Σε επιστολή του προτείνει τη δημιουργία ειδικού σώματος ηλεκτρονικού ελέγχου από τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού.
Πρόταση ΣΕΤΕ για ειδικό σώμα ηλεκτρονικού ελέγχου των τουριστικών καταλυμάτων
Τουρισμός
24/01/2014 | 09:24

του Θοδωρή Κουμέλη Επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων προς την υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη με κοινοποίηση στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκη, σχετικά με το θέμα των τουριστικών μισθώσεων.

Ο ΣΕΤΕ, σε επιστολή του προς την υπουργό Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, προτείνει τη δημιουργία ειδικού σώματος ηλεκτρονικού ελέγχου από τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού, το οποίο θα ελέγχει, μέσω διαδικτύου, τα τουριστικά καταλύματα και το εάν αυτά είναι εγγεγραμμένα στο σχετικό ηλεκτρονικό μητρώο.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

“Αγαπητή κυρία υπουργέ,

Αναφορικά με το θέμα της διάρκειας της μίσθωσης ως καθοριστικού παράγοντα για το διαχωρισμό μεταξύ αστικών και τουριστικών μισθώσεων, σας γνωρίζουμε ότι δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία). Στην Ισπανία εφαρμόζεται το ίδιο χρονικό όριο των 90 ημερών, όπως και στη χώρα μας, ενώ στην Ιταλία ο ελάχιστος χρόνος αστικής μίσθωσης είναι πολύ μεγαλύτερος.

Εάν το διάστημα δυνατότητας αστικής μίσθωσης μειωθεί σημαντικά κάτω των 90 ημερών, δε θα υπάρχει επαρκής προστασία του ενοικιαστή σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής, με δεδομένο ότι ο ενοικιαστής οφείλει στην περίπτωση αστικής μισθώσεως να μεριμνήσει π.χ. για την πυρασφάλεια του χώρου που μισθώνει ή την ασφάλισή του ως προς τρίτους κλπ.

Όσον αφορά στις τουριστικές μισθώσεις, οι οποίες, πέραν της ελάχιστης διάρκειας μίσθωσης, ορίζονται και από την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, η αδειοδότηση των μισθώσεων θα πρέπει να διασφαλίζει κατ‘ελάχιστον τα ακόλουθα:

Αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού των αδειοδοτημένων καταλυμάτων από μη αδειοδοτημένα καταλύματα που δεν αντιμετωπίζονται με το ίδιο φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο.
Επαρκείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Υποστήριξη της ποιότητας του “τουριστικού προϊόντος” της χώρας.
Προς τη κατεύθυνση αυτή προτείνουμε τη δημιουργία ειδικού σώματος ηλεκτρονικού ελέγχου από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού, δυναμικότητας όχι άνω των 20-30 ατόμων. Το σώμα αυτό θα ελέγχει, μέσω διαδικτύου, τα προαναφερόμενα τουριστικά καταλύματα και το εάν αυτά είναι εγγεγραμμένα στο σχετικό ηλεκτρονικό μητρώο.

Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω διαδικτύου, μια “εικονική” κράτηση από τους ελεγκτές σε ένα από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα και η σχετική αποδοχή της, θα επιφέρουν τις οικονομικές κυρώσεις που προβλέπονται χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος. Αντίστοιχοι μηχανισμοί υπάρχουν σε ανταγωνίστριες χώρες της Ευρωζώνης.

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Α. Ανδρεάδης
Πρόεδρος ΔΣ”

dwmatio

Πηγή: lefkadaslowguide.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer