To 2021 δεν είναι μόνο έτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Είναι ταυτόχρονα έτος γενικής απογραφής του πληθυσμού, αλλά και των κατοικιών της χώρας.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που είδαν αυτή την εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την διενέργεια της απογραφής με τον παραδοσιακό τρόπο, οι έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία άλλαξαν τον σχεδιασμό της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Έτσι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο πληθυσμός της χώρας θα αυτοαπογραφεί μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής. Όσα νοικοκυριά βέβαια δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση έντυπου ερωτηματολογίου, είτε τηλεφωνικά είτε με φυσική παρουσία απογραφέα.
Η διαδικασία ανάλογα και με τις υγειονομικές συνθήκες, αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο και να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Δεν χρειάζεται ασφαλώς να αναφέρουμε πόσο κομβικής σημασίας γεγονός είναι η απογραφή του πληθυσμού. Από τον μόνιμο πληθυσμό μίας περιοχής εξαρτάται μεταξύ άλλων το μέγεθος της κοινοβουλευτικής της εκπροσώπησης, το ύψος των χρηματοδοτήσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα ή ακόμη και ο καθορισμός της έδρας φορέων, ιδρυμάτων κ.α.
Κατά συνέπεια χρειάζεται σχεδιασμός και προφανώς συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας, των Δήμων, των Κοινοτήτων, των πολιτικών και θεσμικών παραγόντων και των συλλόγων του νησιού μας, ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα όλοι για την σπουδαιότητα της απογραφικής διαδικασίας. Συνεπακόλουθα να κινητοποιηθούν όσοι περισσότεροι Κεφαλλονίτες είναι δυνατόν, ώστε να παρουσιαστεί το νησί μας ενισχυμένο πληθυσμιακά. Ειδικότερα για το χωριό μας και τον Δήμο Σάμης εν γένει, η αύξηση του μόνιμου πληθυσμού τους είναι επιβεβλημένη αν δεν θέλουμε να είμαστε ο φτωχός συγγενής σε ένα νησί με έντονα πλέον στοιχεία υδροκεφαλισμού. Εξάλλου η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή δεν απαιτεί χρήμα, χρόνο και κόπο για την μετακίνηση από και προς την Κεφαλλονιά…
Σίγουρα υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την έναρξη της γενικής απογραφής και την γνωστοποίηση λεπτομερειών για τον ακριβή χρόνο και τρόπο διεξαγωγής της. Αυτό που δεν υπάρχει όμως, είναι περιθώριο για εφησυχασμό ή για να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Ας μην διαπράξουμε ένα λάθος που θα το πληρώνουμε τα επόμενα δέκα χρόνια. Σε αυτή την προσπάθεια κυριολεκτικά δεν περισσεύει κανείς.
Πηγή: poulatakefalonias.gr