Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΛΜΕΚΙ
01/10/2017 | 15:40

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29/9 παράσταση στην Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς – Ιθάκης παράσταση της ΕΛΜΕΚΙ για τις καταργήσεις τμημάτων και την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς αλλά και για την εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Κατά τη διάρκεια της παράστασης αντιπροσωπεία του ΔΣ συναντήθηκε με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας κ. Μαρκάτο. Στη συνέχεια έγινε παρέμβαση στο Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Παρίση με αιχμή το αίτημα για σύγχρονες ασφαλείς δημόσιες σχολικές υποδομές και για άμεση προώθηση του νέου ΓΕΛ Ληξουρίου και του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ ενάντια στις κυβερνητικές επιβουλές για ακύρωση κάθε νέου σχολείου στο Νομό.

Αναλυτικά:

Στη ΔΔΕ τέθηκαν κατά προτεραιότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι αναπληρωτές. Στα γενικότερα προβλήματα αναφέρθηκε από την πλευρά μας ότι για άλλη μια χρονιά συνεχίζεται το καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας των συναδέλφων αναπληρωτών παρά τις διακηρύξεις και από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για μόνιμους διορισμούς. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι ο Νομός είναι «γυμνός» στη γενική παιδεία (από 41 άτομα που ζήτησε η ΔΔΕ ήλθαν μόνο οι 8!!!), οι αλλαγές στην εκπαίδευση (υποχρηματοδότηση, αδιοριστία – ελαστική εργασία, αναπλήρωση – ωρομισθία, συμπτύξεις – συγχωνεύσεις, μείωση στο ωρολόγιο πρόγραμμα, μαζική κατάργηση τμημάτων ειδικοτήτων και ομάδων προσανατολισμού, υποβάθμιση διδακτικών αντικειμένων, παραπέρα υποβάθμιση προσχολικής και ειδικής αγωγής, Λύκειο-φροντιστήριο κ.ά.) οδηγούν από την μια σε ένα σχολείο όπου δουλεύει με όσους και όποιους εκπαιδευτικούς έχει και τσακίζει τους μαθητές μας. Από την άλλη καταδικάζει τους συναδέλφους αναπληρωτές, στη μόνιμη αναπλήρωση και περιπλάνηση! Τονίσαμε ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω και καταθέσαμε το πλαίσιο και τα αιτήματα της πρωτοβουλίας αναπληρωτών που στηρίζουμε ως ΕΛΜΕ.

Δεύτερο θέμα τέθηκε η μαζική κατάργηση τμημάτων (γενικής παιδείας, ειδικοτήτων, ομάδων προσανατολισμού ξένων γλωσσών κλπ) σε Γυμνάσια Λύκεια και τα ΕΠΑΛ του Νομού στο όνομα της μείωσης του κόστους αλλά και των στρατηγικών αντιεκπαιδευτικών αλλαγών που επιδιώκουν κυβέρνηση –ΕΕ, η στελέχωση του ειδικού Γυμνασίου κ.α.

Ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης και στα δύο παραπάνω θέματα «ένιψε χείρας» και αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για τις παραπάνω αντιεκπαιδευτικές επιλογές της κυβέρνησης λέγοντας ότι ο ίδιος ενέκρινε με τεκμηρίωση όλα τα ολιγομελή τμήματα που του προτάθηκαν από τα σχολεία, χρεώνοντας την ευθύνη της περικοπής τους στους «….παραπάνω κρίκους της υπηρεσιακής και κυβερνητικής αλυσίδας…» . Για το ειδικό Γυμνάσιο, παραδεχόμενη την προχειρότητα στην ίδρυσή του ανέφερε ότι «….κάνει ότι μπορεί για την στελέχωσή του σε εξοπλισμό και προσωπικό…».

Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕΚΙ έθεσε τόσο στον προϊστάμενο της Δ/θμιας Εκπαίδευσης, όσο και στον κ. Δήμαρχο τα θέματα της σίτισης και στέγασης και της έκπτωσης εισιτηρίων στα πλοία και στα Μ.Μ. Μεταφοράς των νεοδιοριζόμενων συναδέλφων αναπληρωτών, καθώς και του βαλτώματος των διαδικασιών κατασκευής του νέου σχολικού συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου αλλά και των επισκευών για τα υπόλοιπα τσακισμένα σχολεία στην Παλική και στον υπόλοιπο Νομό.

Τα αιτήματα ο προϊστάμενος της Δ/θμιας Εκπαίδευσης, ανέφερε ότι θα τα στηρίξει με κάθε τρόπο, ενώ ο κ. Δήμαρχος αποποιήθηκε κάθε ευθύνη να εφαρμόσει τον πρόσφατο νόμο επικαλούμενος «οικονομική αδυναμία».

Στα αιτήματα για το ΓΕΛ Ληξουρίου και τις υπόλοιπες υποδομές ο κ. Δήμαρχος και ο τεχνικός σύμβουλός του κ. Μεσσάρης διαβεβαίωσαν ότι οι μελέτες επισκευών των σχολείων θα είναι έτοιμες εντός 20 ημερών περίπου. Ωστόσο καμιά μέριμνα δεν υπάρχει μέχρι σήμερα για την εξασφάλιση κονδυλίων (8-10 εκατομμύρια ευρώ) για την υλοποίησή τους, πλην της προοπτικής της επισκευής του γυμνασίου Αγίας Θέκλης και του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ από την χρηματοδότηση των 5 εκατομμυρίων της δωρεάς της περιφέρειας Αττικής. Δηλαδή το μέλλον για την επισκευή του Γυμνασίου και του 2ου Δημοτικού Ληξουρίου είναι εντελώς αβέβαιο, κάτι που εξηγεί και την πρεμούρα της κυβέρνησης μέσω των «κτηριακών υποδομών» (πρώην ΟΣΚ) να αναλάβει η περιφέρεια Ιονίων Νήσων να επισκευάσει τα κτίρια αυτά με κονδύλια του ΕΣΠΑ, βάζοντας ανοικτά την προοπτική και το ενδεχόμενο να μην ενταχθεί  στο ΕΣΠΑ το νέο σχολικό συγκρότημα για το ΓΕΛ Ληξουρίου και απλά να επισκευαστεί το παλιό που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Στα πλαίσια αυτά εκκρεμούν μια σειρά προϋποθέσεις (ρυμοτόμηση του χώρου κ.α.) και μπαίνουν καινούρια εμπόδια από τις «κτηριακές υποδομές» (αρνούνται να δώσουν διάγραμμα κάλυψης στο Δήμο Κεφαλονιάς προκειμένου να προβεί στην ρυμοτόμηση κ.α.) που βάζουν σε νέες περιπέτειες αυτό το έργο που οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν για το λαό και την νεολαία.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΚΙ καλεί τον εκπαιδευτικό κλάδο, τους γονείς και τους μαθητές σε επαγρύπνηση.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τη σύγχρονη ανάγκη μας για ένα νέο και ασφαλές σχολείο στο όνομα και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου που απαιτούν ακόμη και κινδύνους για την ίδια μας την ζωή προκειμένου να αυγαταίνουν τα κέρδη.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες της ΕΛΜΕ-ΚΙ, να δώσουμε μαζικό – μαχητικό αγώνα για όλα όσα δικαιούμαστε.

Την Τρίτη 3 Οκτώβρη, 12 το μεσημέρι, παίρνουμε μέρος στη δίωρη στάση εργασίας και από κοινού εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και εργαζόμενοι, συγκεντρωνόμαστε μπροστά στην Περιφέρεια, προκειμένου να απαιτήσουμε την απομάκρυνση του συμπλέγματος των κεραιών στον ΟΤΕ.

Αργοστόλι 01/10/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία