Του Γεράσιμου Ιλινόιου- Τσουρούφλη
Στις 4 Οκτωβρίου του 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προχωρά στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα, της Νέας Δημοκρατίας. Από την Ιδρυτική Διακήρυξη (διαθέσιμη εδώ: http://nd.gr/idrytiki-diakiryxi) γίνεται αντιληπτή η επιλογή του Καραμανλή να προτάξει την ανάγκη για ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία και το εθνικό συμφέρον έναντι των κομματικών διαχωρισμών δεξιάς-κέντρου-αριστεράς. Ας επικεντρωθούμε στα δυο αυτά σημεία.
Ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία
Η ίδρυση της Ν.Δ. προκύπτει ως παράγωγο της μετά-δικτατορικής Ελλάδας. Η Μεταπολίτευση κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξής της συνδέθηκε με το αίτημα για ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία σε μία περίοδο εκδημοκρατισμού τόσο δημόσιας ζωής όσο και του πολιτικού/κομματικού συστήματος. Επομένως, η ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας έλαβε χώρα σε μία περίοδο ριζικής αποκοπής απο το κομματικό σύστημα όπως το ξέραμε προ-δικτατορικά με τους κομματικούς φορείς -συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ- να συμβάλουν καθοριστικά στον εκδημοκρατισμό της Ελλάδας μετά το 1974.
Εθνικό Συμφέρον και “ετικέτες”
Απο την Ιδρυτική Διακήρυξη της Ν.Δ. γίνεται αντιληπτή η επιλογή του Καραμανλή -σε σύνδεση με την αναφορά στην ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία- να αναδείξει το εθνικό συμφέρον ως πρωτεύον έναντι της “παραπλανητικής ετικέτας” της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς. Μια εξήγηση για την εν λόγω επιλογή μπορεί να αναζητηθεί στους διχασμούς που επέφεραν οι έντονες παραταξιακές περιχαρακώσεις κατά το παρελθόν. Συνεπώς μόνο με το εθνικό συμφέρον ως πρόταγμα, η μετάβαση στη Δημοκρατία μπορούσε να είναι ομαλή.
Η Νέα Δημοκρατία Σήμερα
Με προφανή την αδυναμία να αναδείξουμε το σύνολο της ιστορικής διαδρομής της Νέας Δημοκρατίας για 42 χρόνια στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, θα περιοριστούμε σε μία αναφορική σύνδεση με την Νέα Δημοκρατία του 2016.
“Το καλύτερο πολίτευμα είναι η Δημοκρατία, και την Δημοκρατία την εγγυάται η Νέα Δημοκρατία”, έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πράγματι, παρά τους προβληματισμούς που μπορεί να γεννήσει η συζήτηση περί της Μεταπολίτευσης, δεν αμφισβητείται το δημοκρατικό κεκτημένο στο οποίο και η Νέα Δημοκρατία συνέβαλε και εξακολουθεί να συμβάλλει.
Το εθνικό συμφέρον έναντι της κομματικής ταμπέλας, των “κολλητών” και των κομματαρχών είναι ακόμη μια επιλογή που αποδείχθηκε ανθεκτική στο χρόνο. Σήμερα η επιλογή απαγκίστρωσης απο τα στενά κομματικά περιθώρια είναι αναγκαία για ένα θαρραλέο “άλμα” μπροστά.
Υ.Γ.: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένας άνθρωπος με τις βασικές πανεπιστημιακές σπουδές, από την επαρχία και τις καλλιέργειες καπνού, εξέφρασε το όραμα για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και τα κατάφερε. Αυτό είναι νομίζω το μεγαλύτερο δίδαγμα 42 χρόνια μετά την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.
*Ο Γεράσιμος Ιλινόιου-Τσουρούφλης είναι Πολιτικός Επιστήμονας- Μέλος της Γραμματείας Προγράμματος της Ν.Δ.