Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και με μεγάλη συμμετοχή, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τιμώντας τον Ιωάννη Καποδίστρια. Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής15 Οκτωβρίου 2017 με τρισάγιο στη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια, στην Ι. Μονή Πλατυτέρας, όπου και ο τάφος του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.
Τα εγκαίνια του Μουσείου Καποδίστρια
Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Καποδίστρια. Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος ανέφερε:
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Κυρίες και κύριοι
Με περηφάνια και ικανοποίηση βρίσκομαι μαζί σας σήμερα στα εγκαίνια του Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Σπουδών και συγχαίρω θερμά τους πρωτεργάτες, άοκνους υπηρέτες της τέχνης και των γραμμάτων που υλοποίησαν το εγχείρημα. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου στις εκδηλώσεις που οργανώνουμε για τον Ι. Καποδίστρια.
Τα εγκαίνια του Μουσείου Καποδίστρια, τύχη αγαθή, συμπίπτουν με την έναρξη των εορτών τιμής και μνήμης που υλοποιεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τον Πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, τον Ι. Καποδίστρια. Ο σπουδαίος πολιτικός, διπλωμάτης, θεμελιωτής του ελληνικού κράτους αποτελεί παράδειγμα για όλους μας, σημείο αναφοράς και φάρο δικαιοσύνης, μέτρου και σκληρής δουλειάς επ’ ωφελεία του κράτους.
Ο Καποδίστριας δίδαξε ήθος με τα πεπραγμένα, το ήθος και την πολιτεία του. Κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος του ως ένας τολμηρός μεταρρυθμιστής και αφοσιωμένος θεμελιωτής αρχών, νόμων και θεσμών.
Φοβούμαι πως ο όρος “άγιος της πολιτικής” που του αποδίδεται απηχεί ένα σκέλος της πολύπλευρης προσωπικότητας του Κυβερνήτη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αναγκαίες, από τις περιστάσεις και την ταραγμένη εποχή αποφάσεις που έπρεπε να λάβει, οι οποίες πολλές φορές τον καθιστούσαν δυσάρεστο.
Το τόλμημά του, να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που θα μεταμόρφωναν την Ελλάδα, μας φέρνει στο νου πόσα η χώρα θα μπορούσε να είχε κερδίσει, πόσα θα μπορούσε να είχε αποφύγει, αν ως λαός ξεφεύγαμε από τοπικισμούς, μικροσυμφέροντα, εγωισμούς και δουλοπρέπειες έναντι σε ξένους σφετεριστές και αλλότριες επιβουλές.
Ο βίος και η πολιτεία του Κυβερνήτη, δείχνουν έναν άνθρωπο με ευθύβολη σκέψη, σύγχρονη πορεία, ισχυρή θέληση και προσωπικότητα, ακόμη και μέσα από το πρίσμα των αντιφάσεων και των ανθρώπινων αδυναμιών του.
Για τους Κερκυραίους και τους Επτανήσιους, ο Ι. Καποδίστριας ήταν και παραμένει ο Κυβερνήτης μας, επιφανής άντρας της Ιόνιας γης, εμβληματική και ηγετική πολιτική φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας.
Γι’ αυτό η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υιοθέτησε την ιδέα της τέλεσης ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης και τιμής, γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ. Να θυμηθούμε, να παραδειγματιστούμε, να υιοθετήσουμε όσα μας άφησε παρακαταθήκη.
Πρόποση στο επίσημο γεύμα
Στο επίσημη γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος στην πρόποσή του είπε:
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας και κυρία Παυλοπούλου,
Σας καλωσορίζω στην Κέρκυρα, στην Ιόνια γη, που έχει δώσει στο ελληνικό κράτος σπουδαία τέκνα όπως ο Πρώτος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, την μνήμη και το έργο του οποίου τιμούμε με τις σημερινές εκδηλώσεις.
Αποτελεί τιμή για εμάς κύριε Πρόεδρε η συνεχής και σταθερή στήριξή σας στα Ιόνια νησιά, η αγάπη σας και η άμεση ανταπόκριση στα αιτήματά μας.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Ξεκινήσαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία τα επόμενα χρόνια θα κορυφωθεί, με στόχο οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον Ι. Καποδίστρια να γίνουν ετήσιος θεσμός.
Εκπληρώνουμε έτσι ένα οφειλόμενο χρέος, να τιμήσουμε με τον τρόπο που του αρμόζει, τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας στον τόπο καταγωγής του την Κέρκυρα.
Το πολιτικό ήθος του ανδρός, η ανιδιοτελής αφοσίωσή του στη θεμελίωση του κράτους έμειναν σύμβολα αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων, έκαναν όλους εμάς τους Επτανήσιους και πολύ περισσότερο τους Κερκυραίους να επαίρονται για τον Ι. Καποδίστρια.
Είναι αυτά τα στοιχεία που δημιούργησαν την ιστορική ευθύνη να υπενθυμίσουμε και να αναδείξουμε την πολιτική και ιστορική σημασία του έργου και της δράσης του Πρώτου Κυβερνήτη, με εκδηλώσεις εδώ, στην Κέρκυρα, τη γενέτειρα και τόπο ενταφιασμού του.
Δανείζομαι και συνυπογράφω τα λόγια σας Κύριε Πρόεδρε ότι “υπό τις παρούσες συνθήκες η μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια ιδίως, κατά την σημερινή πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία, δεν ανήκει μόνο στην ιστορία, αλλά αποτελεί για όλους μας δείκτη πορείας για να αντιληφθούμε για τη χώρα μας, εκείνο που συμπυκνώνει ο ποιητικός στίχος του Ιωάννη Πολέμη:
Τι έχασε, τι έχει, τι της πρέπει”.
Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω έναν ακόμη ποιητικό στίχο του σπουδαίου Οδυσσέα Ελύτη από το έργο του “ο μικρός Ναυτίλος”:
“Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις”.
Αυτά τα στοιχεία, ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, η σκληρή δουλειά, η αισιοδοξία, το πνεύμα αναζήτησης των Ελλήνων και σπουδαιότερο όλων το φρόνημα ελευθερίας είναι τα κύρια συστατικά του λαού μας.
Είναι αυτά τούτα που μας οδηγούν να μην μεμψιμοιρούμε για όσα χάσαμε, να μην λυγίζουμε για τα λίγα που μας απέμειναν, να αγωνιζόμαστε για όσα μας πρέπουν.
Είναι εκείνα τα στοιχεία για τα οποία αγωνίστηκε σκληρά ο Ι. Καποδίστριας, προσφέροντας τον εαυτό του για την πατρίδα του.
Σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την παρουσία σας εδώ και θέλουμε, σε ανάμνηση των σημερινών εορτασμών να σας προσφέρουμε ένα αναμνηστικό δώρο που αποτυπώνει τα Ιόνια νησιά.
Θα είναι τιμή για εμάς να βρίσκεται στο γραφείο σας για να σας θυμίζει κύριε Πρόεδρε ότι η Ιόνια γη είναι φιλόξενη και περήφανη, τόπος ιστορίας και πολιτισμού, μήτρα ιδεών και ιδανικών, πατρίδα σπουδαίων ανθρώπων που προσέφεραν στην πατρίδα υπό αντίξοες συνθήκες και που ποτέ δεν ζήτησαν ανταλλάγματα.
Ακολούθησε εκδήλωση στην κατάμεστη Ιόνιο Ακαδημία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ι.Α. Μεταξάς ανέπτυξε το θέμα “Ο Ι. Καποδίστριας και η “άλλη” Ευρώπη”, η Ναταλία Καποδίστρια απήγγειλε τη “Συνομιλία του Κυβερνήτου με τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη” και το πρόγραμμα έκλεισε με την πανηγυρική συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά).
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης: το Δήμος Κέρκυρας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την Μητρόπολη Κέρκυρας και την Ιερά Μονή Πλατυτέρας, το ΤΕΕ Κέρκυρας, το Μουσείο Καποδίστρια, το Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας και το Κέντρο Unesco Ιονίου. Ευχαριστούμε επίσης τον καθηγητή κ. Ι.Α. Μεταξά, τη Ναταλία Καποδίστρια και την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας για τη εξαιρετική συνεργασία και τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.