Δύο χρόνια συμπληρώνονται από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου
Τα σενάρια κάλπης που «βλέπουν» στη Ν.Δ.
Πολιτική
17/09/2017 | 10:58

Δύο χρόνια συμπληρώνονται την Τετάρτη από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Κανείς δε ξέρει αν στο… μυαλό του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών σε μια τακτική πολιτικού αιφνιδιασμού.

Το βέβαιο είναι πως ερωτήματα και προβληματισμοί δημιουργούνται μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, για τη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στη Νέα Δημοκρατία μελετούν όλα τα πιθανά σενάρια και εκτιμούν ότι η θέση της κυβέρνησης για αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές φέρνει πιο κοντά την εκτίμηση για διπλές κάλπες τον Μάιο του 2019, δηλαδή εθνικές εκλογές μαζί με ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, αναφέρουν στελέχη της οδού Πειραιώς, η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει προηγηθεί καμία εκλογική αναμέτρηση μέχρι τις εθνικές εκλογές. Ούτε αυτοδιοικητικές ούτε ευρωεκλογές. Αντίθετα, αν οι βουλευτικές εκλογές συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2019, τότε η κυβέρνηση θα έχει μειώσει το ρίσκο της μεγάλης αποχής που «σημαδεύει» τις ευρωπαϊκές κάλπες, ενώ θα προσθέσει στον προεκλογικό της λόγο ένα ευρωπαϊκό περίβλημα με κεντρικό μήνυμα «μάχη για μια καλύτερη Ευρώπη».

Το σενάριο αυτό, λένε πολιτικοί αναλυτές, θα μπορέσει να δώσει στον Αλέξη Τσίπρα μια προεκλογική «σανίδα σωτηρίας» απέναντι στα νέα μέτρα που θα ισχύουν, αφού θα έχει μεταθέσει την ατζέντα από ένα πεδίο προνομιακό για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.

Το δεύτερο σενάριο που μελετούν στη Ν.Δ. είναι να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο του 2018, σε ένα χρόνο από τώρα, πριν ισχύσουν τα νέα μέτρα του 2019. Ο προβληματισμός όμως που υπάρχει από τους πολιτικούς αναλυτές είναι αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τον πήχυ της νέας αξιολόγησης σε μια συγκυρία που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για επιβολή νέων μέτρων. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο του πολιτικού «ατυχήματος», είτε αυτό προέλθει από σκάνδαλα είτε από γεγονότα που θα οφείλονται σε κρατική ολιγωρία.

Στο πνεύμα αυτό, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει από όλα τα στελέχη να βρίσκονται σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι να υπάρχουν σαφής «γραμμή» και πολιτική θέση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας και κλίμα ενότητας μεταξύ των κορυφαίων της Ν.Δ. Στις προθέσεις του προέδρου της Ν.Δ. είναι να ζητήσει εντατικοποίηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εντός της Βουλής αλλά και εκτός του Κοινοβουλίου με επισκέψεις στο Λεκανοπέδιο και την περιφέρεια.
Το στοίχημα της κ. Μητσοτάκη είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους πολιτικούς και ειδικά των νέων που πληρώνουν την πολυετή κρίση στη χώρα μας. Στο εσωκομματικό μέτωπο, η Ν.Δ. στοχεύει στην ανανέωση των ψηφοδελτίων με φρέσκα και νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά της αλλά σε συνδυασμό με έμπειρα στελέχη που έχουν πολλά να προσφέρουν ώστε να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα.

«Παράθυρο» για διπλές από Σκουρλέτη

Το «παράθυρο» για σενάριο διπλών εκλογών άνοιξαν οι δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, τον Ιούνιο:
«Οι εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσης θητείας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα, αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία, θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή. Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για το χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους, αν θέλετε, υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή: elefterostypos.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer