Ο μπακλαβάς είναι από τα γιορτινά γλυκά που δεν λείπει από τα τραπέζια των γιορτών. Σήμερα, μοιραζόμαστε μαζί σου μία λαχταριστή συνταγή, η οποία ξεχειλίζει σπιτικό σιρόπι και άρωμα καρυδιών.
Συστατικά
Για το κυρίως τμήμα του γλυκού:
2ο φύλλα κρούστας
350 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 κιλό καρύδια, θρυμματισμένα
1 κουτ. του γλυκού κανέλα
1 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
150 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
3 κουτ. της σούπας ζάχαρη
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Για το υπέροχο σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι μέλι
2 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
Ξύσμα από μισό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
Τρόπος Μαγειρέματος
Σε ένα κατσαρολάκι, αφήνεις αρχικά το βούτυρο να λιώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύεις το τρίμμα φρυγανιάς, τα καρύδια, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αλείφεις ένα ορθογώνιο ταψί με βούτυρο και στρώνεις τα έξι πρώτα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο. Με ένα κουτάλι, γεμίζεις τον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στο πέμπτο και έκτο φύλλο με τη γέμιση που έφτιαξες στο μεγάλο μπολ.
Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία, γεμίζοντας κάθε φύλλο, μέχρι να σου έχουν μείνει έξι κενά. Αλείφεις τα τελευταία έξι με βούτυρο και τα στρώνεις στην κορυφή. Διπλώνεις τα τελειώματα των φύλλων προς τα μέσα και με ένα αιχμηρό μαχαίρι χαράζεις κομμάτια στο γλυκό.
Ραντίζεις με λίγο νερό και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 90 λεπτά στους 160 βαθμούς C.
Παράλληλα, αρχίζεις να ετοιμάζεις το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα, ανακατεύεις το μέλι, την ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύεις και βράζεις για 7 λεπτά από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να κοχλάζει.
Αφήνεις το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 5 λεπτά, αφού έχει ψηθεί.
Απομακρύνεις από τη φωτιά και όσο το σιρόπι είναι ζεστό, το περιχύνεις στο γλυκό σου για να πάει παντού.
Πασπαλίζεις με λίγο τριμμένο καρύδι και αφήνεις για μία ώρα στην άκρη, προκειμένου να κρυώσει.
Πηγή: tlife.gr