Παγκόσμιος συναγερμός για την παραλλαγή Όμικρον: Έκτακτα μέτρα στην Ευρώπη -Ποια μέτρα πήρε η Ελλάδα
Κόσμος
18/12/2021 | 12:00

Η μετάλλαξη Όμικρον έφερε έκτακτα μέτρα. Η μία χώρα μετά την άλλη μπαίνει στη διαδικασία να οχυρωθεί έναντι αυτής της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, λόγω και των εορταστικών ημερών που η μετακινήσεις είναι αυξημένες

Η χώρα μας από αύριο Κυριακή θα ισχύει η είσοδο στη χώρα μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid τεστ 24 ωρών για όλους ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους

Συγκεκριμένα:

Από την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 στις 06:00 έως και την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και της εμβολιαστικής τους κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύουν και για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.

Ειδικότερα μετά την ανωτέρω προϋπόθεση για τεστ άφιξης στην Ελλάδα από όλους του ταξιδιώτες εξωτερικού οι αεροπορικές οδηγίες που θα ισχύουν έως 10/1/22 διαμορφώνονται ως εξής:

Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες:

Σύμφωνα με την νέα αεροπορική οδηγία παραμένει σε εφαρμογή η απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε.Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους.

Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 42 χωρών:

Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό, Τουρκία, Αργεντινή, Ινδία, Ουρουγουάη, Σουλτανάτο του Ομάν, Χιλή, Μεξικό, Κόσοβο και Κινεζική Ταϊπέι.

Έκτακτα μέτρα και σε άλλες χώρες

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση των μεγάλων πάρτι σε δημόσιους χώρους την περίοδο των εορτών αλλά και τα πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι ή μη, καλούνται να υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό τεστ, πριν κάνουν κάποια επίσκεψη.

Επιπλέον,αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη χώρα με το υγειονομικό πάσο ενώ μειώνεται και το διάστημα για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στους τέσσερις μήνες από πέντε.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείνουν μπαρ και εστιατόρια στις 8 το βράδυ ενώ παράλληλα, μείωσε τον αριθμό των συμμετεχόντων σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Στις χώρες υψηλού κινδύνου κατέταξε το Βερολίνο, τη Γαλλία και τη Δανία, λόγω του πολύ υψηλού αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού σε αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες, θα υποχρεούνται πλέον να μπουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες ενώ θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ την πέμπτη ημέρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ