Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη του τομέα Παιδείας και Έρευνας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση.
«Θέλουμε εγγράμματους πολίτες που στοχάζονται και ασκούν κριτική»
Πολιτική
26/01/2012 | 02:03

Ρεπορτάζ: Γιάννα Κουλουμπή

Με θέμα της συνέντευξης «τι σχολείο θέλουμε», η Μαρία Ρεπούση (κατα το ημισυ κεφαλονιτισσα) έκανε αρχικά μια σύντομη εισήγηση σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε σχολεία που διαμορφώνουν πολίτες και όχι στρατιώτες, αφού ο πολίτης σκέφτεται, ενώ ο στρατιώτης υπακούει. «Θέλουμε εγγράμματους πολίτες που στοχάζονται και ασκούν κριτική», τόνισε η Μαρία Ρεπουση και συνέχισε λέγοντας πως «θέλουμε ένα περιεχόμενο εκπαίδευσης ανοιχτό, στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον του τόπου και όχι προσανατολισμένο στο παρελθόν για να το δοξάσει και να επαναπαύεται στις δόξες του. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα χρησιμοποίησε το παρελθόν ως άλλοθι για τη ακινησία του και τη αποτελεσματικότητα του. Περιεχόμενο σπουδών στραμμένο στο παρόν σημαίνει παιδεία που στοχεύει σε γνώσεις και ικανότητες που είναι σήμερα απαραίτητες για να επιβιώσει κανείς στο σύγχρονο κόσμο. Θέλουμε σχολειό χωρίς παπαγαλία, που βοηθά  το παιδί να δημιουργήσει και να στοχαστεί. Θέλουμε σχολείο για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε θρανία γα να κάτσουν, αλλά ότι θα έχουμε τις ανάλογα διαμορφωμένες συνθήκες υποδοχής και ενσωμάτωσής τους, αναγνώρισης της δικής του πολιτισμικής ταυτότητας και περιβάλλον που θα έχει σκοπό να κοινωνικοποιήσει αυτά τα παιδιά».
Παράλληλα, η Μαρία Ρεπούση αναφέρθηκε στις υλικοτεχνικές υποδομές που είναι απαραίτητο να αποκτήσουν τα ελληνικά σχολεία, την χρηματοδότηση από την πολιτεία και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα έχει κίνητρα για να εκτελέσει σωστά το καθήκον του. Σχολίασε επίσης ότι το λύκειο κινδυνεύει να γίνει ένα αναποτελεσματικό φροντιστήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τόνισε «Πιστεύουμε στην αποδέσμευση του λυκείου από την τριτοβάθμια και τις εισαγωγικές εξετάσεις και στην απόδοση του λυκείου στην εκπαίδευση, όπου η γενική παιδεία θα δίνει τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες για τον αυριανό φοιτητή και επιστήμονα».
Αμέσως μετά, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το πώς θεωρεί η Δημοκρατική Αριστερά ότι πρέπει να λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας, πως θα γίνεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού γενικότερα.

repous1i
Φυσικά, δεν άφησε αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το περιβόητο βιβλίο της Στ’ Δημοτικού, για το οποίο τόσα πολλά είχαν ειπωθεί πριν μερικά χρόνια και μάλιστα σχολίασε πως το συγκεκριμένο βιβλίο ακόμη κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία και ακόμη διδάσκεται σε ιδιωτικά σχολεία.
Τέλος, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις της κας Διαμαντοπούλου στην παιδεία και εξήγησε γα ποιο λόγο η παράταξή της καταψήφισε άρθρα του σχετικού νομοσχεδίου, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την γενικότερη οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, λέγοντας πως βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση στην Ευρώπη και δυστυχώς η Ευρώπη απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από αυτό που λέμε «κράτος δικαίου».

Σημείωση: Μετά το πέρας της συνέντευξης ακολούθησε ομιλία για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Μίλησαν οι κύριες Ρεπούση και Αράβου – Παπαδάτου.

repousi This region is plagued by severe erosion caused by deforestation and how to write a term paper in apa format annual hurricanes

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ