Συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΛΚΕΘΕ, των ΕΛΠΕ και του Ιονίου Πανεπιστημίου
Θόδωρος: «Η ΠΙΝ πρέπει να γνωρίζει όλες τις συνθήκες που θα ξεκινήσει η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο»
Πολιτική
01/06/2018 | 16:07

Με εκπροσώπους του ΕΛΚΕΘΕ, των ΕΛΠΕ και του Ιονίου Πανεπιστημίου,  είχε ευρεία σύσκεψη, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στο γραφείο του, στις Αλυκές Κέρκυρας, προκειμένου να «ανιχνευτούν» οι δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας της ΠΙΝ με το ΕΛΚΕΘΕ και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων στην ερευνητική δραστηριότητα των θαλάσσιων χώρων.

Στη σύσκεψη, από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, προτάθηκε να πραγματοποιηθεί, αρχικά, ερευνητική δράση στο βυθό για τη βιοποικιλότητα του,  μελέτες για τα ενεργά και μη ρήγματα, καθώς και τη ρύπανση.

«Με την ευκαιρία του 12ου Πανελληνίου Συμποσίου Ωκεανογραφίας και Αλιείας, που διεξάγεται στην Κέρκυρα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την συνάντηση, που δίνει την αφορμή για μία καλή συγκυρία της περαιτέρω συνεργασίας μας. Εκτός από το ζήτημα των ερευνών του βυθού, οι οποίες μπορούν να μας φανούν χρήσιμες το επόμενο διάστημα και θα χρησιμοποιηθούν ως δικό μας αρχείο δεδομένων,  στο πλαίσιο της δημιουργίας του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, το οποίο πιστεύω πως θα γίνει πράξη μετά τις δικές μας πιέσεις,  θα μας ενδιέφερε αν  μπορούσαμε σε αυτή την προσπάθεια να βρούμε στοιχεία και για τα φορτία διενεργών ή τοξικών υλικών, τα οποία φέρεται ότι έχουν βυθιστεί σε περιοχές του Ιονίου, βάση διεθνών ερευνητικών  δημοσιεύσεων. Είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και για μας έχει ενδιαφέρον. Την ίδια ώρα σοβαρότατο θέμα είναι αυτό των ενεργών και μη ρηγμάτων, το οποίο έχουμε θέσει επανειλημμένως, η βιοποικιλότητα του βυθού, καθώς και το θέμα της ρύπανσης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης κατευθύνοντας τη σημερινή συνάντηση σε αυτούς τους τρείς άξονες.

Στη σύσκεψησυμμετείχαν,οΠρόεδρος του ΔΣ και Διευθυντής ΕΛΚΕΘΕ , καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου Σπύρος Μαυράκος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ, Λυκούσης  Βασίλειος, Διευθυντής στο ελληνικό Κέντρο θαλάσσιων ερευνών, Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, Άρης Καραγεώργης,ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του ΕΛΚΕΘΕ και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΛΚΕΘΕ, Αντώνης Μαγουλάς, ο Διευθυντής Ερευνών, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Δρ, Χρήστος Αρβανιτίδης, ο Διευθυντής Γεωτρήσεων & Παραγωγής Υ/Α των ΕΛΠΕ, Φοίβος Συμεωνίδης , ο επίκουρος καθηγητής του Ιόνιου Πανεπιστημίου του Τμήματος Πληροφορικής,Μάρκος Αυλωνίτης και ο Αντιπεριφερειάρχης  στον Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος Διονύσης Τσούκας.

Το παρόν στη σύσκεψη, έδωσαν και οι βουλευτές Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη και Κωνσταντίνος Παυλίδης, μετά από δικό τους ενδιαφέρον, προκειμένου να ενημερωθούν για τις όλες εξελίξεις των ενεργειών επί του θέματος.

Στη σύσκεψη, η οποία κράτησε περισσότερο από μία ώρα,  συμφωνήθηκε από τους παριστάμενους, να γίνουν κοινές προτάσεις από την ΠΙΝ και τον ΕΛΚΕΘΕ με τη σύμπραξη και του Ιονίου Πανεπιστημίου, στον αρμόδιο Υπουργό.

«Η Περιφέρεια πρέπει να γνωρίζει όλες τις συνθήκες που θα ξεκινήσει η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και να εξασφαλίσει τον πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο όλων εκείνων των παραμέτρων,προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες της»,τόνισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ