Σπύρος Γαλιατσάτος: «Μεγάλη είναι η τουριστική ζήτηση για το 2022, αλλά έρχεται το “τσουνάμι” της οικονομίας με απρόβλεπτες συνέπειες»
Τουρισμός
27/10/2021 | 11:55

Τα θετικά στον τουρισμό για τη χρονιά που φεύγει και τα προβλήματα που υπάρχουν στον οικονομικό τομέα έθιξε ο Σπύρος Γαλιατσάτος που είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση για όσους έχουν πάρει τραπεζικά δάνεια και είπε ότι το 2022 έχει από τώρα μεγάλη ζήτηση αλλά υπάρχει φόβος για την πορεία της οικονομίας με τις συνεχείς αυξήσεις. Ο Σπύρος Γαλιατσάτος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν αρκετοί ξενοδόχοι που μέσα στην κρίση έχασαν τα ξενοδοχεία τους γιατί δεν μπόρεσαν να τα κρατήσουν κι έτσι άλλαξαν χέρια. Αυτό δεν συνέβη στο Ιόνιο αλλά γενικότερα στην Ελλάδα» και αναρωτήθηκε με ποιες τράπεζες μπορούν να συνεργαστούν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

Για την πρόσφατη κακοκαιρία ο κ. Γαλιατσάτος είπε ότι «υπήρξαν περιπτώσεις που ξενοδοχεία πλημμύρισαν και έκλεισαν, κυρίως στην Κέρκυρα που ορισμένα είχαν στο υπόγειο κατασκευές. Αυτές οι ζημιές δεν αποκαθίστανται σε μία ή σε δύο ημέρες, έτσι λοιπόν ξενοδοχεία που θα έκλειναν τα τέλη του Οκτώβρη έκλεισαν αυτές τις ημέρες με την κακοκαιρία. Προβλήματα προέκυψαν και στην Ιθάκη αλλά κατάφεραν να τα κρατήσουν ανοιχτά. Πρόλαβαν τα χειρότερα γιατί λειτούργησε καλά η αυτοδιοίκηση».

Αναφορικά με τη σεζόν του 2019 που η κίνηση περιορίστηκε στους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος επεσήμανε τα εξής: «Για το 2019 τα πράγματα θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα. Όμως αποφύγαμε τα χειρότερα. Κάποιες επιχειρήσεις λειτούργησαν καλά, όπως ο κλάδος της εστίασης. Αυτό δεν ισχύει για όλους, αλλά από τα χειρότερα που περιμέναμε τον Απρίλιο, ενώ είχαμε ένα πολύ καλό Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, περισώθηκαν τα πράγματα.

Η Κέρκυρα μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη ήταν στο 54,3% του 2019, η Ζάκυνθος στο 52%, η Κεφαλονιά στο 33% και το Ακτιο στο 52%. Αυτά αφορούν τις πτήσεις εξωτερικού αλλά είχαμε και μεμονωμένη πελατεία που ήλθε και υπήρχαν κρεβάτια». Ο κ. Γαλιατσάτος έκανε ειδική αναφορά στα οικονομικά ζητήματα γιατί, όπως όλοι οι επιχειρηματίες, θεωρεί ότι ο τουρισμός των δύο μηνών δεν φτάνει για να καλυφθούν τα έξοδα μίας επιχείρησης για όλο το χρόνο. «Τώρα η ουσία είναι ότι δεν μπορεί να βγάλεις τα σπασμένα του χρόνου με 1 ή 2 μήνες δουλειά. Το 2018 και το 2019 που δουλεύαμε πολύ γιατί ήταν χρονιές – ρεκόρ, είχαμε επιχειρήσεις που δεν ήταν ευχαριστημένες και το επισημαίνω γιατί έχουμε τρομακτικά κόστη με τα τραπεζικά δάνεια και με τη φορολογία.

Τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε είναι τόσα που ούτε η εφορία δεν τα παίρνει και τώρα έχουμε και την ενέργεια που εκτινάσσεται στα ύψη. Θα ακριβύνουν όλα τώρα. Ναι μεν η πανδημία δείχνει να υποχωρεί, αλλά τώρα θα έλθει το τσουνάμι της οικονομίας» είπε ο κ. Γαλιατσάτος.

Ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων της Κεφαλονιάς που ήταν στην προεδρία του Συλλόγου για 23 χρόνια, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και είπε: «Στη συνάντηση της ΠΟΞ αναφέρθηκε πως ναι μεν υπάρχει ζήτηση για το 2022 στην Ελλάδα και αύξηση κρατήσεων, αλλά δεν μπορούμε να ησυχάσουμε γιατί θα έχουμε οικονομικές επιπτώσεις. Επίσης θα ενταθεί ο ανταγωνισμός γιατί φέτος άλλες χώρες ήταν στο «κόκκινο» με την πανδημία, ενώ εμείς δεν είμαστε». Σημειώνεται πως το πρόβλημα πρόσβασης των επιχειρήσεων στην ρευστότητα περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, οι οποίοι μετέχουν στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, και ζήτησαν «ελαστικοποίηση» των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων δανεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ