Στις εκλογές που μας έρχονται θα κριθεί ποιο κόμμα είναι το καταλληλότερο να εφαρμόσει τη νέα συμφωνία προς όφελος των πολλών.
«Δείγματα γραφής: Εκ διαμέτρου αντίθετοι»
Πολιτική
11/09/2015 | 13:01

Σε αυτήν τη δεύτερη ενότητα της επικοινωνίας μας, θα προσπαθήσω να κάνω μία αναδρομή στα πεπραγμένα των δύο τελευταίων κυβερνήσεων που, απ’ ότι φαίνεται, εκφράζουν τους κύριους διεκδικητές για το βασικό κορμό της νέας κυβέρνησης που θα δημιουργηθεί απ’ την κάλπη της 20ης του Σεπτέμβρη. Μία αναδρομή που έχει ως στόχο να αναδείξει τη διαφορετικότητα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν, την ξεχωριστή οπτική γωνία που διατηρούν τα δύο κόμματα (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ν.Δ.) αλλά και τις de facto αντίθετες επιλογές τους σε κοινά ζητήματα που αμφότεροι κλήθηκαν να διαχειριστούν.

Επειδή τόσο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για εφτά μήνες, όσο και η Ν.Δ., για 17 χρόνια, έχουν κυβερνήσει τη χώρα, υπάρχουν εκείνα τα δείγματα γραφής που μπορούν να μας βοηθήσουν ως προς την επιλογή μας. Ασφαλώς η τεράστια διαφορά του χρόνου διακυβέρνησης που είχε το κάθε κόμμα αποτελεί από μόνη της ένα κριτήριο. Ωστόσο, σε αυτό το κείμενο θα εξετάσουμε, χάριν οικονομίας, τις δύο τελευταίες κυβερνητικές θητείες, ήγουν αυτή της Ν.Δ. απ’ τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, και αυτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που αντιστοιχεί στους τελευταίους εφτά μήνες.

Ξεκινώντας λοιπόν απ’ την κυβέρνηση της Ν.Δ., στην οποία συμμετείχε αρχικά η ΔΗΜ.ΑΡ. και μέχρι τέλους το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κάνουμε την πρώτη μας στάση στον Ιούλιο του 2012 οπότε και έγινε η υφαρπαγή της Αγροτικής Τράπεζας (της «καλής») απ’ την τράπεζα Πειραιώς. Τον Απρίλιο του 2013 η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά δεσμεύεται για τις απολύσεις 14.000 δημοσίων υπαλλήλων. Το Μάιο του 2013 χαρίζονται στην τράπεζα Πειραιώς τα υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών. Τον Ιούνιο του 2013 πέφτει το περιβόητο μαύρο στην Ε.Ρ.Τ.. Τον Αύγουστο του 2013 ο κ. Στουρνάρας προτείνει να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για να σωθούν οι τράπεζες ενώ τον επόμενο μήνα ο κ. Βαρβιτσιώτης προτείνει σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι να πουλήσουν το σπίτι τους. Το Φλεβάρη του 2014 οι ψηφιακές συχνότητες παραχωρούνται στην DIGEA (καναλάρχες) χωρίς διαγωνισμό. Τον Απρίλη του 2014 μαθαίνουμε μέσω βίντεο τον ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας που υπήρχε μεταξύ Ν.Δ. και Χ.Α. δια των Μπαλτάκου και Κασιδιάρη. Προς τη δύση της θητείας της, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιτίθεται τόσο στις καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών(6/2014), όσο και στο περιβάλλον καθώς τον Ιούλιο του 2014 επιτρέπει την υδρόλυση χημικών της Συρίας στα νότια της Κρήτης (κανείς δε μας ενημέρωσε για τις επιπτώσεις), ενώ το Δεκέμβριο του 2014 ψηφίζει νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο νομιμοποιεί καταπατημένες εκτάσεις και αίρει το αναδασωτέο για τα καμένα.

Στον αντίποδα της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.(-ΔΗΜ.ΑΡ.), έχουμε τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ.. Ας δούμε λοιπόν τι έγινε τους τελευταίους εφτά μήνες και έχοντας πάντα στο μυαλό μας τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που επικρατούσαν λόγω της διαπραγμάτευσης. Ως προς την παιδεία πραγματοποιήθηκε η πρόσληψη 600 στελεχών σε Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση, ενώ επέστρεψαν οι διοικητικοί υπάλληλοι στα Πανεπιστήμια. Στο μέτωπο της διαφθοράς η δικαιοσύνη βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες και μπόρεσε να πάρει ανάσες καθώς ξεσκεπάστηκε το σκάνδαλο της ΑΤΕ το οποίο πήρε το δρόμο προς τη δικαιοσύνη μαζί με μία πληθώρα υποθέσεων οικονομικής διαφθοράς. Παράλληλα εντάθηκαν οι έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα και επιφανείς συμπολίτες μας αναγκάστηκαν – επιτέλους – να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το κράτος. Στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης είδαμε την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, την επιστροφή των σχολικών φυλάκων καθώς και άλλων υπαλλήλων που βρίσκονταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Στα εργασιακά ξεκίνησε ο απαραίτητος κοινωνικός διάλογος για τις συλλογικές συμβάσεις και για τον κατώτατο μισθό. Πολύ σημαντική κρίνεται η ένεση ζωής που δόθηκε στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με παροχή ρευστότητας ύψους 30 εκατομμυρίων € ενώ εξασφαλίστηκαν 800 εκατομμύρια € για την επανεκκίνηση των έργων των αυτοκινητοδρόμων. Το περιβάλλον, και άρα το δημόσιο συμφέρον, προστατεύθηκε με την ανάκληση δύο αδειών της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα, τα αρχέγονα δάση της περιοχής και το κοινό καλό. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίστηκαν με την ψήφιση του Νόμου 4321/2015 (100 δόσεις). Ως προς το σύμφωνο συμβίωσης υπήρξε η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς έγινε η απαραίτητη αναμόρφωση και πλέον καλύπτονται θεσμικά οι σχέσεις τόσο των ετερόφυλων ζευγαριών όσο και των ομόφυλων. Στην υγεία καταργήθηκε το χαράτσι των 5 € στα νοσοκομεία, διασφαλίστηκε η περίθαλψη των ανασφάλιστων ενώ προκηρύχθηκαν – για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια – 1000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Με το Νόμο 4320/2015 υπήρξε μία σημαντική ανακούφιση στην ανθρωπιστική κρίση και έτσι έλαβαν σημαντική βοήθεια 633.000 δικαιούχοι. Η έκρηξη των προσφυγικών ροών εξαιτίας των πολέμων που προκάλεσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Δύσης, αντιμετωπίστηκε με εξαιρετική ψυχραιμία και αποδοτικότητα σε σχέση με τα μεγέθη που αιφνιδιαστικά προέκυψαν. Παράλληλα με την κατάθεση νομοσχεδίου η οποία έβαλε τέλος στην ομηρία των μεταναστών 2ης γενιάς δίνοντάς τους το δικαίωμα στην ελληνική ιθαγένεια, δημιουργήθηκαν σύγχρονες δομές φιλοξενίας, καταργήθηκαν τα στρατόπεδα συγκεντρώσεων, ενώ πάρθηκαν μία σειρά πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποσυμφόρηση στα νησιά που δέχονται τα μεγάλα κύματα των προσφύγων. Τέλος, όλοι οι πολίτες αλλά και η απανταχού ομογένεια υποδέχθηκε με ανακούφιση την αποκατάσταση της δημόσιας τηλεόρασης για την οποία η Ν.Δ. είχε αποφασίσει τον εξαφανισμό της.

Στις εκλογές που μας έρχονται θα κριθεί ποιο κόμμα είναι το καταλληλότερο να εφαρμόσει τη νέα συμφωνία προς όφελος των πολλών, ποιο κόμμα θα διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους και ποιο κόμμα θα είναι αυτό που θα μας εξασφαλίσει – μέχρι το τέλος της νέας κυβερνητικής θητείας – την έξοδο απ’ αυτό το φαύλο κύκλο που εισήλθαμε το 2010. Κυρίως όμως θα κριθεί, και πρέπει να κριθεί, ποιος θα είναι ο ικανότερος να δώσει τη μάχη με τα κατεστημένα συμφέροντα προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του κράτους μας.

Η λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου ήταν μία εντολή διαπραγμάτευσης. Όλες και όλοι γίναμε μάρτυρες της πρωτόγνωρης – για τις ελληνικές κυβερνήσεις – διαπραγμάτευσης που επιχείρησε η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα και άρα όλοι μπορούν να καταλάβουν ποιοι ήταν αυτοί που προσπάθησαν για το εθνικό συμφέρον και ποιοι ήταν αυτοί που απλώς ακολουθούσαν οδηγίες. Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. λογοδοτεί στους πολίτες τόσο γι’ αυτά που δεν πέτυχε, όσο όμως και γι’ αυτά που πέτυχε. Στις 20 του Σεπτέμβρη ζητείται νέα εντολή για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Όλοι οι πολίτες καλούνται με την ψήφο τους να διαμορφώσουν – συνεκτιμώντας τα δείγματα γραφής των κομμάτων που διεκδικούν τη διαχείριση της χώρας – μία συμπαγή κυβέρνηση, που να είναι σε θέση να υλοποιήσει με αποφασιστικότητα και χωρίς «βαρίδια» απ’ το παρελθόν τις τομές εκείνες που η πλειοψηφία του κοινωνικού ιστού θεωρεί ως αναγκαίες.

Αθήνα, 11/9/2015
Γιάννης Βαρούχας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer