Νέα Υόρκη: Με χειροθεσία, βραβεία και εγκαίνια αποχαιρέτησαν οι Κεφαλονίτες το 2023 [βίντεο]
 Ομογένεια
02/01/2024 | 20:08

Με την ως Άρχοντα χειροθεσία του προέδρου της κοινότητας Γεράσιμου Αθανασάτου, την βράβευση του π. Παναγιώτη Παπαζαφιερόπουλου και των στυλοβατών, καθώς επίσης και τα εγκαίνια της κοινοτικής αίθουσας του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν αποχαιρέτησαν το 2023 οι Κεφαλλονίτες της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης με τους φίλους τους.

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Γερασίμου την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς – την πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, είχε βάλει τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, τον αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη, τα μέλη του Τάγματος των Αρχόντων και άλλα στελέχη της Αρχιεπισκοπής, τον αγιογράφο του ναού Μιλτιάδη Αφεντούλη.

Ο ιστορικός ναός ιδρύθηκε το 1926 και τα τελευταία χρόνια η κοινότητα του Αγίου Γερασίμου κατάφερε να ανακαινίσει πλήρως το ναό, την κοινοτική αίθουσα και όλους τους βοηθητικούς χώρους και εισερχόμενος κανείς στις κτιριακές εγκαταστάσεις γευόταν την αρχοντιά και την γενναιοδωρία που χαρακτηρίζει τους Κεφαλλονίτες της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Η επίσκεψη του κ. Ελπιδοφόρου στην εν λόγω κοινότητα είναι η πρώτη μετά την επίσημη επίσκεψή του στην Κεφαλονιά και αρκετοί από τους πιστούς είτε τον συνόδευσαν, είτε τον υποδέχτηκαν στη γενέτειρά τους και τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος αναφέρθηκαν στην επιτυχία της επίσκεψης και στην θερμή υποδοχή που, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», τους επεφύλαξε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, κ. Δημήτριος.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης «Αίνος», ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλονιτών Νέας Υόρκης «Κέφαλος» Νίκος Αλυσανδράτος, ο πρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Χάρης Ποταμιάνος και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Αμερικής και Καναδά «Οδυσσεύς» Κώστας Βαγγελάτος, οι οποίοι με την παρουσία τους εξέπεμψαν μηνύματα ενότητας ως προς τα θέματα που σχετίζονται με την κοινότητα και τον ναό του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν.

Παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Δικηγόρων της Νέας Υόρκης, Γιώργος Ζαπάντης, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Κεφαλονιά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» Δημήτριος Μουτάφης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την ελληνοπρεπή Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και βοηθούμενου υπό του πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριου Παπαζαφειρόπουλου, του ιερατικού προϊσταμένου, π. Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλου και του αρχιδιακόνου, Διονυσίου Παπίρη και συνεχίστηκαν με το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Νίκου Μουλινού.

Αμέσως μετά έλαβε χώρα η τελετή χειροθεσίας του Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Γεράσιμου Αθανασάτου. Ο Γεράσιμος Αθανασάτος ανήκει στην Τάξη του 2023 του Τάγματος των Αρχόντων και λόγω απουσίας δεν παρέστη στην τελετή χειροθεσίας που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2023 στον ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε τον Σταυρό της 100ετίας της Αρχιεπισκοπής στον π. Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο και αμέσως μετά απένειμε τα βραβεία της 100ετίας στους Κωνσταντίνα Μουλινού, Ουρανία Ανδρεάτου, Σπυριδούλα Μουλινού, Φωκίωνα Αυγερινό, Σπύρο Βικάτο και Διονύσιο Κουρκουμέλη.

Αμέσως μετά τελέστηκαν τα εγκαίνια της ανακαινισμένης κοινοτικής αίθουσας και παρατέθηκε εορταστικό γεύμα.

Από αριστερά διακρίνονται οι Γεράσιμος Αθανασάτος, π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Πόπη Μιχαλάτου, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και Φωκίων Αυγερινός. Φωτογραφία: GOA / Δημήτριος Πανάγος.
Στιγμιότυπο από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο κέντρο ο πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης “Αίνος” Βασίλειος Κοκόσης και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου ‘Πελιναίον Αγία Μαρκέλλα Δημήτριο Μουτάφη, η σύζυγός του Σταυρούλα και ο γιος τους Γιάννης. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ιεροψάλτες. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την εις άρχοντα χειροθεσία του προέδρου της κοινότητας Γεράσιμου Αθανασάτος. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, Γεράσιμος Αθανασάτος και π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Γεράσιμος Αθανασάτος με την οικογένειά του, καθώς επίσξς ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο π. Παναγιώτης Παπαζαφειρόπουλος. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στην πρώτη σειρά διακρίνονται τα μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Έλεν Άϊλαν και ο Βασίλειος Κοκόσης. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους Άρχοντες. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ενώ απονέμει τον Σταυρό της 100ετίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στον π. Παναγιώτη Παπαζαφειρόπουλο. Φωτογραφία: “Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.Πηγή: anamniseis.net
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer