Στο δημοτικό θέατρο Αργοστολίου, ο «Κέφαλος»
Σε εξέλιξη το 1ο αναπτυξιακό συνέδριο Ιονίων Νήσων -Οσα έγινα την πρώτη ημέρα [εικόνες]
Πολιτική
23/11/2018 | 20:58

Ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου αναπτυξιακού συνεδρίου Ιονίων Νήσων, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στο δημοτικό θέατρο Κεφαλονιάς, «Κέφαλος», στο Αργοστόλι.

Το συνέδριο, συνδιοργανώνουν η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και η περιφερειακή τηλεόραση «IONIAN» με την υποστήριξη όλων των σημαντικών φορέων της περιφέρειας, παρουσιάζονται τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των Επτανήσων, ενώ στόχος του είναι ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των αρμόδιων φορέων ώστε να προκύψουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου. 

“Λειτουργήσαμε και λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια με ισονομία και ισοπολιτεία. Αντιμετωπίσαμε τους δήμους της περιφέρειας σαν παιδιά μας που πρέπει όλα να τα προσέξουμε, με βάση τις ανάγκες που έχουν για να εξελιχθούν”, τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Τόνισε ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, με θεαματικά αποτελέσματα της δουλειάς που έχει γίνει και συνέπεια αυτών την αναρρίχηση της περιφέρειας στην 3η θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας, αναφορικά με την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ακόμα ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην αύξηση των τουριστικών εισπράξεων στα νησιά, στην εντατικοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας, στη μείωση της ανεργίας ενώ οπως ανέφερε η περιφέρεια “συμμετέχει είτε ως leader είτε ως εταίρος σε δεκάδες προγράμματα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Αλβανίας, ενώ και στο πρόγραμμα leader για τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, τη βελτίωση της υπαίθρου και την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 15.750.000 ευρώ”.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος «επηρεασμού» των ρηγμάτων που προκαλούν σεισμούς από τις γεωτρήσεις αφού από την εταιρία λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια. «Στο Πατραϊκό κόλπο είναι η πιο προχωρημένη έρευνα που κάνουμε, είμαστε κοντά σε μια γεώτρηση» πρόσθεσε. 

Ακόμα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ αναφέρθηκε στο κόστος εισαγωγής πετρελαίου και αερίου στη χώρα. Αναλυτικότερα δήλωσε ότι «πάει καλά ο τουρισμός, την χρονιά που πέρασε εισέπραξαν από τον τουρισμό 15 δις ευρώ και για να φέρουμε το πετρέλαιο και το αέριο στην Ελλάδα θέλουμε 14 δις ευρώ. Τα χρήματα που παίρνουμε από τους τουρίστες τα βάζουμε για να φέρουμε πετρέλαιο στη χώρα, άρα το ερώτημα είναι, γιατί να μην ψάξουμε τη χώρα μας;»

Τέλος ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με τα ΕΛΠΕ και τόνισε πόσο επωφελημένη μπορεί να βγει η χώρα από αυτή την επένδυση. «Με βάση τη σύμβαση μίσθωσης που υπάρχει μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και της ΕΛΠΕ, για τον Πατραϊκό, αν το πετρέλαιο κάνει 60-70 δολάρια, το Ελληνικό δημόσιο θα παίρνει 15-17 δολάρια το βαρέλι, αν βρούμε 120.000.000 βαρέλια θα παίρνει 200.000.000 και τα 20 εκατ. από αυτά θα πηγαίνουν στις Περιφέρειες. Αυτά είναι από ένα οικόπεδο και εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε δέκα στη χώρα».

Τελευταίος ομιλητής της δεύτερης ενότητας, ήταν ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και του Εθνικού Κέντρου προειδοποίησης Τσουνάμι κ. ‘Ακης Τσελέντης, ο οποίος κατά την ομιλία του ανέλυσε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ασφαλής παραγωγή υδρογονανθράκων στο ιδιαίτερα σεισμογενές Ιόνιο. Ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι «πρέπει να αποφύγουμε να βλέπουμε εικόνες με πλατφόρμες άντλησης πετρελαίων κοντά στις τουριστικές παραλίες των νησιών του Ιονίου» παρουσιάζοντας παραδείγματα με χαρακτηριστικές εικόνες και ακόμα πρόσθεσε ότι “δεν είμαι κατά της αξιοποιήσεις του ορυκτού μας πλούτου, αρκεί να το κάνουμε σωστά”. 

Ακολούθως ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, επεσήμανε ότι «η περιοχή που μελετάμε είναι στη ζώνη 3, με τεράστια σεισμική επικινδυνότητα» και ακόμα χαρακτήρισε την περιοχή «γειτονία του εγκέλαδου», παρουσιάζοντας εικόνες από τους τελευταίους σεισμούς της Ζακύνθου, όπου έφτασαν σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη τους 1800.

«Η πιθανότητα να έχουμε σεισμό στη περιοχή από μία γεώτρηση είναι η ίδια από να μας πέσει ένας μετεωρίτης στο κεφάλι, αλλά είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της περιοχής κατά την διάρκεια εξόρυξης υδρογονανθράκων» τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Το Αναπτυξιακό συνέδριο θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ