Δεν εκφράζει τα νησιά μας και την ιστορία τους
Παναγής Καππάτος: Καταδικάζω την ανιστόρητη ανακοίνωση της ΕΛΜΕ -ΚΙ
Πολιτική
31/10/2020 | 13:38

Διάβασα την ανιστόρητη και διχαστική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης για την 28η Οκτωβρίου. Είμαι βέβαιος ότι δεν εκφράζει τους εκπαιδευτικούς της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Η ανακοίνωση προσβάλλει τη μνήμη των εκατοντάδων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας  τους εισβολείς από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού το 1940-1941. Πολέμησαν για την πατρίδα, την τιμή και τις οικογένειες μας. Όχι για κόμματα και πολιτικές ιδεολογίες.

Η φράση που αναφέρεται στην ανακοίνωση οτι «οι Δυτικοί Σύμμαχοι σήκωσαν όπλα ενάντια στην Γερμανία μόνο το 1944», είναι μια φράση ντροπιαστική. Προβάλλει τη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων που πολέμησαν τις δυνάμεις του Άξονα σε όλο τον πλανήτη από το 1939 ως το 1945.

Η μάχη της Αγγλίας, η μάχη του Ατλαντικού, ο πόλεμος στον Ειρηνικό και την Ασία εναντίον της Ιαπωνίας, η απόβαση των συμμάχων στο Μαρόκο και τη Σικελία, η ήττα της Ιταλίας, οι μάχες στο Ελ Αλαμέιν και τη Βόρεια Αφρική… για την ΕΛΜΕΚΙ όλα αυτά τα γεγονότα δε συνέβησαν ποτέ.

 

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕΚΙ είναι προσβολή στη μνήμη 2.500 Ελλήνων ναυτικών που χάθηκαν για πάντα στη μάχη του Ατλαντικού από τη δράση των Γερμανικών υποβρυχίων, όταν καταστράφηκε όλος ο Ελληνικός εμπορικός στόλος.

Ανάμεσά τους πολλοί Κεφαλλήνες και Ιθακήσιοι ναυτικοί που χάθηκαν προσπαθώντας να μεταφέρουν σε Σοβιετικά λιμάνια τη συμμαχική βοήθεια για την άμυνα της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον της Γερμανίας.

Η Ελλάδα από το 1939, πριν μπει επίσημα στον πόλεμο, είχε παραχωρήσει σχεδόν το σύνολο του εμπορικού της στόλου για τις ανάγκες του αγώνα εναντίον του Άξονα, τιμώντας την αρχέγονη ναυτική μας παράδοση, της οποίας κορυφαίοι διαχρονικά εκφραστές είμαστε οι Κεφαλλήνες και Ιθακήσιοι σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.

 

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕΚΙ είναι προσβολή στη μνήμη των αδελφών Χριστόδουλου και Ιωάννη Τσιγάντε από τα Σβορωνάτα.

Ο Χριστόδουλος Τσιγάντες υπήρξε Διοικητής για 3 χρόνια του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής, που συμμετείχε με 5.500 Έλληνες στις μάχες του Ελ Αλαμέϊν όταν οι σύμμαχοι σταμάτησαν τον Ρόμελ πριν την Αλεξάνδρεια το 1942. Συνέχισε να μάχεται μέχρι την εκδίωξη των δυνάμεων του Άξονα από τη Βόρεια Αφρική και τα νησιά του Αιγαίου. Ο αδελφός του Ιωάννης Τσιγάντες με σπουδαία αντιστασιακή δράση, σκοτώθηκε από τους Ιταλούς το 1943.

 

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕΚΙ είναι προσβολή στη μνήμη του συμπατριώτη μας Ευάγγελου Κλωνή από την Πάστρα που πολέμησε τον Άξονα από την Τυνησία και τη Σικελία ως τις Αρδέννες και το Βερολίνο. Προσβολή στη μνήμη όλων των «ανώνυμων» συμπατριωτών μας που χάθηκαν.

Αυτοί οι άνθρωποι για την ΕΛΜΕΚΙ φαίνεται δεν υπήρξαν ποτέ.

 

Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει και τιμά τη θυσία εκατομμυρίων Σοβιετικών και τη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην τελική ήττα του Άξονα.  Κι αυτό, παρότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε το 1939 μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης και της Ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία, την οποία διαμοίρασαν και εξαφάνισαν από το χάρτη.

Όμως η μικροψυχία να λοιδορείται και να μειώνεται η θυσία εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν αρμόζει στην περηφάνεια και το ελεύθερο πνεύμα των Κεφαλλήνων και των Ιθακησίων.

 

Τα παιδιά μας και οι μαθητές μας, έχουν την τύχη να ζουν σε μια χώρα ελεύθερη και ειρηνική. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόσμους. Από τη μια η Ευρώπη της ειρήνης και συνεργασίας και από την άλλη γειτονικές μας περιοχές όπου η συστηματική παραβίαση των βασικότερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι πια ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Για να συνεχίσουν και οι επόμενες γενιές να ζουν σε μια ελεύθερη κοινωνία, δεν πρέπει να ξεχνάμε όσους θυσιάστηκαν για εμάς και κυρίως για ποιες αξίες πολέμησαν.

Ο διχασμός της κοινωνίας στο βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων ακόμα και για ιστορικά γεγονότα, είναι οπισθοδρόμηση σε σκοτεινές εποχές. Οι Κεφαλλήνες και οι Ιθακήσιοι στέκονται απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Είναι άλλο πράγμα η πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση σε μια Δημοκρατική χώρα και άλλο πράγμα ο τοξικός διχασμός της κοινωνίας σε «καλούς» και «κακούς».

 

 

Με τιμή,

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer