Κορωνοϊός: Πακέτο 9 μέτρων για την στήριξη της Οικονομίας
Πολιτική
31/10/2020 | 12:59

Νέα ισχυρή δέσμη μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πολιτεία διατηρεί ισχυρό «οπλοστάσιο» για επιπρόσθετες παρεμβάσεις τόνωσης της εθνικής οικονομίας.

Ο υπουργός εξήγησε ότι στο διάστημα των 60 ημερών εως το τέλος του έτους θα πέσουν στην πραγματική οικονομία συνολικά 2,3 δις ευρώ για να διαμορφώσουν την συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης από την έναρξη της πανδημίας στα 24 – 25 δισ. ευρώ.

«Η πολιτεία ουσιαστικά και έμπρακτα είναι κοντά σε όσους πλήττονται. Οι συνέπειες είναι πολύπλευρες και επώδυνες και δυστυχώς διαρκώς επεκτείνονται και διευρύνονται. Τα συστήματα υγείας πιέζονται οι οικονομίες κλυδωνίζονται και η αβεβαιότητες παραμένουν μεγάλες. Οι εξελίξεις δικαιώνουν την ταχύτητα και διορατικότητα με τις οποίες διαχειριζόμαστε συνέπειες κρίσεις.

Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα.

Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να έχουμε πυρομαχικά ώστε έγκαιρα στοχευμένα και αποτελεσματικά να τα στέλνουμε στην μάχη . Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να διατηρήσουμε και οπλοστάσιο αξιοποιώντας με σύνεση τα ταμειακά διαθέσιμα

Στόχος μας να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε το δίχτυ ασφάλειας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους» τονισε ο κ. Σταϊκούρας.

Το πλήρες κείμενο των ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ακολουθεί: 

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για τα αδικοχαμένα παιδιά, χθες, στη Σάμο.

Η σκέψη όλων μας βρίσκεται στις οικογένειές τους.

Όπως βρίσκεται και στους δοκιμαζόμενους – από το χτύπημα του Εγκέλαδου – κατοίκους του νησιού.

Η Πολιτεία, ουσιαστικά και έμπρακτα, είναι κοντά τους.

Παράλληλα, όμως, η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρώπη και η χώρα μας εξακολουθούμε να βιώνουμε, σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, μια πρωτόγνωρη δοκιμασία, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι συνέπειες αυτής της δοκιμασίας είναι πολύπλευρες και επώδυνες.

Και, δυστυχώς, διαρκώς επεκτείνονται και διευρύνονται.

Τα συστήματα υγείας, διεθνώς, πιέζονται.

Οι οικονομίες κλυδωνίζονται.

Ενώ η αβεβαιότητα και η ανησυχία για την έκταση και το βάθος της κρίσης παραμένουν μεγάλες.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τη μεθοδικότητα, την ταχύτητα και τη διορατικότητα με τις οποίες διαχειριζόμαστε, στη χώρα μας, κατά γενική ομολογία, τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να είμαστε σε διαρκή «πολεμική ετοιμότητα», επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, ανάλογα με τη δυναμική των εξελίξεων.

Επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να έχουμε τα «όπλα» και τα «πυρομαχικά», ώστε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά, να τα ρίχνουμε στη «μάχη» κατά των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Και επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να διατηρούμε και το «οπλοστάσιο», αξιοποιώντας, με σύνεση και υπευθυνότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, που συστηματικά «χτίζουμε».

Σε αυτή την κατεύθυνση, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνουμε νέες συνεκτικές πρωτοβουλίες.

Στόχος μας, να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε το «δίχτυ ασφαλείας» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, να αμβλύνουμε τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τον νέο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, ανακοινώνουμε:

1ον. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

2ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

3ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.

Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

4ον. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

5ον. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

6ον. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

7ον. Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας.

Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

8ον. Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

9ον. Χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.

Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πλέον όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή κλείνουν με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.

Επίσης, αποκτούν πλέον δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις.

Οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν σταθερό ποσό 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και έως 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, λαμβάνοντας υπόψη τον μαθηματικό τύπο.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή τον Οκτώβριο και μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, θα λάβουν, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα, το επιπρόσθετο κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο και στα 2,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για ακόμα μία φόρα, ότι βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και παρεμβαίνει, έγκαιρα και στοχευμένα, στον βαθμό και τον χρόνο που οι παρούσες, έκτακτες, συνθήκες απαιτούν.

Στόχος είναι να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία, με την κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές οικονομικές απώλειες.

Με πειθαρχία, ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή, και πάλι θα τα καταφέρουμε!

Και θα ξεπεράσουμε, όλοι μαζί, την κρίση!

Πηγή: protothema.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ