Σαν σήμερα γεννιέται στο Ληξούρι ο Σπυρίδων Μαρινάτος -Ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολόγους της χώρας [εικόνες]
de Facto
04/11/2023 | 08:30

Σαν σήμερα στα 1901, γεννιέται στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς ο Σπυρίδων Μαρινάτος, σπουδαίος Αρχαιολόγος και Ακαδημαϊκός.

 

Πραγματοποίησε πολλές ανασκαφές, κυρίως στην Κρήτη, στην Πύλο, στην Κεφαλονιά, στις Θερμοπύλες στο Μαραθώνα και στη Θήρα. Ηγήθηκε της σπουδαιότερης, κατά πολλούς, ανασκαφής του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Κάτω από ένα παχύτατο στρώμα ελαφρόπετρας και θηραϊκής γης ανακάλυψε μια ολόκληρη πόλη του 16ου αι. π.Χ. με κυκλαδικό πολιτισμό επηρεασμένο από τους Μινωῒτες, που καταστράφηκε – σύμφωνα με τον ανασκαφέα – από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας έναν αιώνα αργότερα.

(βλ. και http://www.e-istoria.com/a15.html).

Το 1970 ανακάλυψε τον αρχαίο οικισμό του Μαραθώνος και τον Τύμβο των Πλαταιών. Οδηγός του σ΄ αυτές τις ανασκαφές του ήταν ο Παυσανίας, στον οποίο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του με τα ακόλουθα λόγια:

«Αν ο Σλήμαν ευχαρίστησε τον Όμηρο, ο οποίος τον εβοήθησε να ανακαλύψει την Τροία, εγώ ευχαριστώ τον ταπεινόν Παυσανία διότι μου έδωσε την συγκίνηση εκείνη, η οποία μου επέτρεψε να ανακαλύψω τα λείψανα των ηρώων των Πλαταιέων».

Διετέλεσε σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους διευθυντής Αρχαιοτήτων. Την 1η Οκτωβρίου 1974, ενώ εποπτεύει τις εργασίες στην «Τριγωνική Πλατεία», στην Σαντορίνη, τραυματίσθηκε θανάσιμα από πτώση. Τάφηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του, μέσα στην Ανασκαφή του Ακρωτηρίου.

Κείμενο παρεμφερές: Οι Κυκλάδες στην πορεία του χρόνου – Ακρωτήριο Θήρας (http://ellinoistorin.gr/?p=28044)

 

 

Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο http://ellinoistorin.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer