Ιστορικός με όλη την σημασία της λέξεως ήταν ο καθαγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ποταμό «Hudson River» που έλαβαν χώρα ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων στην προβλήτα του εστιατορίου «Μόλος» στο Weehawken της Νέας Ιερσέης.
Ήταν ιστορικός για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο εν λόγω ελληνικό εστιατόριο, το οποίο αξιώθηκαν να ανοίξουν στα τέλη του 2023 ο διακεκριμένος εστιάτορας και πρώην πρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας της Νέας Υόρκης Γεράσιμος Στεφανίτσης με την κόρη του Ηλιάνα (Eliana). Συνεπώς ο αγιασμός του ποταμού και του ίδιου του εστιατορίου αποτέλεσε την αφετηρία για την δεύτερη δεκαετία.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζονταν με το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος Αγιασμός για το νέο Μητροπολίτη της Νέας Ιερσέης, κ. Απόστολο, αλλά και για τον αντιπρόεδρο του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, κ. Τζέιμς Πόλο.
Ο αγιασμός των Υδάτων του Ποταμού «Hudson River» ξεκίνησε το 2021, λίγους μήνες μετά τα εγκαίνια του εστιατορίου «Yacht Club» στο Ετζγουότερ της Νέας Ιερσέης, ιδιοκτησίας επίσης τη οικογένειας Στεφανίτση.
Αν και πρόκειται για μια πρωτοβουλία της κοινότητας της «Αναλήψεως» στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης και του ιερατικού της προϊσταμένου, π. Χρήστου Πάππα, εν τούτοις η πρωτοβουλία υιοθετήθηκε από την Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης και έκτοτε αποτελεί το κορυφαίο γεγονός των Θεοφανείων για τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Βόρειας Νέας Ιερσέης.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων προεξάρχοντος του Μητροπολίτη της Νέας Ιερσέης, κ. Απόστολου, στον ιερό ναό της Αναλήψεως στο Φέρβιου και συνεχίστηκαν με την τελετή του καθαγιασμού των Υδάτων στο εστιατόριο «Μόλος».
Στην τελετή παρέστησαν ιερείς από όλες τις ενορίες της Βόρειας Νέας Ιερσέης, ο νέος πρωτοσύγκελος, π. Νεκτάριος Κοτρώτσος, καθώς επίσης ο αντιπρόεδρος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, Τζέιμς Πόλος, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, Ελένη Κωνσταντινίδη, η διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας Μαίρη Βαξεβανίδου και ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Νικόλαος Θωμόπουλος.
Ο αγιασμός του Ποταμού «Hudson River» έγινε την ίδια περίπου χρονική στιγμή που η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας τέλεσε τον αγιασμό του «East River». Και οι δύο ποταμοί περιβάλλουν το Μανχάταν και εκβάλλουν στον Ατλαντικό Ωκεανό και αγιασμός έφτασε σε όλες τις ακτές του.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Γεράσιμος Στεφανίτσης καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Απόστολο, τους ιερείς και τους εκπροσώπους των κοινοτήτων και ευχήθηκε για τη νέα χρονιά. Στην συνέχεια μετέβησαν στην προβλήτα όπου έλαβε χώρα ο αγιασμός.
Το εστιατόριο βρίσκεται απέναντι από το Μανχάταν και ο αγιασμός είχε μια ανεπανάληπτη και μοναδική θα λέγαμε θέα, καθώς είχε απέναντι τους ουρανοξύστες του κεντρικού Μανχάταν.
Επειδή στην περιοχή δεν επιτρέπεται η κολύμβηση ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης έριξε τρεις φορές τον Σταυρό στα ορμητικά νερά του ποταμού Χάντσον και οι ομογενείς έψαλαν το Απολυτίκιο των Θεοφανείων.
Ο Μητροπολίτης Απόστολος αγίασε τους ομογενείς και ευχήθηκε χρόνια πολλά και στην συνέχεια τέλεσε και τον αγιασμό του εστιατορίου.
Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου μετά το πέρας της τελετής παρέθεσαν δεξίωση προς τιμή του Μητροπολίτη, των ιερέων και των προσκεκλημένων και τους εξέπληξαν με την κεφαλλονίτικη γενναιοδωρία και φιλοξενία.
«Molos Restaurant»
To εστιατόριο «Μόλος» στο Γουιχόκεν (Weehawken) της Νέας Ιερσέης, βρίσκεται επάνω στο κύμα και κατατάσσεται στα καλύτερα ελληνικά ιχθυεστιατόρια της Νέας Ιερσέης.
Ιδρύθηκε από τον Γεράσιμο Στεφανίτση και την κόρη του Ηλιάνα που διείδαν την οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε την Αμερική την περίοδο 2008-2014 ως ευκαιρία.
Στον ίδιο χώρο υπήρχε το πάλαι ποτέ «Arthur’s Landing» που συγκαταλέγεται στα θύματα της προαναφερόμενης οικονομικής κρίσης και έκλεισε τις πύλες του λίγες ημέρες πριν την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου του 2009 μετά από δύο δεκαετίες αδιάλειπτης λειτουργίας.
Ο Γεράσιμος Στεφανίτσης το ανακαίνισε πλήρως και εξέπληξε τους κατοίκους του Weehawken και των περιχώρων με τον διάκοσμο, το φιλότιμο και πάνω από όλα με το ποιοτικό φαγητό και την μοναδική κάβα ποτών με πάνω από διακόσιες ποικιλίες οίνου, όπου εξέχουσα θέση κατέχουν τα ελληνικά κρασιά.
Η πρώτη δεκαετία ήταν επιτυχημένη και το εστιατόριο απέσπασε θετικές κριτικές από τα τοπικά και παναμερικανικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης. Το περιοδικό «Wine Spectator» κατέταξε τον «Μόλο» στα δώδεκα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια των ΗΠΑ με τα χρυσά κρασιά «12 Greek Restaurants in the U.S. Where Wine Is Golden».
Πηγή: anamniseis.net