Δημοσίευση του Οινοποιού Θεόδωρου-Φοίβου Ορκόπουλου.
Ταύτιση της ποικιλίας Μαυροδάφνης και Θηνιάτικου
e Gastronomie
05/05/2015 | 13:39

Δημοσίευση του Οινοποιού Θεόδωρου-Φοίβου Ορκόπουλου (Foivos, wines of Greece) στην οποία ο οινοποιός του Ληξουριώτικου οινοποιείου, ταυτίζει την αυτόχθονη ποικιλία του Θηνιάτικου, με την σημερινή ονομασία του σαν μαυροδάφνη.

Πρέπει να σας πω ότι εδώ και πολύ καιρό έχω την γνώμη ότι η ποικιλία μαυροδάφνη που συναντάμε στην Κεφαλονιά και την Αχαΐα, έχει αρχαία παρουσία και προέλευση και πριν το 1859, δεν αναφέρεται πουθενά με την ονομασία μαυροδάφνη. Πριν το 1859 είχε την ονομασία Θηνιάτικο.
Μάλιστα φαίνεται καταγεγραμμένη στο επίσημο Libro d’ oro στην Βενετία σαν Θηνιάτικο, που εισάγονταν αποκλειστικά και …υποχρεωτικά στην Βενετία από το Ληξούρι, σαν γλυκό λιαστό κρασί για τις ανάγκες των δόγηδων.
Ανάλογες αναφορές συναντάμε και σε παλιότερα χρόνια, με πιο παλιά αναφορά στην Ομηρική Οδύσσεια: «μελιηδέας οίνος» λιαστός ερυθρός γλυκύς οίνος. Η παραγωγή του εντοπίζεται στην Ομηρική Ιθάκη από τα αμπέλια του Λαέρτη (πατέρα του Οδυσσέα).
Η ονομασία του Θηνιάτικου φαίνεται πως προέρχεται από την Αθηναία γη, όπου κατέφυγε (αλλά και ονόμασε) διωγμένος από τους θεούς ο Κέφαλος, που μόλις πάτησε το πόδι του φύτευσε -κατά την παράδοση- κλήμα στην Α-θηναία γη, για να του θυμίζει την πατρίδα του. Η Αθηναία γη έγινε στο χρόνο Θηνιά και η ποικιλία, έφερε το όνομα: από την Θηνιά ή Θηνιάτικο.
Το νησί ονομάστηκε Κεφαλληνία και ο «Οδυσσέας ήρχε Κεφαλλήνων». Τελευταία γίνεται πολύ κουβέντα και για την ταύτιση της Παλικής με την Ιθάκη, με αποκορύφωμα γεωλογικές και φιλολογικές μελέτες από τον βρετανό Robert Bittlestone, τον James Diggle και τον John Underhill: Odysseus Unbound.
Η αρχαία Πάλλη (σημερινή Παλική-Ληξούρι), επίσης πρέπει να χρωστά το όνομα της στην θεά Παλλάδα Αθηνά, και βέβαια είναι γνωστή η αγάπη και η εύνοια της στην Οδύσσεια, για τον Οδυσσέα.
Μετά από αιώνες, ο Γουσταύος Κλάους επισκέφθηκε την Κεφαλονιά δοκίμασε το θηνιάτικο, το μεταφύτευσε στην Αχαΐα και μετά από 3 χρόνια πρωτο-δημιούργησε το κόκκινο γλυκό του κρασί, που το ονόμασε: Μαυροδάφνη, προς τιμήν της μνηστής του Δάφνης, μιας όμορφης πατρινιάς με μαύρα μάτια. Κατόπιν ονομάστηκε και η ποικιλία της αμπέλου μαυρο-Δάφνη.
Στην Κεφαλονιά, η ποικιλία συνεχίζει σε μερικά μέρη να ονομάζεται Θηνιάτικο (από Πάππου προς Πάππο), ενώ οι ειδικοί, την κατέταξαν λαθεμένα, σαν σπάνιο κλώνο της μαυροδάφνης. Το σωστό φαίνεται να είναι ότι η μαυροδάφνη είναι κλώνος του θηνιάτικου!
Τα όμορφα μαύρα μάτια της Δάφνης του Κλάους, η δύναμη του κρασιού του, αλλά και οι στενές σχέσεις του Κλάους με τον βασιλέα Όθωνα, μετονόμασαν με τον χρόνο το Θηνιάτικο σε μαυροδάφνη.
Σήμερα το Θηνιάτικο (και αλλιώς μαυροδάφνη) δίνει τον ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας κατ’ αντιστοιχία με την μαυροδάφνη Πατρών.
Το οινοποιείο μας Φοίβος, συνεχίζει την αρχαία παράδοση και παράγει το Θηνιάτικο (και κατά την νομοθεσία) την μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, με το όνομα της πιο όμορφης μαινάδας του Διόνυσου, της Μεθύσης : λιαστή γλυκιά Μέθυση (Methyse).

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ