Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα ήθελαν να κάνουν Πάσχα στο χωριό τους, ωστόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η ανοσία που θα επιτρέψει τις ασφαλείς μετακινήσεις.
«Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σχετικά με το Πάσχα, σημείωσε ότι φέτος θα είναι διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι. «Δε θα είναι όπως πέρσι, που δε χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα».
Η μετακίνηση εκτός νομού φαίνεται ότι θα επιτραπεί για το Πάσχα, οπότε ίσως και να ανοίξει λίγες μέρες νωρίτερα προς το τέλος του Απριλίου, αν βεβαίως όλα κυλήσουν ομαλά μέχρι τότε. Άλλωστε έχει περάσει ένας χρόνος σχεδόν από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και είμαστε ακόμη σε lockdown με μέτρα και 2.000 κρούσματα την ημέρα.
Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, η καθηγήτρια, Αναστασία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να μπορούμε να περάσουμε αυτές τις ημέρες «στις ιδιαίτερες πατρίδες μας», αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για άνοιγμα της μετακίνησης εκτός νομού.
«Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε» υπογράμμισε η κυρία Κοτανίδου, Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Η Αναστασία Κοτανίδου δήλωσε ότι η κοινωνία έχει κουραστεί από το lockdown και υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης για την παράταση της καραντίνας. «Όλοι είμαστε κουρασμένοι και δεν αντέχουμε παραπάνω lockdown», είπε χαρακτηριστικά η Αναστασία Κοτανίδου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, αλλά ζήτησε ο κόσμος να κάνει υπομονή.
Παρόλα αυτά έκλεισε ουσιαστικά το παράθυρο των συζητήσεων για άμεση άρση ορισμένων περιορισμών, λέγοντας: «Βασικό μας μέλημα είναι το κατά το δυνατό πιο γρήγορο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ωστόσο τα νούμερα δεν μας το επιτρέπουν. Παρά την ελπίδα μας τα νούμερα φαίνονται πολύ άσχημα». Επίσης, υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης για την παράταση και την εφαρμογή του lockdown.
Η ίδια είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρουμε τι κρούσματα θα είχαμε, αν δεν το είχαμε εφαρμόσει το lockdown ή σταματήσει νωρίτερα. Όλοι κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας».
Για το Πάσχα έχουμε ακόμα δύο μήνες και όπως είναι φυσικό τα σενάρια θα παίρνουν και θα δίνουν…
Αν τελικά θα επιτραπεί η μετακίνηση τότε θα φανεί στα μέσα Απριλίου, καθώς αρκετά έχουμε ακούσει ένα χρόνο τώρα, όμως πολλές φορές διαψεύδονται από τις εξελιξεις…
Στο υπουργείο Υγείας εκτιμούν πως έως το Πασχα θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού, δηλαδή οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευπαθείς ομάδες.
Αυτό δίνει ένα αίσθημα αισιοδοξίας σε κυβέρνηση και φορείς του Τουρισμού ότι από αρχές Μαΐου μπορεί να «ανοίξει» η φετινή τουριστικη σεζόν. Πρώτος στόχος είναι ο εσωτερικός τουρισμός, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θα είναι καλή και θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών.
Έξι είναι οι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού. Αναλυτικότερα, αυτοί που μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα από νομό σε νομό παρά την απαγόρευση είναι όσοι:
Μετακίνηση εκτός νομού για όσους εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
Μετακίνηση εκτός νομού για όσους μετακινούνται για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
Μετακίνηση εκτός νομού για όσους πηγαίνουν σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
Μετακίνηση από νομό σε νομό για όσους μεταβαίνουν σε τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται επίσης για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς αλλά για τους φοιτητές, από τους οποίους απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.
Η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες για τις μετακινήσεις εκτός νομού και τις μεταβάσεις σε σημείο εντός της περιφέρειας.
Οι έξι εξαιρέσεις που προβλέπονται για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:
1) για μετακίνηση από και προς την εργασία
2) μετακίνηση για λόγους υγείας
3) για μετάβαση/επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας
4) μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) ή μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που είναι σε διάσταση και η οποία είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων
5) μετακίνηση φοιτητή/τριας ή σπουδαστή/στριας από τη μόνιμη κατοικία στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το τμήμα ή η σχολή (συμπεριλαμβάνονται σχολές Αξιωματικών, Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ, Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος ) ή μετακίνηση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης κ.ό.κ.
6)μετακίνηση για επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας με έναν συνοδό από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το τμήμα/σχολή και ο φοιτητής/φοιτήτρια μισθώνει ακίνητο