Την Τρίτη 22 Μαρτίου, στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Αφιέρωμα στον Κώστα Ευαγγελάτο και στη σύγχρονη τέχνη
Πολιτισμός
16/03/2016 | 18:48

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΙΘΟΥΣΑ “ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ”

ΛΕΩΦ. ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΗ

ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016, 19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

————————————————————–

eyaggelatos

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1957. Ασχολήθηκε συστηματικά με τη ζωγραφική και την ποίηση από μικρή ηλικία. Το 1973-74, έγιναν οι πρώτες ατομικές εκθέσεις του στο Δημαρχείο Αργοστολίου και στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης, με τα εφηβικά του έργα. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου σε ελεύθερα εργαστήρια στην Αθήνα, με τον ζωγράφο, κριτικό τέχνης Γιώργο Φωκά και τον Γιώργο Βογιατζή (1976-1979). Σπούδασε παράλληλα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1981 στο Παρίσι συνδέθηκε με πρωτοποριακούς καλλιτέχνες και διανοουμένους, διαμόρφωσε την προσωπική “βιωματική” του έκφραση και θεμελίωσε τις αισθητικές του αρχές.

Μετά την στρατιωτική του θητεία (1983) σπούδασε με υποτροφία εικαστικά και  θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκηs (University The New School  for Social Research), στις τάξεις του Allen David και της Pearl Ehrlich, ενώ παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής στο State University of N.Y., με τον ποιητή και εκδότη A. Poulin jr.

Στη Νέα Υόρκη, στο Ρότζεστερ και στη Βοστώνη δημιούργησε performance-ζωντανά εικαστικά έργα με διεθνή απήχηση.

Το 1986 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα, ενώ το 1990 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονης τέχνης  ARΤ STUDIO EST. Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με γλυπτικές κατασκευές, επιζωγράφιση γεωμετρικών αντικειμένων, ψηφιακές εικόνες και εικαστικά περιβάλλοντα.

Το 2000 γυρίστηκε από τον σκηνοθέτη Γιάν Ράσελ η ταινία «O Έλληνας Νάρκισσος», για το Αγγλικό CHANNEL 4.

Επίσης το βιντεο-φίλμ «Costasest»  της Αγγέλα Μυλωνάκη, που προβλήθηκε το 2007 στο βιβλιοπωλείο  ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα.

Έχει παρουσιάσει θεματικές σειρές έργων του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη, Ρότζεστερ, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη -Winterschool’ 94-, Άμστερνταμ, Λευκωσία και σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας.(Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπλιο, Σύρο, Μύκονο, Τήνο, Χανιά, Ερεσσό, Ξάνθη, Καλαμάτα, Κόρινθο κ.α.). Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς συναντήσεις (Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Σβέτσιγκεν, Σέρατζ, Παρίσι, Αμιένη, Λίλ, Γκέτενμποργκ -European Echoes’ 98-, Σαντιάγκο, Μπουένος- Άιρες, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Μπολόνια, Μόσχα, Περούτζια, Μίντεν, Σιάτλ κ.ά.).

Έχουν εκδοθεί βιβλία και λευκώματα με αισθητικά δοκίμια, ποιητικές συλλογές (1975-2015), λιθογραφικά έργα, εικαστικά Ημερολόγια  (2008-2016) και έχει κοσμήσει  λογοτεχνικές και επιστημονικές εκδόσεις.

Διατύπωσε τις θεωρητικές του απόψεις με διαλέξεις, άρθρα και βιβλία  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ramshorn, Drama Centre, Glascow 1994) κ.α. Το 2003 και το 2007 συνεργάστηκε εικαστικά με την Όπερα Δωματίου Αθηνών σε όπερες του Μενότι και του Περγκολέζι. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε., της Π.Ε.Λ., της Ε.Ε.Λ.. της Ε.Ε.Ε.Λ.,   επιστημονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Στην ανεξάρτητη εικαστική πορεία του έχει τιμηθεί με βραβεία, εύφημες διακρίσεις και επαίνους από πνευματικούς φορείς.

Έργα του ανήκουν σε συλλογές τέχνης, όπως στη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στo Mουσείο  Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής  Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, στην «ΤΕΧΝΗ» – Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος-ACG Collection, στο Φωτογραφικό Αρχείο  Μουσείου Μπενάκη, στο ΓΕΝ, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία, στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, στην Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, στην Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, στο Ιόνιο Παν/μιο στην Κέρκυρα, στο Κοργιαλένειο Μουσείο στο Αργοστόλι, στο ΤΕΙ  Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, στο Μουσείο του Σέρατζ στην Πολωνία, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο-Δήμος Θεσσαλονίκης, στην Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία, στο Ελληνικό Προξενείο και στο Προξενείο της Κύπρου στο Παρίσι, στη Foundation Hellenique – Cιte International στο Παρίσι, στη Βιβλιοθήκη του Le Centre de Sevres  στο Παρίσι, στο Fordham University at Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, στην Πινακοθήκη του Παν/μίου του Leeds στην Αγγλία κ.ά.

Το 2000 ίδρυσε στο Αργοστόλι την Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa “Ροδόπη”, όπου τους θερινούς μήνες παρουσιάζει εκθέσεις, καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά δρώμενα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ  (1975-2015)

Ποιητικές συλλογές:

  • Ποιήματα 1973-’75. 1η έκδοση. Αθήνα: Επτάλοφος, 1975.
  • 2η έκδοση με προσθήκη νέων ποιημάτων. Αθήνα, 1976.
  • Γραφήματα 1977. (έκδοση τέχνης), Αθήνα, 1978.
  • Η τολμηρή επίλυση. «Τονικό συμφωνικό ποίημα σε Οοοο μείζωνα», Α΄γραφή. Αθήνα, 1977.
  • Το δωμάτιο (έκδοση τέχνης, σχέδια: D. Yeros, photo: Ρωμύλος Παρίσης). Αθήνα, 1980.
  • Μυθογράφημα. Αθήνα, 1983.
  • Η τετραλογία της υγρασίας. Αθήνα: Χάος και κουλτούρα, 1993.
  • Η οθόνη των ονομάτων. Αθήνα: Απόπειρα, 1996.
  • Η ροπή της μνήμης. Αθήνα: Απόπειρα, 1999.
  • Αλέα προσομοίων (συγκεντρωτική έκδοση του  ποιητικού του έργου). Αθήνα: Απόπειρα, 2002.
  • In the small mirror. (forward by Matthew Jennett). Athens: Apopeira, 2003.
  • Η ελεγεία των Εκβατάνων. Αθήνα: Απόπειρα, 2006.
  • Εγκάρσια Πτήση. (κείμενο Δρ. Ηλίας Τουμασάτος). Αθήνα: Απόπειρα, 2011.
  • Chemins enchevêtrés, Athènes-Paris: Sylloges, 2011, 2012.
  • Πολύσμιγος Αίνος. Αθήνα: Συλλογές, 2014.
  • Offrandes Seculaires, Athènes-Paris: Sylloges, 2015.

 

Δοκίμιο περί τέχνης:

  • Ιδεογραφική σμίλη. Αθήνα: Συλλογές, 1997.

Λευκώματα:

  • Προσωπογραφίες και Συνθέσεις, 17ος- 20ός Αιώνας. Συλλογή Κοργιαλένειου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου. Κείμενο και αισθητική επιμέλεια έκδοσης: Κώστας Ευαγγελάτος. Επιστημονική επιμέλεια: Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος, Αργοστόλι: Κοργιαλένειο Ίδρυμα, 2004.
  • Εξεικονίσεις. Κείμενο: Νίκος Γ. Μοσχονάς. Αθήνα: Περίπλους, 2005.
  • SCRIPTORIUM. Κείμενο: Χρύσανθος Α. Χρήστου. Αθήνα: Έκδοση  Π.Ο.Δ.Α.-  Δήμου Αθηναίων, 2010.
  • ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ / COSTAS EVANGELATOS ART-EST. Κείμενα: Κώστας Ευαγγελάτος, Στέλιος Λυδάκης, Νίκος Γ. Μοσχονάς, Σούζαν Μπαουτίστα, Αννίτα Πατσουράκη, Κώστας Αντ. Πετράκης, Χρύσανθος Α. Χρήστου, Θεσσαλονίκη: ΑrtLine and Gennesis, 2010.

 

Κριτικές εκδόσεις για το έργο του:

  • Η αισθητική ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου. Δοκίμιο εικαστικού ήθους. Κείμενο: Λεόντιος Πετμεζάς.

Πρόλογος: Ιωάννα Καρατζαφέρη. Αθήνα: Συλλογές, 2001.

  • Κριτικές προσεγγίσεις στην ποιητική «Αλέα» του Κώστα Ευαγγελάτου. Συλλογικό: Αργύρης Βουρνάς, Κώστας Ευαγγελάτος, Κατερίνα Ν. Θεοφίλη, Δημήτρης Ι. Καραμβάλης, Κώστας Κριτσίνης, Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος, Κώστας Ε. Μπέης, Αννίτα Πατσουράκη, Ρίτα Τσιντίλη-Βλησμά, Άγγελος Φουριώτης, Αθήνα: Συλλογές, 2003.
  • Κριτικές προσεγγίσεις στην ποιητική «Ελεγεία» του Κώστα Ευαγγελάτου. Συλλογικό: Αργύρης Βουρνάς, Βίβιαν Γιαννούδη-Αυγερινού, Δημήτρης Ι. Καραμβάλης, Κώστας Κριτσίνης, Λίτσα Λεμπέση, Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη, Γιώργος Ν. Μοσχόπουλος, Αννίτα Πατσουράκη, Ηλίας Α. Τουμασάτος, Αθήνα: Συλλογές, 2007, 2008.

 

Θεωρητικά κείμενα περί τέχνης του Κώστα Ευαγγελάτου σε συλλογικές εκδόσεις:

  • Πολιτισμός, Επικοινωνία, Παγκοσμιοποίηση. Επιστημονική επιμέλεια: Κώστας Αντ. Πετράκης, Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ Α.Ε- Economia PUBLISHING, 2011.
  • Κριτική της Τέχνης. Κριτική της Κοινωνίας. Επιμέλεια: Βασίλης Φιοραβάντες. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Νησίδες, 2011.
  • Προς τη ΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Κριτική της Τέχνης, Κριτική της Παγκοσμιοποίησης. Επιστημονική επιμέλεια: Βασίλης Φιοραβάντες. Αθήνα: Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, 2012.
  • Νέα Ανθρωπολογία και Μοντέρνα Τέχνη. Επιστημονική επιμέλεια: Βασίλης Φιοραβάντες. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις ΖΗΤΗ, 2014.

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ