Βασίλης Κοκκόσης: «Το κράτος πρέπει να βοηθήσει περισσότερο την ομογένεια της Αμερικής, θέλουμε περισσότερη συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία»
 Ομογένεια
21/01/2024 | 20:45

Ποιός, άραγε, θα ήταν πιο αρμόδιος να μιλήσει για τους Κεφαλονίτες της Νέας Υόρκης από τον δραστήριο πρόεδρο του Συλλόγου ΑΙΝΟΣ Βασίλη Κοκκόση που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο νησί μας; Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ζει στην Αμερική από το 1971, που ξέρει από πρώτο χέρι τα θέματα, αλλά και τα προβλήματα της Ομογένειας και μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Συνέντευξη στον Νίκο Γιαννόπουλο

 

-Κύριε Κοκκόση, δώστε μας μία εικόνα για τους Κεφαλλήνες της Νέας Υόρκης. Πόσοι, περίπου, είναι και πότε κατέφθασαν στην Αμερική;

«Κύριε Γιαννόπουλε, το κύριο κύμα της μετανάστευσης ήταν στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Αυτή την στιγμή ζουν σε Βόρειο Αμερική και Καναδά περίπου 1.000.000 Έλληνες, από τους οποίους 40.000 είναι Κεφαλονίτες. Μόνο στις περιοχές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ ζουν 12.000 Κεφαλλήνες. Τόπος συνάντησης μας είναι ο Ορθόδοξος ναός του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν. Σε δύο χρόνια που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από της κατασκευή του Ναού, σχεδιάζουμε σειρά εκδηλώσεων στις οποίες θα καλέσουμε και τον Σεβαστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο».

-Μιλήστε μας για τα Κεφαλονίτικα σωματεία της Νέας Υόρκης…

«Είναι ο “ΑΙΝΟΣ” του οποίου είμαι πρόεδρος εδώ και 25 χρόνια, ο “ΚΕΦΑΛΟΣ” και η “ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ”. Αρκετοί είναι οι συμπατριώτες μας, που έχουν γραφτεί σ` αυτά τα σωματεία, όμως οι περισσότεροι είναι ανενεργοί. Τα σωματεία αυτά ξεκίνησαν ως τόπος συνάντησης στα ξένα, ενώ αρκετοί βοηθήθηκαν στην εύρεση εργασίας στην Αμερική και φυσικά στην εύρεση στέγης. Ήταν, παράλληλα μία συντροφιά, μία παρηγοριά ειδικά στα πρώτα χρόνια της ξενιτιάς… Οι συμπατριώτες μας, κυρίως, τα πιο παλιά χρόνια έρχονταν στις εκδηλώσεις και αναπολούσαμε όλοι μαζί το νησί μας. Ο “ΑΙΝΟΣ” και ο “ΚΕΦΑΛΟΣ” έχουν θα πρέπει να πούμε και ιδιόκτητα γραφεία».

-Γιατί τονίζετε το “παλαιότερα” κ. Κοκκόση;

«Γιατί οι νέοι δεν έρχονται και τόσο τακτικά στα σωματεία αυτά. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι οι πατριώτες δεύτερης και τρίτης γενιάς δεν ομιλούν και τόσο καλά τα Ελληνικά, ενώ αρκετοί είναι απρόθυμοι να έρθουν ακόμα και για διακοπές στη χώρα μας, καθώς οι παρέες τους και η ζωή τους είναι στην Αμερική».

Ο Βασίλης Κοκκόσης με τη σύζυγό του Ευτυχία

 

-Τι θα πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας;

«Είμαι πολύ προβληματισμένος. Πιστεύω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει πολύ περισσότερο με τα σχολεία της Ομογένειας. Για την εκμάθηση της γλώσσας και τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων…Θεωρώ ότι το ζήτημα με την ψήφο των Αποδήμων στις Ελληνικές εκλογές θα βοηθήσει σημαντικά. Θα θέλαμε, επίσης, περισσότερη συνεργασία με την Ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ».

-Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία που έχετε με την εκεί Αρχιεπισκοπή;

«Σαφώς ναι, έχουμε πολύ καλή επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο, που αγαπά πολύ το νησί μας και θα διοργανώσουμε μαζί αρκετές εκδηλώσεις το προσεχές διάστημα».

-Το κλίμα πως είναι αυτή τη στιγμή στα Κεφαλονίτικα σωματεία της Νέας Υόρκης;

«Θα έλεγα ενωτικό. Υπάρχει αγάπη και τάση αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των μελών, αλλά εχθρός του καλού είναι το…καλύτερο. Υπάρχουν μερικές φορές κάποιες διαφωνίες και εντάσεις σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά όχι σε βαθμό που να μας προβληματίζει».

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer