Ο Κυριάκος οραματίζεται μια Νέα Δημοκρατία από την Αρχή.
Άρθρο του Κυριάκου στο e-kefalonia
Πολιτική
12/10/2015 | 09:50

Του Κυριάκου Μητσοτάκη
Υποψήφιος Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

Ξέρετε ότι κάθε πολίτης μπορεί να συμμετέχει στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας ανεξάρτητα με το τι έχει ψηφίσει στο παρελθόν; Αυτή η ανοικτή διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από την κοινωνία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ανανέωσης όχι μόνο του κόμματος αλλά και του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας, το οποίο βιώνει μια συνολική απαξίωση. Ένας στους δύο πολίτες δεν ψήφισε στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, παρά την κρισιμότητά τους. Ωστόσο όλοι οι πολίτες μπορούν να διαμορφώσουν την καινούργια Νέα Δημοκρατία έτσι ώστε να τους είναι ελκυστική. Η φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας είναι στα χέρια όλων των πολιτών που αποδέχονται τις βασικές της αξίες: Το φιλοευρωπαϊσμό, τη μεγιστοποίηση της ατομικής ελευθερίας, την ατομική ευθύνη, την ισότητα των ευκαιριών, την επιδίωξη συνολικής ευημερίας.

Είναι πολύ βασικό να κατανοήσουμε ότι παρότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οικονομικό, μόνο μέσω της πολιτικής μπορεί να λυθεί. Η εξυγίανση του πολιτικού μας συστήματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για την πολιτική επαναδραστηριοποίηση των πολιτών. Και ταυτόχρονα μόνο μέσω της ευρείας και ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική διαδικασία θα κατακτήσουμε το επίπεδο εκείνο της συλλογικής αυτογνωσίας που θα μας βγάλει από τη δίνη στην οποία έχουμε συλλογικά παγιδευτεί.

Τώρα είναι η ευκαιρία να τα επιδιώξουμε αυτά στη Νέα Δημοκρατία. Να ξανασκεφτούμε και να ξεκαθαρίσουμε τις αξιακές κατευθύνσεις γύρω από τις οποίες μπορεί να οργανωθεί η κοινωνία µας ώστε να ευημερήσει. Να αποφασίσουμε ποια μορφή Κράτους θέλουμε ώστε να υπηρετηθούν οι αξιακές μας κατευθύνσεις. Να βρούμε τον τρόπο που θα εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα οι ανάγκες της οικονομικής ανάπτυξης και της αλληλεγγύης προς τα ασθενέστερα µέλη της κοινωνίας.

Για να τα πετύχουμε αυτά πρέπει να τα πάρουμε όλα από την αρχή. Δίχως παρωπίδες και στεγανά. Δίχως προκαταλήψεις και αγκυλώσεις.

Έχω οραματιστεί την κατεύθυνση προς την οποία πιστεύω ότι πρέπει να πορευτεί συνολικά η κοινωνία µας: λιγότερη κρατική παρέμβαση – περισσότερη κρατική διευκόλυνση, περισσότερη ελευθερία και ενδυνάμωση στο άτομο και τις κοινότητες να δημιουργήσουν (ο νέος επιχειρηματίας αλλά και η κοινωνία των πολιτών μιας γειτονιάς) αλλά και υπευθυνότητα από όλους. Τονίζω ιδιαίτερα το σημείο αυτό. Ελευθερία χωρίς υπευθυνότητα, ελευθερία χωρίς ευθύνη, μπορεί να καταλήξει σε λαθρεπιβατισμό και προσοδοθηρία. Ακριβώς αυτά που μας οδήγησαν σήμερα στο δυσάρεστο σημείο που είμαστε.

Αν καταφέρουμε να πορευτούμε προς αυτήν την κατεύθυνση συνειδητά και συλλογικά θα έχουμε κάνει το αποφασιστικό βήμα προς μια Ελλάδα ανταγωνιστική και σύγχρονη, δημοκρατική και ευημερούσα.

Αυτήν την πορεία θέλω να υπηρετήσει αποτελεσματικά η Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, χρειάζεται να αλλάξουμε, να ανανεώσουμε, να εκσυγχρονίσουμε τη Νέα Δημοκρατία και μέσω της Νέας Δημοκρατίας την Ελλάδα.

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης. Θα μιλήσουμε ουσιαστικά για ελευθερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες. Θα επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει σήμερα να είναι κάποιος πατριώτης. Θα καθορίσουμε τη σημασία της ατομικής ευθύνης κάθε πολίτη που δεν θα πρέπει να τη μετακυλούμε στο Κράτος. Στην ιδεολογική ηγεμονία του ιδεοληπτικού λαϊκισμού θα αντιπαραθέσουμε τον φιλελεύθερο πραγματισμό.

Χρειαζόμαστε ένα κόμμα που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική. Θα προτείνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Που δεν θα διστάζει να μιλήσει για «ισοδύναμα μέτρα» φοβούμενο ότι έτσι θα αποξενώσει κάποια συντεχνία. Που θα ασχοληθεί περισσότερο με τη δημόσια ευημερία και λιγότερο με την παραγωγή ατομικού πλούτου.

Η δικές μας ιδέες θα δώσουν πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.  Θα τους κάνουν συμμέτοχους στην κοινή προσπάθεια. Ωστόσο για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε ένα κόμμα που δεν θα διοικείται από τον αρχηγό και την παρέα του πίσω από κλειστές πόρτες. Πρέπει να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα διάπλατα στη Νέα Δημοκρατία. Να αφήσουμε να μπει οξυγόνο.

Μπορούμε να ενδυναμώσουμε τη διαδραστική σχέση πολίτη – κόμματος. Η τεχνολογία μας βοηθά πολύ να πετύχουμε τη στενή σύνδεση της βάσης με τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σε μια σύγχρονη Νέα Δημοκρατία θα αξιολογούνται όλοι. Ο Πρόεδρος θα έχει θητεία. Η βάση θα έχει λόγο στις πολιτικές επιλογές τις οποίες θα συνδιαμορφώνει. Ακόμη και την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών με ανοικτές και διάφανες διαδικασίες που θα διέπονται από κανόνες και αξιοκρατία.

Μόνον έτσι θα καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να εκφράσει και πάλι τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Τον επιχειρηματία, το νέο αγρότη, αλλά και τον άξιο δημόσιο υπάλληλο, αυτόν που δεν φοβάται την αξιολόγηση. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία κεντρικό διαμορφωτή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και φορέα συνολικής εξυγίανσης και ανανέωσης του απαξιωμένου πολιτικού μας συστήματος.

Γι’ αυτό θα ζητήσω από όλους τους οι πολίτες να συμμετάσχουν στη ανοιχτή διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου. Θα ζητήσω από τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στον προεκλογικό διάλογο ώστε να συνδιαμορφώσουμε μια καινούργια Νέα Δημοκρατία από την αρχή. Και μέσα από τη διαδικασία αυτή να ξανακάνουμε την πολιτική ελκυστική.

mhtsotakhs

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer