Τον Σεπτέμβριο του 2019 θα πάρουν τους πρώτους φοιτητές τα τμήματα του νέου Ιονίου Πανεπιστημίου και του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ξεκαθαρίζοντας ότι «για τους υπόλοιπους φοιτητές, θα ακολουθηθεί αυτό που συμφωνήσαμε και με τους φοιτητές στο ΤΕΙ Ηπείρου. Δηλαδή, θα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο πρόγραμμα σπουδών που έχουν από τα ΤΕΙ και πριν πάρουν το πτυχίο τους θα πουν αν θέλουν να πάρουν πτυχίο ΤΕΙ ή αν θέλουν να συνεχίσουν να πάρουν πτυχίο του Πανεπιστημίου. Αλλά αυτό θα αποφασιστεί από τα επιμέρους τμήματα. Τα επιμέρους τμήματα θα αποφασίσουν αν ένας φοιτητής ή φοιτήτρια έχει ολοκληρώσει, πόσα καινούρια μαθήματα πρέπει να πάρει, για πόσο χρονικό διάστημα», είπε ο υπουργός Παιδείας επισημαίνοντας ότι «δεν αλλάζει τίποτα στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων».
Ο κ. Γαβρόγλου θα πάει ο απόγευμα στην Πρέβεζα προκειμένου να παραστεί στην τελετή αναγόρευσης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σε Επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονοµίας του ΤΕΙ Ηπείρου που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στην Αίθουσα Τελετών «ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ» του ΤΕΙ Ηπείρου στην Πρέβεζα.
Νωρίτερα, ο υπουργός θα συναντηθεί με το διδακτικό προσωπικό του τμήματος Λογιστικής του ΤΕΙ Ηπείρου στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται για τις πολύμορφες συνέργειες του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το πρωί, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το νομοσχέδιο που έχει ήδη συζητηθεί στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, ο κ. Γαβρόγλου, απάντησε:
«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Σύγκλητος του ΤΕΙ Ηπείρου έχουν συζητήσει αναλυτικά αυτό το σχέδιο νόμου και έχουν διάφορες παρατηρήσεις όπως επίσης υπήρξαν και αρκετές παρατηρήσεις στη δημόσια διαβούλευση. Εμείς μελετάμε τις παρατηρήσεις αυτές, αρκετές από τις οποίες θα ενσωματώσουμε στο σχέδιο νόμου πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Επίσης, θέλω να είναι σαφές και για το εγχείρημα στην Ήπειρο αλλά και για το εγχείρημα στα Ιόνια Νησιά, ότι έχουμε προγραμματίσει να δοθούν συγκεκριμένες θέσεις μελών Διδακτικού Προσωπικού. Δηλαδή, δεν πρόκειται να κάνουμε μία μεταρρύθμιση τέτοιου βεληνεκούς στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει οικονομική υποστήριξη και χωρίς να υπάρχει υποστήριξη σε διδακτικό προσωπικό.Κι επίσης -και αυτό πρέπει να τονιστεί- η ενίσχυση σε διδακτικό προσωπικό δεν θα είναι μόνο για τα νέα τμήματα. Όλα τα τμήματα είναι ισότιμα, θα πρέπει να δούμε τι ανάγκες έχουν όλα τα τμήματα και θα πρέπει τις θέσεις που έχουμε καταφέρει να διεκδικήσουμε για αυτό το εγχείρημα να τις μοιράσουμε με έναν πάρα πολύ ορθολογικό τρόπο αλλά να μοιραστούν ανάλογα και με τις ανάγκες των υπόλοιπων τμημάτων. Και άρα, το αμέσως επόμενο βήμα μας θα είναι να καθίσουμε κάτω να δούμε τις συγκεκριμένες ανάγκες με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων για τα οποία ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου».