Παντελής Αμούργης: Σχετικά με το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της Σάμης
Αυτοδιοίκηση
06/10/2022 | 21:56

Σχετικά με το εκτός ημερησίας διάταξης θέμα: Η λίστα των δικαιούχων από τον ερανικό λογαριασμό του δήμου Σάμης έγινε με όσο το δυνατόν δικαιότερα και αναλογικότερα κριτήρια για τους πληγέντες συνδημότες μας. Θα ήθελα μόνο τούτο να σημειώσω: ότι το κράτος, όπως αυτό κάθε φορά εκφράζεται και εκπροσωπείται, είτε είναι ΟΤΑ είτε είναι το υπουργείο είτε ένα άλλο ΝΠΔΔ, οφείλει με κυβερνητική παρέμβαση να χορηγεί μεγαλύτερα και δικαιότερα επιδόματα σε πληγέντες συμπολίτες μας που εν τοις πράγμασι δεν έχουν να ζήσουν, για να το πω απλά. Η πολιτική ορθότητα ορισμένες φορές παραβλέπει την ωμή καθημερινότητα. Η εξαγγελία πενιχρών επιδομάτων, ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν μεγάλα κονδύλια για τέτοιες περιπτώσεις, ως ένα έτοιμο αποθεματικό, ακούγεται εντελώς παρηγορητική και κυρίως για το θεαθήναι. Ένας απλός δήμος, όπως ο δήμος μας, κατάφερε και συγκέντρωσε με κόπο αυτό το μικρό αλλά αξιοπρεπές ποσό. Με λίγη μεγαλύτερη προσπάθεια ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος δικαίου, όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα, θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα.

Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σάμης ουσιαστικά ενοποιεί την κοινωνική πολιτική του Δήμου στεκόμενο ως αρωγός στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του, ενημερώνοντας και κυρίως συνδράμοντας τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Μέσα από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του βλέπουμε τον πραγματικά άρρηκτο δεσμό με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και την διοικητική του Εποπτεία από αυτόν, ώστε πλέον ή έγκρισή του να αποτελεί μία σχεδόν γραφειοκρατική, τυπική διαδικασία. Το γεγονός και μόνο ότι οι στόχοι του Κέντρου Κοινότητας αφορούν άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε απόλυτη οικονομική ένδεια, τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δουλειά να εργαστούν, τα ΑμεΑ, και άλλες κατηγορίες από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως μετανάστες – πρόσφυγες κ.λπ. συνηγορεί στην υπερψήφιση του συγκεκριμένου θέματος.

Σχετικά με την πρόταση για θέσπιση δημοτικής αστυνομίας, θα υπογραμμίσω μόνο τούτο: Όταν ασχολούμασταν ως δημοτικό συμβούλιο με τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του δήμου μας, η παράταξή μας είχε προτείνει σχέδιο στο οποίο προβλεπόταν η ύπαρξη δημοτικής αστυνομίας με το αντίστοιχο προσωπικό. ‘Ένας εκ των επιτακτικών λόγων συγκρότησής της, ήταν και είναι ασφαλώς οι ανάγκες από την τουριστική κίνηση στο νησί μας. Αν και ήδη θα μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητά της, εντούτοις ποτέ δεν είναι αργά.

Η προτεινόμενη λειτουργία του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου με τη μεταστέγαση αυτού στις Βασιλικάδες της Ερίσου είναι θετική για την περιοχή. Πράγματι και η υψηλή προσβασιμότητα και η γειτνίαση και εγγύτητα στις δημόσιες υπηρεσίες, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά κυρίως η εξυπηρέτηση των κατοίκων από το κατάστημα που θα βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής, θα αναβαθμίσουν τη συχνότητα των συναλλαγών και την εν γένει κίνηση. Αυτονόητη προϋπόθεση της παραχώρησης, με όποιον προβλεπόμενο τρόπο αποφασιστεί, είναι να πληρούνται εν τους πράγμασι και οι όροι του νόμου.

Τέλος, σχετικά με την παραχώρηση χρήσης αίθουσας γυμναστηρίου Γυμνασίου – Λυκείου Σάμης στον Σύλλογο «ΑΙΓΙΑΛΟΣ» για μαθήματα παραδοσιακών χορών και αθλητικές δραστηριότητες και της αίθουσας Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερίσου «ΦΑΡΟΣ» για μαθήματα παραδοσιακών χορών και άλλες δραστηριότητες ασφαλώς και είμαστε θετικοί στην παραχώρηση των αιθουσών για τους πολιτιστικούς σκοπούς που αναφέρονται στην εισήγηση. Παιδεία και πολιτισμός άλλωστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Θα παρακαλέσω κι εγώ με τη σειρά μου θα τηρηθούν κατά γράμμα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας που επιτάσσει ακόμα η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας. Ως σχόλιο μονάχα θα πω: Τι όμορφο και εποικοδομητικό θα ήταν να υπήρχαν περισσότεροι πολιτισμικοί χώροι και χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων από τους υπάρχοντες, από τη στιγμή μάλιστα που βλέπουμε και δημογραφική ανάπτυξη στην περιοχή μας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα…

Παντελής Σ. Αμούργης,
Επικεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ,
Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σάμης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer