Χάνουμε τις μέλισσες και το μέλι τους: Τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον και την ζωή μας
Μαγειρική
26/11/2021 | 11:38

Οι μέλισσες εξαφανίζονται. Και αυτό δεν είναι κάτι νέο καθώς συμβαίνει την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, το χειρότερο είναι ότι μαζί με αυτές, εξαφανίζεται πλέον και το μέλι τους.

Οι Γάλλοι μελισσοκόμοι περιμένουν φέτος τη χειρότερη παραγωγή μετά από δεκαετίες, καθώς το ασυνήθιστο για την εποχή κρύο, ο παρατεταμένος παγετός και η υγρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής, εμπόδισαν τις μέλισσες να παράγουν μέλι, όπως αναφέρει εμφατικά ο Guardian.

Σύμφωνα με την Ένωση Μελισσοκόμων UNAF, βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει από τις τοπικές ενώσεις, αναμένουν παραγωγή μεταξύ 7.000 – 9.000 τόνων μελιού για το 2021, δηλαδή το ένα τρίτο από την αντίστοιχη παραγωγή του 2020.

«Θα είναι η χειρότερη μελισσοπαραγωγή στην ιστορία της οργάνωσής μας, η χειρότερη εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια, ανέφερε ο πρόεδρος της UNAF, Κριστιάν Πον.

Ο ίδιος σημείωσε πως όχι μόνο οι Γάλλοι, αλλά όλοι οι μελισσοπαραγωγοί της Ευρώπης επλήγησαν φέτος από την κακοκαιρία και η κλιματική αλλαγή θα έχει επιπτώσεις διαρκείας στην παραγωγή μελιού.

Η UNAF έκανε λόγο για «μια καταστροφική χρονιά, καθώς οι καιρικές συνθήκες άνοιξη και καλοκαίρι, με παρατεταμένες περιόδους παγετού, κρύου, βροχής και βόρειους ανέμους, ήταν εξαιρετικά σκληρές για τις μέλισσες».

«Η κλιματική αλλαγή, την οποία οι μελισσοκόμοι βιώνουν εδώ και πάνω από 15 χρόνια, μας πλήττει σοβαρά» αναφέρει η UNAF, προσθέτοντας πως οι περίοδοι ανθοφορίας έχουν γίνει μικρότερες και εκδηλώνονται νωρίτερα, διαταράσσοντας το πρόγραμμα και την ισορροπία της κυψέλης.

Φέτος, λόγου χάρη, εξαιτίας του παγετού και των βροχών, εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει μέλι ακακίας για δεύτερη σερί χρονιά, ενώ μηδαμινή έως μηδενική θα είναι η παραγωγή μελιού θυμαρίσιου, από δεντρολίβανο, ρείκι, κάστανο και ηλίανθο. Σύμφωνα με την UNAF, απογοητευτική ήταν η παραγωγή φέτος και για το βουνόμελο, το δασόμελο και το πευκόμελο.

Πάνω από 20.000 είδη μελισσών υπάρχουν συνολικά σε όλο τον κόσμο και εδώ και περίπου μια 15ετία σταδιακά εξαφανίζονται και πεθαίνουν, εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος, της δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα και της απώλειας φυτών, θάμνων και δέντρων.

Οι ερευνητές έκαναν πρόσφατα ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη διατήρηση της μέλισσας, δημιουργώντας τον πρώτο σύγχρονο χάρτη ειδών μελισσών που υπάρχουν και ζουν παγκοσμίως.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε τον πρώτο σύγχρονο χάρτη του πλούτου των ειδών των μελισσών, επειδή πρέπει να γνωρίζουμε πού ζουν οι μέλισσες για να τις διατηρήσουμε σε αριθμό», δήλωσε στο CNN ο Μάικλ Ορ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ζωολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για αυτό και στο μέλλον μπορούμε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε περισσότερο, για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές για τις μέλισσες, όπως η καταστροφή των κυψελών τους και η αλλαγή του κλίματος», ξεκαθάρισε ο Ορ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας με σχετική μελέτη του πως «ένας κόσμος χωρίς μέλισσες θα είναι ένας κόσμος χωρίς φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους». Και αυτό επειδή σχεδόν το 1/3 σχεδόν των καλλιεργειών της υφηλίου εξαρτάται από την επικονίαση της μέλισσας για τη γονιμοποίησή του με τις μέλισσες να εξαφανίζονται μαζικά και σε πρωτόγνωρους μάλιστα ρυθμούς από το 2006-07 μέχρι σήμερα.

Οι λόγοι της εξαφάνισης είναι, λίγο έως πολύ, γνωστοί: Φυτοφάρμακα, ασθένειες, παράσιτα, κλιματική αλλαγή και ανθρώπινη υπερεκμετάλλευση της μέλισσας είναι μερικές μόνο από τις ερμηνείες που έχουν κατά καιρούς προταθεί.

Τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν τα μελίσσια

Τι δεν θα διαθέτει λοιπόν ο κόσμος και η ανθρώπινη καθημερινότητα χωρίς τη μέλισσα;

Χωρίς τη μέλισσα δεν θα έχουμε, ασφαλώς, μέλι και όχι μόνο σε βρώσιμη μορφή, καθώς θα πληγεί και όλη η βιομηχανία των καλλυντικών, καθώς το μέλι χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε ενυδατικές κρέμες, σαπούνια, σαμπουάν κ.ά.

Επίσης, η πλειονότητα των φρούτων και των λαχανικών θα εξαφανιστούν από προσώπου γης: Μήλα, κρεμμύδια, αβοκάντο, καρότα, μάνγκο, λεμόνια, κεράσια, κολοκύθια, μελιτζάνες, αγγούρια, σέλινα, κουνουπίδια, πράσα, μπρόκολα και πολλά ακόμα είδη θα αποτελέσουν σταδιακά παρελθόν από το τραπέζι μας.

Αλλά και οι ελαιούχοι σπόροι, όπως το βαμβάκι, ο ηλίανθος, η καρύδα, το φοινικέλαιο και πολλά ακόμα που εξαρτώνται ή ευεργετούνται από την επικονίαση της μέλισσας θα εξαφανιστούν, συμπαρασύροντας πάνω από τη μισή παγκόσμια διατροφή σε λίπος και λάδι.

Όσο για τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρει στη γεωργία η ανικανότητα της μέλισσας να γονιμοποιεί αυτό το 1/3 των καλλιεργειών που εξαρτώνται άμεσα από την ύπαρξή της; Σύμφωνα με την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, υπολογίζονται σε 153 δισ. ευρώ.

Όπως καταλαβαίνουμε, μετά από όλα αυτά, ένα πράγμα είναι σημαντικό: την μέλισσα και τα μάτια μας!

Πηγή: newsbeast.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ