Δι@ύγεια έχουμε. Διαφάνεια θα αποκτήσουμε; Αποκλειστικό ρεπορτάζ για το πρόγραμμα Δι@υγεια και στη Κεφαλονια.
Τα του δήμου…. τω Δήμω
Κοινωνία
18/03/2011 | 09:22
vandwros

Γεράσιμος Βανδώρος

Του συνεργάτη μας Γεράσιμου Βανδώρου

Στις 13/7/10 δημοσιεύτηκε ο Ν 3861, γνωστός σαν πρόγραμμα  Δι@ύγεια. Από τις 15/3/11 ο νόμος  αυτός έχει εφαρμογή και στους ΟΤΑ  καθώς και στα νομικά πρόσωπα που ελέγχουν. Υπεύθυνοι για την τήρησή του είναι οι αρμόδιοι Αιρετοί και οι Διοικήσεις που αυτοί όρισαν.

Αν και το “Δι@ύγεια” είχε αρχίσει να εφαρμόζεται στο Δημόσιο πολύ νωρίτερα, η εφαρμογή του στους Δήμους έχει μεγάλη σημασία για τους δημότες καθώς άπτεται θεμάτων της άμεσης καθημερινότητάς τους.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, ¨το πρόγραμμα Δι@ύγεια στοχεύει στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της διοικητικής δραστηριότητας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και την εμπέδωση της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας”.

Μέσω αυτού, ο πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση, από ένα μόνο σημείο, ( τον Η/Υ του), σε όλες τις πράξεις του ευρύτερου Δημόσιου τομέα., οι αποφάσεις του οποίου δεν εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στο et.diavgeia.gov.gr ( εθνικό τυπογραφείο)

από όπου θα πάρουν ένα μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης ( ΑΔΑ).

Χωρίς διάθεση δυσπιστίας, καλές είναι οι δηλούμενες προθέσεις για διαφάνεια, αλλά στο νόμο μπήκε το ¨παραθυράκι¨ για  λαθροχειρίες.

Στο άρθρο  4  παρ 4, αναφέρεται σαφώς ότι ‘αν το κείμενο αναρτήθηκε  με λάθη, ισχύει το κείμενο που υπεγράφη ( πολύ σωστά), επιτάσσοντας  τους υπεύθυνους να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις “αμελλητί”. Δεν αναφέρει όμως τη διαδικασία διόρθωσης ( χρονικά περιθώρια κτλ) και το σπουδαιότερο, πως όσα αποτελέσματα φέρει η λανθασμένα αναρτημένη πράξη, είναι άκυρα, μέχρι να αναρτηθεί στο ‘ορθό’, επιτρέποντας έτσι σε ‘πονηρούς’ να κάνουν ‘παιχνίδια’

Ο πολίτης διαβάζοντας μια αναρτημένη απόφαση δεν θα είναι ποτέ σίγουρος ότι είναι η ορθή. Ακόμη και ο ίδιος ο ιδρυτικός νόμος του ’Δι@ύγεια’, αναρτήθηκε σε ορθή επανάληψη!!

Πάντως όσοι θέλουν να βλέπουν τις αποφάσεις για το Δήμο μας, επειδή ακόμη η ιστοσελίδα του δεν έχει σύνδεση με το ‘Δι@ύγεια’, μπορούν να τις βλέπουν από το  et.diavgeia.gov.gr/f/kefallonia (προσοχή με δύο ll). Και για την ιστορία, η πρώτη πράξη του Δήμου που αναρτήθηκε ήταν απόφαση του Δημάρχου για σύσταση επιτροπής, με πρώτο  ΑΔΑ  τον 4 Α1ΙΩΕ5-Γ.                

Καλορίζικα!!

* O Γεράσιμος Βανδώρος είναι εκδότης της εφημερίδας “τα Νέα της Ερίσου”

τ. Αντιδήμαρχος Ερίσου Target went https://topspyingapps.com on to liquidate their stock of ipods by selling them at substantial discounts while dell removed ipods from its online catalogs and stopped selling them altogether

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer