Παναγής Καππάτος: Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη ως Πρότυπα Δημιουργικών και Βιώσιμων Νησιωτικών Κοινοτήτων στο Δίκτυο “Creative Cities in Motion” της UNESCO
Αυτοδιοίκηση
21/06/2024 | 12:10

Με ιδιαίτερη χαρά και αίσθημα ευθύνης απευθύνθηκα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα «Η Έδρα της UNESCO “Creative Cities in Motion”. Η Έδρα για τις Δημιουργικές, Έξυπνες Βιώσιμες Πόλεις και Περιφέρειες». Στην ομιλία μου, τόνισα την σημασία της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης για την προώθηση των πόλεών μας και των τοπικών μας κοινοτήτων.

Η πρωτοβουλία “Creative Cities in Motion” της UNESCO, μαζί με το δίκτυο “UNESCO Creative Cities”, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη «έξυπνων πόλεων», οι οποίες χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητα και τον πολιτισμό ως κύριο μοχλό ανάπτυξης. Αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και τη δημιουργία πόλεων που συνδυάζουν την τεχνολογία με τον πολιτισμό για να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους τους.

Η Έδρα της UNESCO με τίτλο “Creative Cities in Motion: Urban Sustainable Mobility and Utilization of Cultural Resources”, που έχει εγκατασταθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Δημήτριου Δ. Βέργαδου, είναι ένας σημαντικός πυλώνας για την προώθηση αυτών των στόχων. Στην ομιλία μου, αναφέρθηκα ιδιαίτερα στην περιφέρεια μου, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που διαθέτουν μοναδικά πολιτιστικά μνημεία και φυσικές ομορφιές, καθιστώντας τις ιδανικές για να ενταχθούν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Η ένταξη των νησιών μας στο δίκτυο “UNESCO Creative Cities” δεν είναι απλώς μια αναγνώριση των πλεονεκτημάτων τους, αλλά αποτελεί μια πρόσκληση για διεθνή συνεργασία και μια δέσμευση για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της πολιτιστικής και δημιουργικής οικονομίας.

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, με τα πλούσια γεωλογικά και πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά, έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από την UNESCO για την προώθηση της δημιουργικής συνεργασίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Επιπλέον, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO Κεφαλονιάς-Ιθάκης προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προβολή της γεωλογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών μας. Αυτή η περιοχή μπορεί να γίνει ένα πρότυπο για τη δημιουργία βιώσιμων αστικών οικοσυστημάτων που προάγουν τη βιώσιμη κινητικότητα και την πολιτιστική καινοτομία.

Για να επιτύχουμε τους στόχους μας, προτείνω συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της περιοχής μας και θα προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μεταξύ αυτών, η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ψηφιακών τεχνολογιών, η δημιουργία δικτύων και συνεργασιών, η υποστήριξη της δημιουργικής οικονομίας και η εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων για τη διαχείριση των πόρων και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η συνεργασία με την UNESCO και η ένταξη των νησιών μας στο δίκτυο “Creative Cities in Motion” μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτιστικής άνθησης για την περιοχή μας.

Καλώ όλους τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να εργαστούμε από κοινού για να καταστήσουμε την Κεφαλονιά και την Ιθάκη πρότυπα για το μέλλον των έξυπνων και βιώσιμων πόλεων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer