
04/12/2020 | 17:15

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Αιολικό πάρκο στη θέση Ξερακιάς έχει μηδενική συμβολή στα πλημμυρικά φαινόμενα της Κεφαλονιάς

– Δεν αποδίδονται ευθύνες για τις πλημμύρες στα Αιολικά Πάρκα της Κεφαλονιάς

Αθήνα 4.12.2020

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσίευση της μελέτης που εκπονήθηκε από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με τις επιπτώσεις του Κυκλώνα Ιανού στην Κεφαλονιά και τη διερεύνηση των αιτίων που προκάλεσαν τις καταστροφές, τα βασικά πορίσματα της συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

1. Η συμμετοχή του πιο πρόσφατα κατασκευασμένου Αιολικού πάρκου, στον «Ξερακιά» το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί προ της επέλασης του «Ιανού», είναι μηδενική στα πλημμυρικά φαινόμενα του νησιού.

  1. Η κατασκευή και η λειτουργία των Αιολικών Πάρκων στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει συμβάλλει σε καμία φάση στην εκδήλωση των πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου του 2020.
  2. Τα φερτά υλικά που κατέκλυσαν τις περιοχές της Αγίας Ευφημίας, του Φισκάρδου και της Άσσου δεν συσχετίζονται λιθοφασικά με τα αδρανή υλικά που χρησιμοποιούνται στα αιολικά πάρκα.

4. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην καταστροφή είναι:

1. Τα εξαιρετικά έντονα και ακραία υδρομετεωρολογικά φαινόμενα

  1. Το υδρογραφικό δίκτυο και η ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής
  2. Το νεοτεκτονικό καθεστώς

4. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις κατά μήκος των κοιτών, στις εκβολές των ποταμών, η υπερβόσκηση και η αποψίλωση

Όλο το κείμενο της μελέτης και τα πορίσματα που προέκυψαν από την ομάδα του καθηγητή Ε. Λέκκα βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστήμιου εδώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ