Η ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος που εντός του επιστημονικού του πεδίου θα είναι η μελέτη του σεισμικού φαινομένου, είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.
«Κεφαλονιά, σεισμοί και Ιόνιο Πανεπιστήμιο»
Κοινωνία
03/06/2014 | 11:25

Γράφει ο Γεράσιμος Παναγιωτάτος – Τζάκης*

 

Ήταν 12 Μαρτίου 1997 όταν πρότεινα, με άρθρο μου στον Ημερήσιο, την ίδρυση τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό μας. Τα επόμενα χρόνια και μετά το ευτυχές γεγονός της ίδρυσης των Τμημάτων Τ.Ε.Ι. στην Κεφαλονιά (αρχικά ως ανήκοντα στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και στη συνέχεια στο αυτόνομο Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων), προέβην σε σειρά δημοσίων τοποθετήσεων για ζητήματα που αφορούσαν είτε τις κεντρικές θεσμικές και διοικητικές λειτουργίες του, είτε τα επιμέρους ακαδημαϊκά Τμήματα.

Για τις ανάγκες του παρόντος κειμένου, θα σταθώ σε δύο μόνο από τις δεκάδες αυτές τοποθετήσεις, γιατί πιστεύω βαθύτατα ότι οι εξελίξεις από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά τις καθιστούν επίκαιρες. Σε άρθρο στο «Λόγο Κεφαλλήνων και Ιθακησίων» (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2004), τόνιζα ότι η ίδρυση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το στέριωμα των Τμημάτων του, θα μας ενίσχυε και θα λειτουργούσε ως διαπραγματευτικό πλεονέκτημα και ως προς «τον άλλο πάγιο στόχο μας, που είναι η ίδρυση και τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου στο νομό μας». Σε άλλο άρθρο στην ίδια εφημερίδα (Ιούλιος-Αύγουστος 2005), μεταξύ άλλων υποστήριζα ότι «υπάρχουν αρκετοί τομείς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιστημονικό αντικείμενο του νέου τμήματος, ιδίως αυτοί που συνδέονται με χαρακτηριστικά της ιστορίας του τόπου μας. Η σεισμολογία, οι ναυτιλιακές σπουδές, οι οικονομικές σπουδές με τη δημιουργία ειδίκευσης στα οικονομικά του τουρισμού, είναι κάποιοι από αυτούς».

Οι πληγές που προέκυψαν από τους ισχυρούς σεισμούς του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου με συλλογική προσπάθεια θα επουλωθούν, εκείνο που δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει είναι η γεωγραφική θέση των νησιών μας και τα σεισμογενή χαρακτηριστικά της περιοχής. Η αλληλεγγύη, λοιπόν, προς το όμορφο νησί μας, δεν μπορεί να εξαντλείται σε επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών, που μάλιστα έκαναν τους ψόφιους κοριούς ως προς την εξόφληση του κόστους των επισκέψεων. Από τη στιγμή που η ανησυχία και η εγρήγορση από πλευράς έμψυχου δυναμικού και υποδομών είναι εκ των πραγμάτων ένα διαρκές φαινόμενο που αποσπά φαιά ουσία και πόρους από άλλους τομείς που θα αναπτύσσαμε ως τοπική κοινωνία, θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένα διαρκές αντιστάθμισμα προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του.

Η ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος που εντός του επιστημονικού του πεδίου θα είναι η μελέτη του σεισμικού φαινομένου, είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση που διατυπώθηκε για την ίδρυση Σεισμολογικού Κέντρου Έρευνας και Μελέτης. Είτε το πρώτο, είτε το δεύτερο, είτε κάτι άλλο παρεμφερές, πάντως κάτι πρέπει να δημιουργηθεί. Από τη στιγμή που έχουμε το πρόβλημα, πρέπει να έχουμε και το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό αντιστάθμισμα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν χρήσιμο να προχωρήσει ο σχετικός διάλογος μεταξύ των θεσμικών μας παραγόντων και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η ημερίδα της Παρασκευής 6ης Ιουνίου 2014 στο Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη συγκυρία γι’ αυτό το στοχευμένο και συγκεκριμένο διάλογο.

*Ο Γεράσιμος Παναγιωτάτος – Τζάκης είναι Δικηγόρος

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer