Αυτοψία Θόδωρου στα αντιπλημμυρικά έργα στη Ζάκυνθο
30/09/2017 | 16:25

Μεγάλης κλίμακας έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που εκτελούνται τους τελευταίους μήνες, σε διαφορετικά σημεία της πεδινής ζώνης του νησιού, θα επιθεωρήσει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, σήμερα, κατά την επίσκεψη του στο νησί. Όπως είναι γνωστό τις τελευταίες ημέρες, επί ποδός βρίσκονται οι τεχνικές υπηρεσίες προκειμένου έγκαιρα να έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις που γίνονται στο νησί μας από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.
Τα έργα που ξεκίνησαν από τον Ιούνιο, υλοποιούνται σε Βανάτο, Πηγαδάκια, Αμπελοκήπους, Φιολίτι, Σαρακηνάδο, Αγιο Κήρυκο και σε άλλες περιοχές και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και αφού έχουν αξιολογηθεί κατά προτεραιότητα, με γνώμονα τον επείγοντα χαρακτήρα τους, εν όψει των πρώτων βροχών του φθινοπώρου.
Ένα από τα μεγαλύτερης κλίμακας έργα είναι η αποκατάσταση του χειμάρρου Σκούρτη που συγκεντρώνει τα όμβρια ύδατα πολλών οικισμών, στα πρανή του Βραχιόνα και που ο ελλιπής καθαρισμός του, οι παράνομες επεμβάσεις των πολιτών και οι κακοτεχνίες, τον καθιστούν απειλή για τους γειτονικούς οικισμούς.
“Οπως είχαμε υποσχεθεί τότε, δώσαμε την κατεύθυνση της μελετητικής, επιστημονικής αποτύπωσης των ιδιαίτερων αναγκών και τους τρόπου παρέμβασης, ώστε να ξεφύγουμε από το επίπεδο των μικροπαρεμβάσεων και να μεταβούμε σε ένα μεγάλης κλίμακας έργο που θα αντιμετωπίζει με καθοριστικό και οριστικό τρόπο το πρόβλημα των πλημμυρών στον κάμπο της Ζακύνθου”, ανέφερε ο κ. Γαλιατσάτος και πρόσθεσε “Είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μία προγραμματική σύμβαση ώστε να μελετήσει το συγκεκριμένο ζήτημα σε προκαταρκτικό επίπεδο και, επομένως, να καθορίσει τα επόμενα βήματά μας για το ποια έργα πρέπει να υλοποιηθούν και με ποιο τρόπο”.
Δεκάδες χιλιόμετρα χειμάρρων και χαντακιών καθαρίζονται τους τελευταίους τρεις μήνες στην πεδινή ζώνη της Ζακύνθου, στο πλαίσιο υλοποίησης ενός φιλόδοξου σχεδίου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού. Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης 4 εργολαβίες, σχετικές με διάνοιξη, διαπλάτυνση, εκβάθυνση και καθαρισμό χειμάρρων και τάφρων, με στόχο την απρόσκοπτη διοχέτευση των ομβρίων υδάτων στη θάλασσα, ώστε να αποφευχθούν τα καταστροφικά φαινόμενα εκτεταμένων πλημμυρών που έπληξαν τον περασμένο χειμώνα τη Ζάκυνθο.
Υπενθυμίζουμε πως ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να διαθέσει το ποσό του 1.300.000€ για τη Ζάκυνθο προκειμένου να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν και οι πυρκαγιές.

Πηγή: imerazante.gr