Αφράτο και σοκολατένιο κέικ με επικάλυψη σοκολάτας για όλες τις ώρες...
Κέικ σοκολάτας με άρωμα εσπρέσο
Μαγειρική
20/02/2016 | 15:30

Αφράτο και σοκολατένιο κέικ με επικάλυψη σοκολάτας για όλες τις ώρες…

Υλικά

Για 6-8 άτομα

Για το κέικ
225 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας σκόνη εσπρέσο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
315 γραμμάρια ξινόγαλο ή γιαούρτι χτυπημένο
90 γραμμάρια  ανάλατο βούτυρο μαλακό
335 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
2 αυγά
90 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

Για το frosting
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη εσπρέσο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 κουταλιές της σούπας γάλα
113 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο μαλακό
400 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
60 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
60 γραμμάρια ψιλοκομμένη σκούρα σοκολάτα, προαιρετικά

Εκτέλεση

Για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώστε και καλύψτε με λαδόκολλα δύο στρογγυλές φόρμες 28 εκ.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
Χτυπάμε τη σκόνη espresso και βανίλιας με το ξινόγαλο σε ένα μέτριο μπολ.
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας τα καλά. Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα. Ρυθμίστε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.

Προσθέστε το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το μείγμα από το ξινόγαλα και χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Γυρίστε σε μεσαία ταχύτητα και χτυπήστε μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα.
Χύστε το μείγμα στις δυο στρογγυλές φόρμες διαστάσεων 28 εκ, απλώστε το ομοιόμορφα και ψήνουμε 25 έως 30 λεπτά.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει στις φόρμες για 10 λεπτά. Ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ψυγείο.

Για το frosting
Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τον καφέ εσπρέσο, τη βανίλια με 2 κουταλιές της σούπας γάλα.
Χτυπάμε το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα. Γυρίστε σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε την άχνη ζάχαρη.

Προσθέστε λιωμένη σοκολάτα με το γάλα.  Χτυπήστε σε στη μεγάλη ταχύτητα μέχρι να γίνει μια λεία και σφικτή κρέμα.
Απλώνουμε περίπου τα 2 /3 στο πρώτο δίσκο του κέικ και μετά καλύπτουμε τον δεύτερο δίσκο κέικ . Με μια σπάτουλα απλώνουμε το frosting σε όλη την επιφάνεια του κέικ και γαρνίρουμε με τριμμένη σοκολάτα.

Tip
Για να μην χυθεί ποτέ το frosting του κέικ σας ή σας πέσει. Ακολουθήστε αυτή την τεχνική και θα σας λύσει τα χέρια. Θα χρησιμοποιήσετε κόλλες λαδόκολλας κομμένες σε τετράγωνα και θα τις τοποθετήσετε περιμετρικά στη βάση του κέικ, μετά θα βάλετε το κέικ από πάνω.

Στη συνέχεια θα απλώσετε το frosting, θα περιμένετε 10 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί το frosting και μετά θα τραβήξετε τις λαδόκολλας προς τα έξω. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα λερώσετε τον πάγκο σας και θα είναι έτοιμο το κέικ σας με το frosting χωρίς ατέλειες.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ