Δεν μπορείς να το πεις και «λιτό»
Πόσες θερμίδες έχει το Σαρακοστιανό τραπέζι
e Gastronomie
09/03/2019 | 16:25

Μπορεί το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας να θεωρείται «λιτό», αλλά δεν παύει να είναι πλούσιο σε παραδοσιακά εδέσματα, πολλά εκ των οπίων αποτελούν θερμικές «βόμβες»!

Στα κούλουμα, όπως λέμε τα εδέσματα αυτά, οι περισσότεροι έχουν την λανθασμένη εντύπωση πως τα νηστίσιμα δεν έχουν θερμίδες αλλά απατώνται οικτρά, καθώς μπορεί να είναι σχετικά υγιεινές τροφές, αλλά έχουν πολλές θερμίδες…

Η λαγάνα τρώγεται κατά παράδοση την Καθαρά Δευτέρα. Κάθε φέτα περιέχει περίπου 80 θερμίδες, αλλά αν την αλείψετε και με ταραμοσαλάτα τότε ξεπερνάτε τις 100!

Ο παραδοσιακός χαλβάς, το κατ’ εξοχήν γλυκό της Καθαράς Δευτέρας, είναι πλούσιος σε βιταμίνες και πρωτεΐνες αλλά περιέχει και αρκετή ζάχαρη, που τον καθιστά ιδιαίτερα παχυντικό. Ένα κομμάτι σκέτος χαλβάς, περιέχει 300 θερμίδες, ενώ αν περιέχει σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς τότε αυξάνονται ραγδαία οι θερμίδες.

Η ταραμοσαλάτα έχει μεγάλη θερμική αξία καθώς τα 100 γραμ. περιέχουν σε 400 θερμίδες! Προσοχή στους πάσχοντες από πίεση αφού περιέχει πολύ αλάτι.

Τα θαλασσινά δεν έχουν πολλές θερμίδες. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος, αν δηλαδή είναι ψητά ή τηγανητά. Ενδεικτικά, τα ψητά καλαμαράκια έχουν 100 θερμίδες ενώ τα τηγανητά ξεπερνούν τις 240. Το αντίστοιχο ισχύει για τις γαρίδες και το χταπόδι.

Πηγή: iatopedia.gr

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer