Τι λένε τα πρώτα στοιχεία
Τα Ιόνια Νησιά άντεξαν στην πρόκληση του «Brexit» και στην κλιματική αλλαγή
Τουρισμός
18/06/2019 | 09:59

Γεγονός είναι ότι ο εισερχόμενος τουρισμός στη Χώρα μας, αντιμετώπισε φέτος δύο μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο ήταν το θέμα “Brexit”, κάτι που επηρέασε αρνητικά τις προκρατήσεις “early booking”, δεδομένου ότι η Βρετανική αγορά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στην εισερχόμενη τουριστική ροή από το εξωτερικό.

Το δεύτερο ήταν (και ελπίζουμε να εξέλειπε), οι ασυνήθιστα αρνητικές για την εποχή καιρικές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν τις κρατήσεις που γίνονται εντός της τουριστικής περιόδου (late booking).

Τα Ιόνια Νησιά έχουν την μεγαλύτερη εξάρτηση από την Βρετανική αγορά, σε σχέση με άλλους προορισμούς της Χώρας.

Συγκεκριμένα το 2017 σημείωσε ποσοστό επί του συνόλου των αεροπορικών αφίξεων του εξωτερικού, 37,91% στην Κέρκυρα, 34,02 % στην Λευκάδα, 66,90 % στην Κεφαλονιά και 45,62% στη Ζάκυνθο. Το 2018 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 35,30% στην Κέρκυρα, 27,99% στην Λευκάδα, 63,63% στην Κεφαλονιά και 44,75% στη Ζάκυνθο.

Παρά τα παραπάνω, τα Ιόνια Νησιά, το πρώτο πεντάμηνο του 2019, όχι μόνο διατήρησαν τα μερίδια τους στις αγορές, αλλά εμφανίζουν θετικό πρόσημο.

Έως 31/05/2019 οι αφίξεις ανήλθαν στις 441.560, έναντι 438.962 το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Δηλαδή ανεπαίσθητη άνοδος 0,50%, αλλά όχι μείωση, η οποία (δυστυχώς) εμφανίζεται σε άλλους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς της Χώρας και μάλιστα σε μη ευκαταφρόνητα ποσοστά, αλλά και έχοντας μικρότερη εξάρτηση από την Βρετανική αγορά.

Η δε απώλεια του Μαΐου, περιορίστηκε μόλις στο -1,30% (κατά μέσο όρο). Συγκεκριμένα στην Κέρκυρα -3,5%, στο Άκτιο +3,00%, στην Κεφαλονιά -2,00% και στη Ζάκυνθο  +1,12%, κάτι που θα υπερκαλυφθεί από τις αφίξεις του τρέχοντος μηνός, με δεδομένη την σταθεροποίηση των καιρικών συνθηκών και την αύξηση των πτήσεων.

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι τα Ιόνια νησιά, διατηρούν αμείωτη την τουριστική ζήτηση, κάτι που φαίνεται και από την μεγάλη άνοδο της κρουαζιέρας, παρά την εξομάλυνση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν γειτονικές Χώρες και την επιστροφή των τουριστικών ροών στην κανονικότητα.

Αυτό οδηγεί στην κατάρριψη του καλλιεργούμενου “μύθου”, ότι δήθεν η αλματώδης άνοδος των Ιονίων Νήσων στο τουριστικό γίγνεσθαι το διάστημα από το 2014-2018, οφείλεται στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Τουρκία και άλλες χώρες της Μεσογείου.

Αντιθέτως επιβεβαιώθηκαν οι απόψεις της Π.Ι.Ν, ότι τα προβλήματα στις γειτονικές χώρες μας επηρέαζαν αρνητικά το διάστημα αυτό, ειδικότερα δε την κρουαζιέρα.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer