ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Νέα έκκληση προς την Ομογένεια να βοηθήσει έκανε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, ενώ τα προβλήματα περιέγραψε συνοπτικά στον «Εθνικό Κήρυκα» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού Εμπορίου και Πρόνοιας Ευάγγελος Κεκάτος.
Ωστόσο, το δυσκολότερο πράγμα για κάποιον αυτές τις ημέρες είναι να βρει τον δήμαρχο κ. Παρίση εύκαιρο για λίγα λεπτά να ανασάνει. Ο άνθρωπος τρέχει συνεχώς, γίνεται δέκτης παραπόνων, συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού Συμβουλίου με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που επισκέπτονται το νησί και πρέπει να κρατάει και την ψυχραιμία του. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, την ώρα που του τηλεφωνήσαμε πέσαμε πάνω στον πανικό που προσπάθησαν κάποιοι -το λιγότερο ανόητοι- να σπείρουν με φήμες, κάνοντας λόγο για δήθεν νέο μεγάλο σεισμό και εκκένωση του Ληξουρίου. Και ακούσαμε τον δήμαρχο να λέει «πάρτε τις ντουντούκες και καθησυχάστε τον κόσμο».
Εκείνη την ώρα του μιλούσαμε. Ο ίδιος παραμένει ψύχραιμος και βρήκε λίγα λεπτά της ώρας να επαναλάβει την έκκλησή του προς την Ομογένεια να βοηθήσει γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα. «Οπως μπορεί ο καθένας», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος, χαρακτηρίζοντας τους ομογενείς «μέρος της ψυχής μας», συνέστησε να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τη δημοτική αρχή, να περιγράφουν τις δυνατότητές τους και εμείς να τους λέμε τι χρειαζόμαστε άμεσα. «Είναι καλός ο γραπτός λόγος μέσω email για να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις. Γενικά όμως ό,τι διάθεση έχουν να κάνουν, είναι ευπρόσδεκτη και με χαρά την περιμένουμε. Η Πρόνοια του Δήμου της οποίας είμαι επικεφαλής θα απαντάει».
Για την κατάσταση στο νησί ο αντιδήμαρχος είπε ότι είναι άσχημη, αλλά ελπίζει ελεγχόμενη. «Είναι σημαντικό ότι δεν χάθηκε ανθρώπινη ζωή. Κι αυτό είναι το βασικό. Οπως και οι ζημιές μεγάλες, αλλά όχι τόσο, συγκριτικά βεβαίως με την ένταση των σεισμών. Ωστόσο, η ψυχολογία του κόσμου είναι άσχημη γιατί έχει ταλαιπωρηθεί. Υπάρχει συγχρονισμός και συντονισμός με την κεντρική διοίκηση, είναι και ο Στρατός που βοηθάει αλλά σίγουρα είναι ένα δύσκολο σκηνικό, που το χειριζόμαστε στο μέτρο που μπορούμε. Είναι και χειμώνας και αυτό κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση».
Σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Κεκάτος είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με το νερό, επειδή το δίκτυο έπαθε ζημιά, και πως προσπαθούν να οργανώσουν πλήρως τα συσσίτια. «Βοηθάει και η Εκκλησία και ο Στρατός. Ολοι μαζί οργανωνόμαστε. Ξέρετε είναι μία κατάσταση που αφορά όλο το νησί και όλοι μαζί πρέπει να βοηθάμε».
Για την αγορά είπε ότι είναι νεκρή, τουλάχιστον μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία και να επέλθει η ζωή σε μία κανονική καθημερινότητα.
Για τις ξενοδοχειακές μονάδες, και ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, είπε ότι όπως διαπίστωσε και η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη που ήταν χθες στο νησί, μαζί με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, αυτές άντεξαν. «Θα είμαστε έτοιμοι σίγουρα με το ξεκίνημα της σεζόν. Θα ξεκινήσει και μία επιθετική τουριστική πολιτική να στηρίξει το νησί, όπως μας υποσχέθηκε η κ. Κεφαλογιάννη. Αλλωστε υπάρχουν και ειδικότεροι λόγοι τώρα για τους τουρίστες επειδή ξέρουν ότι σε ένα μεγάλο σεισμό η Κεφαλονιά αντέχει».
Τέλος, ο κ. Κεκάτος επιβεβαίωσε την είδηση ότι οι ηθοποιοί, Πηνελόπη Κρουζ και Νίκολας Γκέιτζ, που πρωταγωνίστησαν στο «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι», διεμήνυσαν μέσω του επιχειρηματία κ. Σκλαβούνου ότι προθυμοποιούνται να στηρίξουν επικοινωνιακά το νησί.
Στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησε και ο εικαστικός Κώστας Ευαγγελάτος, που διατηρεί τη γκαλερί του στο Αργοστόλι όπου και το πατρικό του. Ζει μόνιμα στην Αθήνα, αλλά ταξίδεψε στην Κεφαλονιά την περασμένη εβδομάδα, σίγουρος ότι θα επέλθει και δεύτερος δυνατός σεισμός, όπως και συνέβη. Ηθελε να διαπιστώσει αν υπήρξαν ζημιές στην γκαλερί του, αλλά ευτυχώς η γειτονιά Απανόστρατες στο Αργοστόλι δεν πειράχθηκε από το σεισμό. Αντίθετα, συγγενικό του σπίτι στη Ματζανιβάτα Ληξουρίου έπαθε σοβαρές ζημιές.
Ο κ. Ευαγγελάτος, που έχει επιμεληθεί εικαστικά και ένα βιβλίο για την Κεφαλονιά, μας έδωσε και την πληροφορία, που αναγράφεται στο βιβλίο ότι στις 4 Φεβρουαρίου 1867 είχε σημειωθεί σεισμός στο νησί ισχύος 7,2 Ρίχτερ, σύμφωνα βέβαια με τις καταγεγραμμένες πληροφορίες της εποχής εκείνης.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας