Ήταν 8 Δεκεμβρίου 1981
Σαν σήμερα η πρώτη ομιλία Τρίτση στη Βουλή -Ακριβώς 41 χρόνια πριν
de Facto
08/12/2022 | 08:30

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1981: Η ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Α. ΤΡΙΤΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ πριν 40 χρόνια και η αναφορά του στον Ηλία Ζερβό,, τον Ιωσήφ Μομφεράτο, τον Πλάτωνα Δρακούλη και τον Μαρίνο Αντύπα.

Συμπληρώνονται σήμερα 41 ολόκληρα χρόνια από την πρώτη ομιλία του Αντώνη Τρίτση στην Ελληνική Βουλή με την ιδιότητα του βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης (μετά την εκλογή του στις 18 Οκτωβρίου) και του υπουργού Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος. Αν αναφέρω αυτή την ημέρα είναι γιατί αυτό που έκανε τότε μεγάλη εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Τρίτσης ξεκίνησε την ομιλία, με την αναφορά του στους Κεφαλονίτες και Θιακούς ριζοσπάστες και αγωνιστές. Μία αναφορά που δείχνει την αίσθηση ευθύνης που είχε, απέναντι στην ιστορία του τόπου και στους αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των νησιών μας. Ηταν μία μέρα που ο Τρίτσης ως υπουργός θα απαντούσε σε επερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης. Αντιγράφω από τα πρακτικά της Βουλής (βλέπετε και το αντίγραφο στην ανάρτηση):

« Κύριε πρόεδρε, κατ΄αρχή να μου επιτρέψετε πριν απαντήσω στην επερώτηση να πω, ότι είναι η πρώτη φορά που ανέρχομαι στο Βήμα της Εθνικής αντιπροσωπείας και γι αυτό αισθάνομαι περιφάνεια, τιμή και συγκίνηση. Μάλιστα ιδιαίτερα όταν σκέφτομαι ότι εδώ με έστειλε ένας τόπος που είχε στείλει πριν από μένα τον Ηλία Ζερβό, τον Ιωσήφ Μομφεράτο, τους αρχηγούς Ριζοσπάστες του τότε Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα και ακόμη έναν τόπο που γέννησε τον Πλάτωνα Δρακούλη, τον Ρόκο Χοϊδά, το Μαρή Αντύπα. (Χειροκροτήματα από την Πτέρυγα της Συμπολιτεύσεως). Φιλοδοξία μου με το μικρό μου μπόϊ μπροστά σ΄ αυτούς που ανέφερα, είναι τιμήσω με την δουλειά μου όσο μπορώ τούτο το τιμημένο Σώμα».

arxeio_tritsh

Από το αρχείο του Παναγή Κουτουφά

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer