Ο Δρ. Σαμάντι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή γιατί, όπως επεσήμανε, προέρχεται από φίλους
Το Ιδρυμα «Π. Λάτος» βράβευσε τον Δρα Σαμάντι
 Ομογένεια
14/06/2015 | 10:29

Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος

Τετρακόσιοι περίπου ομογενείς και φίλοι συμπολίτες τους συμμετείχαν στο δεύτερο ετήσιο δείπνο του Ιδρύματος «Παναγιώτης Λάτος για τον Καρκίνο του Προστάτη» (Peter Latos Prostate Cancer Foundation) που παρατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο «Crest Hollow Country Club» στο Γούντμπουρι της Νέας Υόρκης.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Παναγιώτη Λάτου και στον γιατρό Δρ. Ντέιβιντ Σαμάντι, ο οποίος χειρούργησε τον αείμνηστο και μίλησε με συγκίνηση για το σθένος του Πίτερ Λάτου και για την αφοσίωσή του στην ενημέρωση και αφύπνιση του κοινού για τον καρκίνο του προστάτη. Εξάλλου, δεν ήταν τυχαίο που κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τόσο ο Δρ. Σαμάντι όσο και το κοινό αναφωνούσαν «ένα απλό τεστ PSA».

Το Ιδρυμα, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας», προ ενός περίπου μηνός διοργάνωσε στην Αστόρια τις πρώτες εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη και συμμετείχαν πάνω από εκατόν πενήντα άνδρες, οι οποίοι δεν είχαν ιατρική κάλυψη και τις αιματολογικές εξετάσεις τις παρακολούθησε ο Δρ. Σαμάντι, ο οποίος επικοινώνησε με όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Τα παιδιά του αειμνήστου, Ντένης και Σταύρος, απένειμαν το βραβείο στον Δρα Σαμάντι και συνάμα προσέφεραν επιταγή είκοσι χιλιάδων δολαρίων για την ενίσχυση του ιδρύματος «Samadi Robotics Foundation» για την ενίσχυση των ερευνητικών του προγραμμάτων για τον καρκίνο του προστάτη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Γεώργιος Ηλιόπουλος και η εισαγγελέας της Κομητείας Νάσο, Μάντλιν Σίνγκα, καθώς επίσης και μια ομάδα γιατρών από το Νοσοκομείο «Lenox Hill Hospital» στο Μανχάταν, οι οποίοι είχαν έρθει για να τιμήσουν τον προϊστάμενο της Ουρολογικής Κλινικής και συνάμα προϊστάμενο της Ρομποτικής Χειρουργικής, Δρ. Σαμάντι.

Ο γενικός πρόξενος συνεχάρη τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Λάτο, και τα παιδιά του αειμνήστου διότι κατάφεραν να μετατρέψουν τον πόνο και την θλίψη σε δύναμη και να συνεχίσουν το έργο που είχε ξεκινήσει ο Παναγιώτης Λάτος αμέσως μετά τη διάγνωσή του ότι έπασχε από καρκίνο του προστάτη.

brabeysh1

Παράλληλα, ανέφερε ότι κάθε ένας έχει προσωπικές εμπειρίες από το δράμα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους και υπενθύμισε ότι απαιτείται να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για την αφύπνιση των συμπολιτών μας για τον ρόλο των εξετάσεων στην πρώιμη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.

Αναφερόμενος στο Ιδρυμα τόνισε ότι είναι εντυπωσιακά τα πρώτα βήματά του και ότι αποτελεί το παράδειγμα το οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Μπρούκλιν, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό του Παναγιώτη Λάτου μέχρι και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, συνεχάρη τον Ανδρέα Λάτο και τα παιδιά του αειμνήστου γιατί συνεχίζουν το έργο το οποίο έχει ξεκινήσει ο αείμνηστος και διαιωνίζουν την μνήμη του.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος αναφέρθηκε στην κοινωνική προσφορά του Ανδρέα Λάτου και του αειμνήστου και τόνισε ότι «ο Πίτερ δεν είναι πια ανάμεσά μας, αλλά το όραμά του για την ίδρυση του Ιδρύματος μας έφερε όλους μαζί απόψε».

Η Γιάννα Νταρίλη, η οποία ανέλαβε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ενημέρωσης και αφύπνισης του κοινού

για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και τόνισε ότι ένας στους επτά άνδρες ενδέχεται να διαγνωσθεί ότι πάσχει από την επάρατη νόσο.

brabeysh2

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Λάτος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου και τόνισε ότι η περίπτωση του Παναγιώτη που διαγνώσθηκε σε ηλικία 41 ετών ότι πάσχει από αυτή την ασθένεια ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα και να καταρρίψει τον μύθο πως η ασθένεια αυτή επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους.

Αναφερόμενος στις πρώτες εξετάσεις που διοργάνωσαν προ ενός μηνών, τόνισε ότι συμμετείχαν εκατόν πενήντα άτομα και ότι τη επίβλεψη και την αξιολόγηση των εξετάσεων ανέλαβε ο ίδιος ο Δρ. Σαμάντι.

Παράλληλα, συνεχάρη και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν για το λεύκωμα και την επιτυχή διοργάνωση του δείπνου.

Αμέσως μετά, ο Ντένης και ο Σταύρος Λάτος απένειμαν το βραβείο και ενεχείρησαν την επιταγή αξίας είκοσι χιλιάδων δολαρίων στον Δρ. Σαμάντι.

Ο Δρ. Σαμάντι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή γιατί, όπως επεσήμανε, προέρχεται από φίλους.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο κουράγιο και στη μαχητικότητα του αειμνήστου, ο οποίος όπου βρισκόταν προσπαθούσε να εξηγήσει στους συνανθρώπους του τη σημασία που έχει μια απλή αιματολογική εξέταση του PSA.

«Δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για την απώλεια ενός φίλου, όπως του Παναγιώτη», επεσήμανε ο Δρ. Σαμάντι τονίζοντας ότι με τη συμπεριφορά του και τις προσπάθειες για την αφύπνιση της κοινωνίας έχει διδάξει τον ίδιο και τους συναδέλφους του.

Ο Δρ. Σαμάντι συνεχάρη την οικογένεια για την απόφασή τους να διαιωνίσουν την μνήμη του και να εντείνουν την φιλανθρωπική δράση.

brabeysh3

«Εδώ απόψε δεν έρχομαι σαν γιατρός, αλλά σαν φίλος» είπε ο Δρ. Σαμάντι, ο οποίος μέσω των βίντεο που είχαν ετοιμάσει ο Ντένης και ο Σταύρος Λάτος απηύθυνε έκκληση στις γυναίκες που ήταν παρούσες να ενδιαφερθούν για την υγεία των ανδρών τους.

Ανέφερε ότι στην Αμερική το 75% των αποφάσεων για την υγεία λαμβάνονται από τις γυναίκες και κάλεσε τις γυναίκες να θέσουν ψηλά στις προτεραιότητές τους τις εξετάσεις PSA για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Ο Δρ. Σαμάντι αναφέρθηκε και στον διάλογο που έχει ξεκινήσει για να ξεκινήσουν οι εξετάσεις από την ηλικία των σαράντα ετών αντί των πενήντα ετών που ισχύει σήμερα και κάλεσε το ακροατήριο ότι σε περίπτωση που ο γιατρός τους πει ότι είναι νωρίς για εξετάσεις του καρκίνου του προστάτη να μην ενδώσουν, αλλά να αλλάξουν γιατρό και να αναζητήσουν τον γιατρό που θα αφιερώσει τη δέουσα φροντίδα στη ζωή τους.

«Ο αείμνηστος Παναγιώτης Λάτος συνιστούσε σε όσους γνώριζε και συναντούσε ‘μια απλή εξέταση αίματος’ και όλοι εμείς εδώ καλούμαστε να επαναλάβουμε αυτό το αίτημα και να το διαλαλήσουμε παντού», υπογράμμισε ο Δρ. Σαμάντι.

Μετά την απονομή του βραβείου ακολούθησε σιωπηλή δημοπρασία στη διπλανή αίθουσα και τα έσοδα, τόσο από αυτήν όσο και από το δείπνο και το λεύκωμα, θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ταμείου του Ιδρύματος για τη διοργάνωση δωρεάν εξετάσεων PSA και για την ενίσχυση των ερευνών για τον καρκίνο του προστάτη.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer