Οι αναγνώστες μας γράφουν
Τι συμβαίνει με τα δεξαμενόπλοια που παραμένουν αρόδου της Κεφαλονιάς
17/04/2021 | 15:22

Καλησπέρα σας

Σας αποστέλλω αυτό το email με απότερω σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για όσων αφορά τη δραστηριότητα των δεξαμενοπλοίων στην Κεφαλλονιά. Αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα σας άρθρο που αφορούσε το πλύσιμο δεξαμενών σε ένα δεξαμενοπλοιο. Με τον όρο “πλύσιμο” στα δεξαμενοπλοια εννοείται το ξέπλυμα των τοιχωματων δεξαμενών από υπολείμματα πετρελαίου με πετρέλαιο. Ανακυκλώνεται ένα υπάρχον υπολείπομενο πετρέλαιο από τις δεξαμενές και ψεκάζεται με πίεση από ένα σύστημα που ξεπλένει τις δεξαμενές.

Υπάρχει δυνατότητα καθαρισμού των δεξαμενών με θαλασσινό ή γλυκο νερό. Το εν λόγο άρθρο αναφέρεται στο πλύσιμο σαν να εννοεί ότι τα υπολείμματα πέφτουν στη θάλασσα. Προς ενημέρωση λοιπόν του κόσμου αλλά και δική σας ή ενέργεια του ξέπλυματος των δεξαμενών με γλυκο η θαλασσινό νερό είναι εξαιρετικά σπάνιο να διεξαχθεί στη θάλασσα καθώς και αρκετά χρονοβόρο. Παρόλα αυτά, εάν διεξαχθεί υπάρχουν ειδικές δεξαμενές στα εν λόγο δεξαμενοπλοια τα λεγόμενα Slop tanks όπου εκεί αποθηκεύονται τα νερά που χρησιμοποιήθηκαν για το ξέπλυμα. Η απόρριψη τους στη θάλασσα είναι απαγορευμένη και τιμωρείται με φυλάκιση πλοιάρχου , υποπλοιαρχου και Ά μηχανικου καθώς και τεράστια προστιματα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία για οικολογική καταστροφή.

Εάν τα δεξαμενοπλοια έκαναν απόρριψη αυτών των εκατοντάδων τόνων μολυσμένου νερού θα ήταν πολύ εμφανές στις ακτές και θα θύμιζε πολύ την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό το 2018 όπου οι ακτές τις Αττικής είχαν γεμίσει με πετρέλαιο.

Επαναλαμβάνω ο σκοπός του email είναι προς ενημέρωση σας και όχι προς υπόδειξη του τρόπου αρθρογραφίας σας.

Σας ευχαριστώ.

Ένας αναγνώστης του ekefalonia