Πρωταγωνιστές της πασχαλινής περιόδου...
Τσουρέκια… η μαγεία του Πάσχα
Μαγειρική
12/04/2020 | 11:10
Πρωταγωνιστές της Πασχαλινής περιόδου.. τα Τσουρέκια

Η συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας δίνει τα αφρότερα, ελαφρύτερα και νοστιμότερα τσουρέκια! Η παρασκευή τους είναι πολύ εύκολη και μάλιστα χωρίς πολύ φασαρία και αναμονές {μέσα σε 4 ώρες είναι έτοιμα}, ειλικρινά! Η επιτυχία τους, τόσο γευστικά όσο και εμφανισιακά, είναι σίγουρη! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε να φτιάξετε τα τσουρεκάκια αυτά και σας εγγυώμαι πως δεν θα αναζητήσετε άλλη συνταγή!Να ευχηθώ λοιπόν, εκτός από καλή επιτυχία με τα τσουρέκια σας με όποια συνταγή και να τα φτιάξετε, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία και καλή διάθεση.. αμήν!

Υλικά (για 4 μεγάλα τσουρέκια)

μείγμα αλεύρων

  • 1 συσκευασία σκληρό αλεύρι {το γνωστό κίτρινο}
  • 650γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις {Αλλατίνη}
  • 1 σακουλάκι μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 σακουλάκι κακουλέ σε σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γ. αλάτι

μείγμα αβγών

  • 8 αβγά
  • 650γρ. ζάχαρη
  • χυμό και ξύσμα από 2 μικρά ή 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 250γρ. γάλα πλήρες

 μείγμα μαγιάς  

  • 125γρ. νωπή μαγιά {ζαναέ}
  • 300γρ. ζεστό νερό
  • 185γρ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 270γρ. φυτίνη

  επάλειψη

  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. γάλα
  • 1 κ.σ. σπορέλαιο
  • σουσάμι

 Εκτέλεση
Προετοιμασία: Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας και βεβαιωνόμαστε πως δεν λείπει κάποιο από αυτά (μην τρέχουμε πανικόβλητες)

Μείγμα αλεύρων: Σε μια βαθιά λεκάνη κοσκινίζουμε τα δύο άλευρά μας και έπειτα στην κορυφή και χωρίς να ανακατέψουμε βάζουμε το κακουλέ, το μαχλέπι, τις βανίλιες και το αλάτι. Τη λεκάνη αυτή τη βάζουμε στο φούρνο {τον οποίο έχουμε ανάψει στους 20c για να ζεσταθούν και να αναδυθούν έτσι τα αρώματα από τα μπαχάρια μας} για όση ώρα ώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.  

Μείγμα αβγών: Σε βαθύ κατσαρολάκι και με βαρύ πάτο χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 1′ με 2′. Ανάβουμε το μάτι μας στο 5 {το δικό μου είναι διαβαθμισμένο μέχρι το 9} και ζεσταίνουμε το μείγμα αυτό ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού με το ξύσμα και το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει μια θερμοκρασία μέσα στην οποία το δάχτυλό μας να αισθάνεται ευχάριστα ζεστά. Θέλει πολύ προσοχή με τα αβγά γιατί εάν ‘αρπάξουν’ τότε τα τσουρέκια μας θα αποκτήσουν εσωτερικά ένα σκούρο καφετί χρώμα και δεν θα είναι αφράτα ούτε γευστικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και πάμε για τη μαγιά.

Μείγμα μαγιάς: Σε βαθύ πυράντοχο μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό προς ζεστό νερό {και εδώ θέλει προσοχή με τη θερμοκρασία για να μην ‘σκοτώσουμε΄τους μύκητες της μαγιάς}. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι για να κάνουμε έναν πηχτό χυλό και από πάνω πασπαλίζουμε τη ζάχαρη. Βάζουμε στο φούρνο, αφού βγάλουμε τη λεκάνη με τα άλευρα, που είναι στους 20c και αφήνουμε τη μαγιά να δράσει. Σε 10’ περίπου η μαγιά πρέπει να έχει φουσκώσει {ενδέχεται να χρειαστεί και παραπάνω ώρα, οπότε μην πανικοβληθείτε} και την βγάζουμε από το φούρνο. Ταυτόχρονα λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τη φυτίνη σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Μόλις λιώσουν όλα τα κομματάκια της, αποσύρουμε και τη διατηρούμε ζεστή. 

Όλα τα υλικά μας είναι έτοιμα και σε ζεστή θερμοκρασία. Χύνουμε πρώτα τη μαγιά στα άλευρα, ζυμώνουμε, έπειτα τα αβγά και τμηματικά τη φυτίνη. Τα υλικά μας σε όλη τη διάρκεια είναι σημαντικό να είναι ζεστά. 

Τη φυτίνη θα την προσθέσουμε σε 5 με 6 δόσεις. Θα χύνουμε από λίγη κάθε φορά στη χούφτα μας και θα ζυμώνουμε καλά να απορροφηθεί. Θα το καταλαβαίνομαι ότι το ζυμάρι ‘ήπιε’ τη φυτίνη γιατί θα κολλάει πολύ στα χέρια μας μετά από κάθε προσθήκη. Όταν τελειώσουμε με τη φυτίνη, σκεπάζουμε με καθαρή πλαστική σακούλα και βάζουμε στο φούρνο που εξακολουθεί να είναι στους 20c. Εμένα φούσκωσε μέσα σε 15′ {το πόσο γρήγορα θα φουσκώσει η ζύμη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μπορεί λοιπόν να χρειαστεί και 1 ώρα}.

                                                  Το πριν  

                                               Και το μετά

Έχουμε ετοιμάσει τα ταψάκια μας και τα έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Ξεφουσκώνουμε το ζυμαράκι πατώντας το χωρίς να το ξαναζυμώσουμε και το χωρίζουμε σε 4 μέρη. Έχουμε δίπλα μας και ένα πιατάκι με λίγο σπορέλαιο για να λαδώνουμε τα χέρια μας γιατί το ζυμάρι μας θα κολλάει. Παίρνουμε ένα μέρος από τα 4 και τα υπόλοιπα τα ξαναβάζουμε με τη λεκάνη μας στο φούρνο. Χωρίζουμε στα τρία και καθώς ανοίγουμε σε κορδόνι ταυτοχρόνως το γυρίζουμε προς αντίθετες κατευθύνσεις. Έτσι δημιουργούνται οι εσωτερικές κλωστές στα τσουρέκια μας. Έπειτα τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια.

Αφού τα έχουμε πλάσει σε πλεξούδες τα ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο δηλαδή για άλλα 15′ με 20′, εμένα τουλάχιστον τόσο χρειάστηκαν.   

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τον ανάβουμε στους 150c. Πολύ προσεκτικά περνάμε την επιφάνεια του κάθε τσουρεκιού με το μείγμα του αβγού για την επάλειψη και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 45′ ακριβώς. 

Έτοιμα τα τσουρέκια μας! Εύκολα, γρήγορα και πολύ νόστιμα! Γίνονται εξαιρετικά αφράτα και πολύ ελαφριά στο χέρι! 

Μπορούμε να τα φυλάξουμε και στην κατάψυξη. Εγώ τα κόβω σε φετούλες, τις τυλίγω σε ζελατίνη και έχω έτοιμες μεριδούλες κολατσιού. Θέλουν έτσι πολύ λιγότερη ώρα να ξεπαγώσουν.

           

Καλή επιτυχία και ξανά ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ