Ολλανδία: Σε αυστηρό lockdown από την Κυριακή λόγω «Όμικρον»
Κόσμος
19/12/2021 | 14:50

Από τις 5 τα ξημερώματα σήμερα μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου η Ολλανδία βρίσκεται για μια ακόμα φορά σε λοκντάουν. Για προληπτικό μέτρο κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Ρούτε.

Aσφυκτικά γεμάτοι ήταν μέχρι χθες αργά το βράδυ oι κεντρικοί πεζόδρομοι σχεδόν σε όλες τις ολλανδικές πόλεις. Οι περισσότεροι Ολλανδοί είχαν υποψιαστεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε επιβολή νέου, αυστηρού λοκντάουν λόγω της έξαρσης κρουσμάτων και βγήκαν στα καταστήματα για να προμηθευτούν δώρα και τρόφιμα ενόψει γιορτών.

Στους δρόμους της πόλης Ναϊμέχεν περαστικοί, όπως η Ισαμπέλ Μπολ, δήλωναν το απόγευμα κουρασμένοι από τα περιοριστικά μέτρα και αντιμετώπιζαν με άρνηση το ενδεχόμενο λοκντάουν:

«Είναι τρομερό, διότι ένα βράδυ στον καναπέ με Netflix δεν είναι οπωσδήποτε ο καλύτερος τρόπος να περνάς την ώρα σου. Έχεις τη δυνατότητα να βγεις έξω, αλλά δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις. Το βαριέσαι. Όμως εμείς ως πολίτες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση».

Απογοήτευση στο λιανικό εμπόριο

Λίγες μόνο ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωνε την επιβολή σκληρού λοκντάουν μέχρι τις 14 Ιανουαρίου τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει στην Ολλανδία μέχρι τον Ιανουάριο: «Προχωράμε σε νέο λοκντάουν. Είναι αναπόφευκτο διότι μας χτυπά το πέμπτο κύμα της πανδημίας Η μετάλλαξη Όμικρον διασπείρεται ταχύτερα απ’ ότι φοβόμασταν. Οφείλουμε συνεπώς να παρέμβουμε άμεσα για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Προληπτικά. Αυτή είναι η πολύπλοκη ιστορία που έπρεπε να σας ανακοινώσουμε σήμερα».

Έκκληση στους Ολλανδούς να εμβολιαστούν απηύθυνε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Γιάπ βαν Ντίσσελ, επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης της Πανδημίας: «Γνωρίζουμε ότι η Όμικρον θα κυριαρχήσει σύντομα. Ξέρουμε ωστόσο ότι η ενισχυτική δόση θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Με άλλα λόγια βοηθά το σώμα να αντισταθεί κατά της νέας μετάλλαξης αποτρέποντας μια βαριά νόσηση».

Στους δρόμους της Ναϊμέχεν οι καταστηματάρχες δηλώνουν απογοητευμένοι από το δραστικό μέτρο. Ανάμεσά τους ο Άντορ βαν ντεν Μπόουμ: «Ένα ακόμα λοκντάουν αποτελεί σοκαριστική είδηση για το λιανικό εμπόριο. Εξαρτώμαι από το κατάστημά μου και τις πωλήσεις σε αυτό. Μέσω της ιστοσελίδας κάνω το 10% με 20% του τζίρου. Το υπόλοιπο 80% διασφαλίζεται με την φυσική παρουσία πελατών στο κατάστημά μου».

Πηγή: kathimerini.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer