Τα 4 απλά βήματα
Πώς αναγνωρίζει ο μεσίτης μια καλή περιοχή
Κοινωνία
22/01/2021 | 13:32

Όταν έρχεται η στιγμή για αγορά, πώληση ή ενοικίαση σπιτιού, μεγάλο ρόλο παίζει η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Είναι εντελώς υποκειμενικό το τι ορίζεται ως μια καλή περιοχή μιας και οι επαγγελματίες μεσίτες έχουν τη δική τους άποψη που, κάποιες φορές, διαφοροποιείται από αυτή των υποψήφιων πελατών.

Η σωστή αρχειοθέτηση

Ένας έμπειρος μεσίτης μαζεύει όλα τα δεδομένα του από προηγούμενους πελάτες και την προσωπική του έρευνα και γίνεται πιο έτοιμος για τα επόμενα ραντεβού του. Ειδικά όσοι ακολουθούν την τεχνολογία έχουν και ένα μεσιτικό πρόγραμμα το οποίο συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να έχει ένας οργανωμένος επαγγελματίας.

Η θέα στη θάλασσα, η πρόσβαση στην παραλία και η κοντινή στάση λεωφορείου είναι εντελώς αντίθετα στοιχεία, κι όμως μπορεί και τα δύο να αποτελέσουν κριτήριο για να χαρακτηριστεί μια περιοχή εμπορική. Μικρά διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης μπορεί να είναι πιο επικερδή από μια εντυπωσιακή μεζονέτα στα προάστια. Και είναι η δουλειά του μεσίτη να γνωρίζει τα στοιχεία που κάνουν κάθε περιοχή ξεχωριστή. Πιο αναλυτικά:

Η γειτονιά γύρω από το ακίνητο

Άλλοι άνθρωποι προτιμούν το πολύβουο κέντρο, άλλοι τα προάστια, άλλοι θέα στο βουνό, τη θάλασσα κοκ. Οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές και είναι εντελώς προσωπική επιλογή. Δεν θα ήταν άσχημο όμως να υπάρχουν κάποια στοιχεία που, αντικειμενικά, κάνουν μια γειτονιά καλή. Αυτά είναι:

  • Η προσβασιμότητα (η απόσταση από το κέντρο της πόλης και τα ΜΜΜ αλλά και από την εργασία του ενδιαφερόμενου αγοραστή/ενοικιαστή)
  • Η καθαριότητα ( σε αυτή περιλαμβάνεται και ο φωτισμός της περιοχής)
  • Οι ανέσεις και η απόσταση από αυτές (σχολεία, καταστήματα, τράπεζες, υπηρεσίες, εστιατόρια, παιδικές χαρές κλπ)
  • Η ασφάλεια (πόσο άνετα μπορεί να περπατήσει κανείς όταν βραδιάσει, υπάρχει ηρεμία στη γειτονιά ή γίνονται συχνά φασαρίες και ληστείες;)

Όταν για οποιαδήποτε κίνηση χρειάζεται αυτοκίνητο, δυσκολεύει την καθημερινότητα, ιδίως μιας οικογένειας με παιδιά. Και αν κάποιος είναι αρκετά νέος όταν ψάχνει για ακίνητο, θα πρέπει να σκεφτεί και το μέλλον του όταν θα έχει αποκτήσει οικογένεια ή θα έχει μεγαλώσει ο ίδιος.

Κέντρο ή προάστια;

Ένα ισόγειο σπίτι στην Πλάκα, μια μεζονέτα σε μια έρημη περιοχή, μια γκαρσονιέρα παραθαλάσσια, μπορεί να έχουν την ίδια ή παρόμοια τιμή για διαφορετικούς λόγους. Κάθε πόλη, κάθε περιοχή έχει τους δικούς της κανόνες και όλες συμφωνούν σε κάποιους γενικούς όπως για παράδειγμα ότι τα σπίτια κοντά στην Ακρόπολη ή το Λυκαβηττό είναι ακριβά. Από την άλλη σε περιοχές στα όρια της Αττικής που είναι αναπτυγμένες και έχουν ικανοποιητική συγκοινωνία οι τιμές ανεβαίνουν συγκριτικά με περιοχές απομονωμένες.

Ανάπτυξη

Αυτό σημαίνει την οικοδομική δραστηριότητα ή τη στασιμότητα που παρατηρείται σε μια περιοχή. Χτίζονται νέα σπίτια ή όλα στην γειτονιά είναι πολλών δεκαετιών; Χτίστηκαν εμπορικά καταστήματα, σχολεία και παιδικές χαρές τα τελευταία 5-10 χρόνια; Μεγάλωσε ή μειώθηκε ο πληθυσμός; Συνεχώς αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να καταγράφονται για να φτάσουν και οι δυο πλευρές σε μια καλή συμφωνία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ