Τα μυστικά για να πετύχει το ψήσιμο του οβελία
e Gastronomie
05/05/2024 | 10:20

Mπορεί η παραδοσιακή μαγειρίτσα να βάζει τέλος στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας (και όχι μόνο) όμως ο οβελίας την Κυριακή του Πάσχα είναι γεύμα-σταθμός για τους καλοφαγάδες. Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα επιβάλλεται να είναι άψογο! Το στήσιμο και το σούβλισμα του αρνιού δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό και μερικές συμβουλές λύνουν… χέρια.

Εργαλεία

Σύρμα για το στερέωμα του αρνιού στη σούβλα
1 πένσα
Σπάγκο για το ράψιμο
1 χοντρή βελόνα

Υλικά

1 ματσάκι με μυρωδικά (ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι)
1 φλιτ. του τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. της σούπας μουστάρδα
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

Πάρτε ένα αρνάκι (όχι πολύ μεγάλο) και αφαιρέστε το λάρυγγα και όλα τα εντόσθια.

Πασπαλίστε την κοιλιά του αρνιού εσωτερικά με μπόλικο αλατοπίπερο και ρίγανη αν προτιμάτε.

Περάστε το αρνί στη σούβλα παράλληλα με τη σπονδυλική του στήλη προσεκτικά για να μην καμπουριάσει του αρνί. Στη συνέχεια προσπαθήστε να περάσετε τη σούβλα από το λαιμό και το κεφάλι έτσι ώστε να βγεί από το κέντρο του κεφαλιού.

Δέστε καλά με σύρμα το λαιμό του αρνιού επάνω στη σούβλα.

Τραβήξτε τα πόδια του αρνιού επάνω από τη σούβλα, σταυρώστε τα, και δέστε τα καλά και αυτά με σύρμα.
Κάντε δύο εσωτερικά δεσίματα με σύρμα στο σώμα του αρνιού για να στερεωθεί καλά.

Ράψτε την κοιλιά του αρνιού με σπάγκο, με τη βοήθεια μιας σακοράφας.

Αφού έχετε ετοιμάσει το αρνί όπως παραπάνω, στηρίξτε τη σούβλα επάνω στην ψησταριά. Αρχικά το αρνί πρέπει να απέχει από τη φωτιά 40-50 εκατοστά.

Ξεκινήστε να γυρίζετε τη σούβλα χωρίς να σταματάτε με σταθερό ρυθμό. Τα κάρβουνα πρέπει να είναι μοιρασμένα σε όλο το μήκος του αρνιού για να πετύχετε το ομοιόμορφο ψήσιμο, δίνοντας περισσότερη έμφαση στα πόδια και το λαιμό που ψήνονται πιο δύσκολα.

Πάρτε ένα μπολάκι και βάλτε το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, το χυμό από το λεμόνι και τη μουστάρδα. Μόλις φτιάξετε το μίγμα αυτό πάρτε το μπουκετάκι με τα μυρωδικά βουτήξτε το μέσα και αλείψτε με αυτό το αρνί κατά διαστήματα.
Το ψήσιμο του αρνιού εξαρτάται από το βάρος του. Για παράδειγμα ένα αρνί 10-12 κιλά χρειάζεται τουλάχιστον 5 ώρες για να ψηθεί.

Θυμηθείτε μια ώρα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του αρνιού κατεβάστε το αρνί πιο κοντά στη φωτιά για να πετύχετε την τραγανή πέτσα που τους ξετρελαίνει όλους.

Για να καταλάβετε πότε είναι έτοιμο το αρνί σας για κατανάλωση θα δείτε ορισμένες σχισμές στα μπούτια και στην πλάτη.

Καλή σας όρεξη!

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ